G4Media.ro

Episod nou în disputa Rafila-Arafat. Cine repartizează fondurile către UPU? Ministrul susține…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Episod nou în disputa Rafila-Arafat. Cine repartizează fondurile către UPU? Ministrul susține că DSU, departamentul condus de Arafat arată către minister

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, condus de secretarul de stat Raed Arafat, a precizat, marţi, că nu are competenţe în a face repartiţia fondurilor către unităţile de primiri urgenţe, iar documentele de alocare financiară se fac de către Ministerul Sănătăţii. Comunicatul DSU a venit după ce ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, luni, că ministerul nu știe dacă unitățile de primiri urgențe au rămas fără fonduri, pentru că repartiția o face DSU.

„În ceea ce priveşte informaţia conform căreia «DSU face repartiţia fondurilor către Unităţile de Primiri Urgenţe», reiterăm faptul că instituţia noastră NU are competenţe în a lua singură astfel de decizii, iar repartiţia finală şi trimiterea documentelor de alocare financiară se face încă din anul 2014 de Ministerul Sănătăţii”, se arată într-un comunicat al DSU transmis Agerpres.

Departamentul a explicat că şeful fiecărei structuri UPU stabileşte în funcţie de necesitate o propunere de buget pe care o înaintează managerului unităţii spitaliceşti, care, la rândul său, trimite o adresă Ministerului Sănătăţii prin care se solicită acordarea fondurilor necesare continuării activităţii.

„În contradicţie cu cele afirmate în cursul zilei de ieri (luni, n.red.) («DSU face repartiţia fondurilor către Unităţile de Primiri Urgenţe»), în urmă cu câteva săptămâni, Ministerul Sănătăţii a trimis o adresă către toate structurile Serviciilor de Ambulanţă, respectiv Unităţilor de Primiri Urgenţe/Compartimentelor de Primiri Urgenţe, ca «informare» conform căreia datele financiare pe care instituţia noastră le-a cerut în scopul de a analiza situaţia finanţării sistemului medical de urgenţă se regăsesc la Ministerul Sănătăţii centralizat, aceştia având calitatea de coordonator principal de credite, iar dacă instituţia noastră doreşte să obţină aceste informaţii să le solicite la Ministerul Sănătăţii”, se menţionează în comunicat.

DSU a adăugat că nu este implicat în procesul de „repartiţie finală a fondurilor” către UPU şi serviciile de ambulanţă, discuţiile pe acest subiect purtându-se între Ministerul Sănătăţii, reprezentanţii unităţilor sanitare în structura cărora se află UPU/CPU şi managerii de la Ambulanţă.

„Soluţia pentru evitarea emiterii în viitor a unor afirmaţii care nu au nimic cu realitatea este consultarea legislaţiei în vigoare pe care o considerăm clară şi acoperitoare şi revenirea la colaborarea anterioară care a existat până acum câteva luni între Ministerul Sănătăţii şi DSU, îmbunătăţirea ei în binele serviciului public, fără tentative de destructurare a unui sistem funcţional care şi-a dovedit eficienţa pe parcursul anilor, acordând respectul cuvenit tuturor categoriilor de personal care activează în cadrul lui”, precizează comunicatul DSU.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat luni, într-o conferinţă de presă, că unităţile de primiri urgenţe sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii, însă repartiţia fondurilor este făcută de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

„Unităţile de primiri urgenţe sunt finanţate de Ministerul Sănătăţii. Repartiţia fondurilor a fost făcută de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Nu am avut semnale, informaţii (că unele unităţi nu ar mai avea fonduri). Am trimis repetate adrese dacă există probleme legate de finanţare să ne notifice. Dacă nu ne-au notificat, înseamnă că au notificat în altă parte. Noi nu putem să finanţăm ceva despre care nu avem informaţii. (…) Banii sunt la noi, dar repartiţia o face DSU. Noi de unde să ştim că nu mai sunt bani la unităţile de primiri urgenţe dacă dânşii nu ne notifică pe noi? (…) Există o bugetare care este proiectată până la sfârşitul anului. Dacă au fost situaţii de cheltuieli neprevăzute care au dus la depăşirea fondurilor alocate ele trebuie comunicate”, a explicat ministrul.

Alexandru Rafila a spus că până în prezent nu a avut nicio solicitare privind alocarea de fonduri la UPU. „Eu nu am niciun fel de solicitare în momentul de faţă. O să întreb la direcţia de specialitate, la Direcţia de buget. Nu se poate ca cineva să finanţeze o anumită activitate şi să nu aibă informaţii referitoare la modul în care se desfăşoară”, a susţinut ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă va vorbi cu secretarul de stat Raed Arafat despre această problemă, Rafila a răspuns: „Dânsul trebuie să ne notifice dacă sunt probleme. (…) Spitalele care au probleme trebuie să trimită solicitare. Este extrem de simplu. Le-am indicat colegilor de la unităţile de primiri urgenţe cum să procedeze”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

5 comentarii

  1. Asa se face Rafila ca lucreaza.

  2. De ce avem nevoie de acest Arafat? DOMNIA SA ,DACA OBSERVATI . NU AE NICI O COMPETENTA, NICIODATĂ NU A AVUT RASPUNDEREA ASUMARII UNI ACT SAU A UNEI ACHIZITII etc. Etc Alții sunt vinovați și responsabili. El este un fel de Mesia care ne arata direcția și noi, dacă ne lovim sau facem accidente NU este le de vina. . Are doar spatele asigurat de alți incompetenți mai mari decât el. Dacă avea Ceva în pantaloni își asuma și el niște decizii .

    • @alex,aveti nevoie pentru ca pus pe picioare un serviciu care 30 de ani psd nu a fost in stare sa-l creeze.

  3. Incurci borcanele. Interventii de urgenta sunt la seisme, inundatii, viituri, accidente industriale iar medicina de urgenta alta. Smurdul a fost creat pentru calamitati naturale, dar Arafat a vrut bani si de la interne si de la sanatate. Ce cauta Smurdul in spitalul Floreasca, cade spitalul si nu stim noi?!!

  4. Imo pare rău,dar Adevărul este crud.Din păcate după anul 1989 sănătatea este la pământ.La UPU la Oradea este un asa ,,medic sef de urgenta,care conduce departamentul UPU,care abia si-a luat ex de medic primar, este incompetent din punct de vedere profesional,se crede un fel de,mesia”,cine nu-i face jocul este mutat,abuz de funcție,fără o baza legala unde dorește dansul.Este susținut de alt incompetent ,arafat,.Avem noi romanii ,Oameni bine pregătiți profesional.Chiar nu aveți pe cine pune în fruntea DSU.D-l Rafila va susțin ptr a-l înlătură,dar mai înainte sa-l punem intr-un sac negru legat cu o sfoara groasa,sa-l punem intr-un avion sa-l trimitem în Siria.Sa vedem dacă are șanse sa trăiască,asa cum a făcut cu milioane de români care au murit cu zilele.Va doresc Succes!