G4Media.ro

Erdogan: Un nou val migratoriu este inevitabil dacă nu se iau măsurile…

sursa foto: Captură Youtube

Erdogan: Un nou val migratoriu este inevitabil dacă nu se iau măsurile necesare / Turcia, care a primit deja cinci milioane de refugiaţi, nu poate suporta o povară migratorie suplimentară

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat sâmbătă, în cadrul unei convorbiri telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, că ţara sa nu va putea suporta ”o povară migratorie suplimentară” din Afganistan în urma preluării puterii de către talibani în această ţară, relatează AFP, citată de Agerpres.

”Un nou val migratoriu este inevitabil dacă nu se iau măsurile necesare în Afganistan şi Iran. Turcia, care a primit deja cinci milioane de refugiaţi, nu poate suporta o povară migratorie suplimentară”, a declarat Recep Tayyip Erdogan, potrivit unui comunicat al preşedinţiei turce.

Erdogan a criticat, de asemenea, Uniunea Europeană pentru că este ”evazivă” cu privire la cererea Turciei de a revizui un acord semnat în 2016 între Ankara şi Bruxelles pentru a opri afluxul de migranţi.

Semnat după ”criza migratorie” din 2015, acest acord prevede trimiterea ”migranţilor ilegali” din insulele greceşti în Turcia şi asistenţă financiară acordată Turciei pentru primirea refugiaţilor.

Dar Ankara reproşează în mod constant UE că nu respectă pe deplin acest acord, în special în ceea ce priveşte accelerarea procesului de aderare a Turciei la UE şi libera circulaţie a cetăţenilor turci.

”Abordarea evazivă a UE pentru a răspunde aşteptării justificate a Turciei de a actualiza acordul din 18 martie are un impact negativ asupra cooperării potenţiale în domeniul migraţiei”, a spus şeful statului turc.

Erdogan a apreciat de asemenea că ar fi ”nerealist” ca UE să aibă aşteptări suplimentare din partea Turciei cu privire la primirea migranţilor atât timp cât acordul Turcia-UE nu este pus în aplicare pe deplin.

La rândul său, cancelarul Angela Merkel a declarat că evacuarea celor care au nevoie de protecţie din Afganistan rămâne ”principala prioritate”.

Cei doi lideri au fost de acord cu ”o strânsă cooperare pentru a sprijini activitatea organizaţiilor internaţionale, în special a agenţiilor ONU de ajutor pentru refugiaţi, în Afganistan şi ţările vecine”, a adăugat o purtătoare de cuvânt a cancelarului german.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Și Merkel cât a zis ca plătește?

  2. Pai ce faci mah Erdogan, in loc sa ii primesti pe fratii mahomedani tu vrei sa ii trimiti la ghiauri?
    Eu zic sa nu-ti mai dam nici un ban si sa luam si Constantinopolul (cel putin) inapoi.