G4Media.ro

Eterna finalistă a competiției vs „park the bus” al lui Jose Mourinho:…

sursa foto: Facebook/ UEFA

Eterna finalistă a competiției vs „park the bus” al lui Jose Mourinho: Cine câștigă trofeul Europa League?/ Sevilla – AS Roma începe la ora 22:00

Maestru al apărării ermetice, Jose Mourinho încearcă să câștige miercuri seară cel de-al cincilea trofeu din carieră în competițiile europene. AS Roma înfruntă în finala Europa League pe FC Sevilla, deja tradiționala echipă pentru faza finală a acestei competiții. Meciul, care se va disputa pe Puskás Aréna din Budapesta, începe la ora 22:00 și este transmis de Pro Arena.

Singura întâlnire a celor două formații în competiția UEFA a avut loc în sezonul 2019/20, când Sevilla s-a impus cu 2-0 într-un meci jucat pe teren neutru, la Duisburg.

Inaugurată oficial în 2019, Puskás Aréna, cu o capacitate de peste 65.000 de spectatori, se află pe locul vechiului stadion al echipei naționale a Ungariei, care a fost numit în onoarea fostului atacant al lui Honvéd și Real Madrid, Ferenc Puskás, transmite UEFA. Este a doua finală UEFA care se desfășoară pe noua arenă, care a găzduit anterior Supercupa UEFA 2020, unde Bayern, câștigătoarea Champions League, a învins-o pe câștigătoarea Europa League – Sevilla, cu 2-1. 

Câștigătorii ediției 2022/23 obțin, de asemenea, un loc în faza grupelor UEFA Champions League 2023/24, chiar dacă nu s-au calificat prin intermediul competiției interne.

Sevilla a ridicat trofeul Europa League de 6 ori până acum – în sezoanele 2019/2020, 2015/2016, 2014/2015, 2013/2014, 2006/2007 și 2005/2006. Cele mai multe apariții în Europa League în tricoul spaniolilor sunt trecute în dreptul lui Jesus Navas, nu mai puțin de 64. De cealaltă parte, José Luis Mendilibar, antrenorul Rojiblancos, este în fața primei sale finale de Europa League după ce a eliminat din competiție echipe de renume precum Manchester United și Juventus. 

„Când se vor termina aceste zile și voi fi în vacanță, voi privi în urmă și voi spune – wow, am realizat lucruri mari într-o echipă bună”, a declarat José Luis Mendilibar, potrivit Marca. „Este cea mai completă echipă din punct de vedere tehnic pe care am avut-o vreodată, nu am avut niciodată un grup atât de bun”, a adăugat Mendilibar pentru Movistar, citat de Marca.

AS Roma, campioana de anul trecut în Conference League, ajunge anul acesta în a doua finală europeană consecutivă tot sub conducerea lui Jose Mourinho. 

Același Jose Mourinho se află în fața celui de-al 5-lea trofeu într-o competiție europeană în cariera sa de antrenor. Mourinho a devenit primul antrenor care a ajuns într-o finală UEFA cu patru cluburi diferite și, de asemenea, singurul antrenor care a obținut toate trofeele UEFA pentru cluburi, menționează GOAL

În semifinale, stilul de joc a lui Jose Mourinho a fost dur criticat de comentatorii sportivi. Roma și-a apărat în returul cu Bayern Leverkusen rezultatul din tur, într-un meci urât, lipsit de spectacol. Pentru “romani” cel puțin a fost un exercițiu de apărare continuu, aceștia având în cele 90 de minute de joc un singur șut spre poartă.

Mijlocașul lui Leverkusen, Kerem Demirbay, a fost vizibil frustrat de tactica celor de la Roma, arată GOAL, răbufnind la adresa lui Mourinho în timp ce oferea un interviu pentru RTL, după meci: „Este o rușine că într-o semifinală, la un nivel atât de înalt, cu acest tip de joc. Au făcut lucrurile foarte urâte la final”.

Stilul lui Mourinho este cunoscut în meciurile oficiale, având în vedere că faimosul antrenor îl practică de ani buni. Deși criticat adesea de fanii fotbalului și acuzat că practică „antifotbal”, antrenorul are un succes foarte mare cu această tactică. 

Victoriile la limită ale Romei în vederea asigurării rezultatului i-au rezervat acestuia un loc în finalele competițiilor europene atât anul trecut, cât și anul acesta. Discuția despre acest stil de joc împarte comentatorii în două tabere. Deși pentru suporteri este frustrant să vadă un meci lipsit de spectacol, unii consideră această tactică drept „smart defending”. Astfel, anost sau nu, tactica a fost cu succes folosită în meciurile în care Jose dorea să obțină un rezultat și i-a funcționat de cele mai multe ori.

Însă la începutul anilor 2000, Mourinho critica tactica pe care a adoptat-o ulterior: „Așa cum spuneam în Portugalia, au adus autobuzul și au lăsat autobuzul în fața porții„, spunea Mourinho după remiza 0-0 a lui Chelsea cu Tottenham în 2004, pe vremea când antrena Chelsea. „M-aș fi simțit frustrat dacă aș fi fost un suporter care a plătit 50 de lire sterline pentru a vedea acest meci, deoarece Spurs a venit să se apere. Sunt foarte frustrat pentru că a existat doar o singură echipă care căuta să câștige, au venit doar pentru a nu primi goluri. Nu este corect pentru fotbalul pe care l-am jucat„.

Mai mult, sintagma „park the bus” a fost recunoscută oficial de Oxford English Dictionary (OED). 

În timp ce OED acoperea deja un număr mare de termeni din fotbal, de la catenaccio la nutmeg la water carrier, acest lot select de adăugiri umple câteva goluri în formarea noastră„, se arată într-un comunicat. Traducerea pentru replica lui Mourinho din 2004 este de „a juca într-un mod foarte defensiv, de obicei având majoritatea jucătorilor de câmp aproape de propria poartă și arătând puține intenții de atac”, potrivit CNN

Un episod amuzant s-a petrecut după câștigarea trofeului de anul trecut, atunci când antrenorul echipei AS Roma a fost filmat în timp ce parca autobuzul echipei, făcând astfel referire la celebra tactică atribuită acestuia.

Dacă va câștiga “park the bus” sau jocul spectacol rămâne să vedem în această seară. Și dacă vom avea parte de o surpriză și renunță Jose la autocar?

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...