G4Media.ro

Erdogan i-a transmis lui Biden că doreşte să deschidă „o nouă eră”…

Sursa foto: NATO.int

Erdogan i-a transmis lui Biden că doreşte să deschidă „o nouă eră” de colaborare cu Statele Unite, după ce a fost de acord să ridice veto-ul Turciei asupra aderării Suediei la NATO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus marţi omologului său american Joe Biden că doreşte să deschidă „o nouă eră” de colaborare cu Statele Unite, declaraţie care survine după ce a ridicat veto-ul Turciei asupra aderării Suediei la NATO, consemnează agenţia EFE potrivit Agerpres.

Declaraţia lui Erdogan a fost făcută în faţa presei la începutul unei întrevederi cu Biden în marja summitului NATO de la Vilnius. De asemenea, Erdogan i-a mulţumit lui Biden pentru faptul că l-a felicitat după câştigarea alegerilor prezidenţiale din luna mai.

„Domnule preşedinte, dragul meu prieten, în primul rând aş dori să vă mulţumesc pentru că m-aţi felicitat după alegerile pentru postul meu actual. Vă mulţumesc pentru mesajele de felicitare pe care mi le-aţi trimis”, a început Erdogan.

El a continuat afirmând că „acum este momentul” ca şefii de stat ai Turciei şi SUA să se întâlnească mai des şi a apreciat că această întrevedere a lor „este un prim pas înainte”.

„Relaţiile noastre anterioare au fost mai puţin călduroase, dar acum începem o nouă eră”, a adăugat Erdogan. Această nouă eră de colaborare între Turcia şi SUA va dura cel puţin cinci ani, adică până la finalul noului său mandat prezidenţial recent obţinut, a estimat el mai departe, exprimându-şi de asemenea dorinţa ca alianţa dintre ţările lor să continue odată cu realegerea lui Biden la scrutinul prezidenţial din 2024.

Acest ultim comentariu l-a surprins vizibil pe preşedintele american, care a răspuns zâmbind: „Mulţumesc! Doresc să mă reîntâlnesc cu dumneavoastră în următorii cinci ani”.

Întrevederea lor survine după ce Erdogan a ridicat veto-ul asupra aderării Suediei la NATO, ţară pe care a acuzat-o de lipsă de cooperare în extrădarea către Turcia a unor persoane pe care aceasta le consideră conectate organizaţiilor teroriste, în special din zona kurdă.

Decizia ridicării veto-ului a fost anunţată luni după o întrevedere a lui Erdogan cu premierul suedez Ulf Kristersson, mediată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Dar, aşa cum a admis marţi consilierul pentru securitate naţională al lui Biden, Jake Sullivan, SUA au jucat de asemenea un rol important în această mediere, inclusiv făcând unele concesii. Astfel, a precizat Sullivan, Washingtonul a transmis Ankarei că este dispus să faciliteze furnizarea către Turcia a unor avioane F-16, din varianta de ultimă generaţie, livrare blocată până în prezent de Congresul SUA.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Erdogan e un alt om, ăsta e meritul poporului turc care i-a arătat pisica.
    Oricum faptul că Erdogan are capacitatea să se conformeze dorințelor poporului lui e ceva deosebit, mă bucur că există astfel de oameni.

    Problema e poporul rus care e rău dus și care chiar nu-l trage de mânecă pe Putin, cu toate astea și dacă l-ar trage e posibil sa fie in van.

  2. E foarte simplu, doi pași aș zice:
    1. Revenirea la un regim democratic
    2. Incetarea sprijinului pentru Rusia