G4Media.ro

“Este trist pentru America Latină”: Alegerea unui președinte ultraliberal în Argentina divizează…

“Este trist pentru America Latină”: Alegerea unui președinte ultraliberal în Argentina divizează continentul

În timp ce multe țări, cum ar fi Paraguay, au salutat modul „exemplar” în care s-au desfășurat alegerile, victoria ultraliberalului Javier Milei în Argentina divizează America Latină, notează Le Figaro.

„Îi urez noului guvern mult noroc și succes”. Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva l-a felicitat pe noul președinte al Argentinei, Javier Milei, ales duminică, 19 noiembrie, cu 56% din voturi. Cu toate acestea, Lula nu l-a numit pe Milei în mesajul său de felicitare, care a fost difuzat pe X. Lula fusese descris de Milei ca fiind un „comunist corupt”.

Reacțiile internaționale la victoria acestui candidat ultra-liberal și anti-sistem, o vedetă de televiziune care a intrat în politică în urmă cu doar câțiva ani, se multiplică. Fostul președinte de extremă dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a fost mult mai entuziast decât succesorul său, afirmând că „speranța strălucește din nou” odată cu alegerea lui Javier Milei. El a adăugat că speră ca „vânturile bune să ajungă în Statele Unite și în Brazilia”, astfel încât „onestitatea, progresul și libertatea să se întoarcă”.

Sprijinul lui Trump

Victoria sa l-a bucurat și pe fostul președinte american Donald Trump: „Sunt foarte mândru de tine. Îți vei transforma țara și vei face ca Argentina să fie din nou măreață”, a scris acesta pe rețeaua sa de socializare Truth – chiar înainte de publicarea rezultatelor oficiale.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a văzut jumătatea plină a paharului, afirmând că alegerile au fost o „mărturie” a puterii „instituțiilor electorale și democratice din Argentina” și lăudând „prezența ridicată la vot și desfășurarea pașnică a scrutinului”. El a adăugat că Statele Unite „așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu președintele ales Milei și cu guvernul său la prioritățile comune”.

Rezervele Columbiei

„Extrema dreaptă a câștigat în Argentina, este decizia societății lor. Este trist pentru America Latină și vom vedea”, a deplâns președintele columbian Gustavo Petro, care provine din stânga radicală. Cu toate acestea, el l-a felicitat pe Javier Milei și a promis că „relațiile dintre Columbia și Argentina, legăturile dintre popoarele lor, vor fi menținute cu respect reciproc”. „Așteptăm ca progresismul argentinian să facă evaluări care să permită popoarelor din America Latină să învețe lecțiile istoriei”.

Președintele chilian de stânga, Gabriel Boric, l-a lăudat pe „Javier Milei pentru victoria sa și pe Sergio Massa pentru că și-a recunoscut cu demnitate înfrângerea”. „Poporului argentinian, îi doresc toate cele bune și știu că va avea întotdeauna respectul și sprijinul nostru. În calitate de președinte al Chile, voi lucra neobosit pentru a mă asigura că națiunile noastre surori rămân unite”, a adăugat el.

„Mâna cordială” a Paraguayului

„În numele poporului paraguayan, salut poporul argentinian frățesc pentru această zi electorală exemplară”, a declarat președintele conservator al Paraguayului, Santiago Peña. „Îl felicit pe Javier Milei pentru victoria sa și îi ofer mâna cordială și fraternă a Paraguayului pentru a consolida relațiile dintre țările noastre. Salutări marelui popor argentinian”, a adăugat economistul conservator.

Ambasadorul Rusiei în Argentina, Dmitri Feoktistov, a declarat că „viitoarea administrație are mult de lucru pentru a depăși problemele sociale și economice”, potrivit agenției de stat Tass. De asemenea, el și-a exprimat speranța că „aderarea la multipolaritate, politica externă independentă și protecția fermă a intereselor naționale vor continua”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...