G4Media.ro

Eurodeputat olandez: Energia nucleară nu este cea mai ieftină. Nu aş merge…

Eurodeputat olandez: Energia nucleară nu este cea mai ieftină. Nu aş merge pe asta ca principală opţiune dacă aş fi România

Gazul şi energia nucleară pot fi introduse în taxonomia UE, dar în condiţii stricte şi nu ca energii verzi, au declarat luni eurodeputaţi din conducerea Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară (ENVI) a Parlamentului European. Însă energia nucleară nu este cea mai ieftină și România nu ar trebui să meargă pe aceasta ca principală opțiune, avertizează eurodeputatul olandez Bas Eickhout.

 • Context: Taxonomia este unul dintre cele mai fierbinți subiecte ale momentului în UE. Sub presiunea forțelor politice ecologiste – printre care Parlamentul European și prim-vicepreședintele Frans Timmermans, Comisia Europeană a impus o cursă rapidă a decarbonizării în UE. Noile direcții afectează însă puternic statele membre care, precum România, au proiecte energetice bazate pe cărbune, gaze și nuclear. Dacă proiectele pe gaze și nuclear sunt excluse din așa-numita taxonomie, atunci ele vor fi extrem de greu de finanțat. Odată ce fondurile europene vor fi inaccesibile pentru aceste proiecte, și băncile comerciale sau de investiții vor deveni extrem de reticente în finanțare lor. România a anunțat chiar recent intenția de a dezvolta producția de energie nucleară, prin reactoare modulare, în parteneriat cu americanii de la NuScale.

„Nu este alb sau negru. Fie că eşti pro-gaz sau anti-gaz, pro sau contra energie nucleară, la final acordul pe care trebuie să îl găsim nu este unul în alb şi negru. Atunci când înlocuieşte cărbunele, şi insist pe asta pentru că este singurul caz în care are sens, gazul poate fi văzut ca o sursă de energie de tranziţie”, a declarat luni Pascal Canfin, din grupul Renew Europe, preşedinte al Comisiei ENVI a PE, potrivit Agerpres.

El a subliniat că o astfel de măsură ar trebui „să aibă un sfârşit, pentru că altfel nu ar fi compatibilă cu neutralitatea climatică în 2050”.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Daca tehnologia vine de la Marele Licurici, este mai mult decât binevenita. Nu ne mai punem întrebări, nu facem analize, așa cum ar fi normal. Luam de-a dreptul, pe nemestecate.

 2. Ăsta are ceva studii în domeniu? Sau e doar un antivaccinist cu funcție?

 3. Sigur, dc Olanda spune asta sigurbasa este, doar ne vor binele, nu?

 4. De unde bre atâta gaz? In 10 ani o sa fie criza gazelor.

 5. Olanda, o țară „progresistă”, un stat neo-marxist ABSOLUT ADMIRABIL !
  MARI PRIETENI ai României, datorită lor suntem in Schengen !
  Mulțumesc, Olanda, că te preocupă binele nostru !

 6. Eurodeputatul olandez ar trebui sa mentioneze:
  – ce surse de energie foloseste Olanda; si sa explice cum a înteles diferentele între vânturile ce bat deasupra Olandei si cele din alte parti ale continentului;
  – ce surse CONSTANTE, nu variabile în timp, sunt mai ieftine decât nucleara; poate hidro (Olanda n-are), da’ ce facem cu asa-zisii ecologisti pentu care viata guzganului mov e mai importanta decât viata oamenilor.

 7. Bun ecologiștii de la Bruxelles, în frunte cu Timermans trag tare pe cărbune, gazul este tranzitoriu, energia nucleară este scumpă, atunci să dea și soluțiile de înlocuire, dacă scoți ceva, trebuie să fie pus altceva în loc. Dacă sunt așa de ecologiști de ce nu ne lasă să dezvoltăm producția de energie pe bază de hidrocentrale.

 8. Olandezii ar trebui sa taca din gura si sa nu Dea sfaturi. Ei sunt cei mai vehementi impotriva intrarii Romaniei in Shengen.

 9. Energia nucleara nu este scumpa. Intr-adevar e un cost ridicat de constructie al unei centrale, dar dupa aia se produce energie ieftin si in volum mare. Toate noile lucruri pe care le avem merg pe curent (aragaz, cuptor, masina etc), energia eoliana si solara nu va fi suficienta. Iar energia nucleara nu polueaza daca deseurile sunt depozitate cum trebuie.

 10. Sunt sigur ca eurodeputatul nu doarme noaptea de grija României.

  • Numa agenți sovietici peste tot…Da ce dracu vreți voi mă „specialilor” ca specialiști clar nu sunteți ?Hidrocarburi care ne axfisiaza ?Sa continuam să tăiem pădurile că cică e combustibil bio da uitam că astea săracele ne produc oxigenul și se reînnoiesc in sute de ani (sa nu mai zic că și ele produc CO2 prin ardere oricât de romantic ar fi o flacără in semineu)?Eolienele nu sunt o sursa fiabila că nu produc destul și nu bate vântul mereu și nu peste tot.Panourile fotovoltaice nu produc noaptea…Aveți voi o soluție viabilă ,minune și nu știm noi ăștia prostii din Romania ?

  • @Cris Ok, ofiterule de contraspionaj, arata pe tine unde te asfixiaza hidrocarburile. Ele te asfixiaza si acum, in aceasta clipa? Si inca ceva: e o mare prostie antistiintifica ca cica energia nucleara e scumpa, atunci cand ea e ieftina. Multi genii insa cred ca centralele eoliene sau solare subventionate sunt ieftine in general, pentru ca nu le da prin cap sa ia incalcul si subventia.

 11. L-a întrebat cineva pe ăsta? Sfătuiește România din nobila grijă a Vestului pentru suboamenii din Est😆

 12. 95% din energia lor e carbune/gaz/petrol.
  Sunt pe ultimul loc la energie verde in EU si are tupeul sa dea lectii.
  Bine ca a gasit niste prosti pe la noi.