G4Media.ro

Elveția accelerează ieşirea din izolare pentru a „învăța să trăiască” cu virusul

Elveția accelerează ieşirea din izolare pentru a „învăța să trăiască” cu virusul

Guvernul elvețian a anunțat, miercuri, o accelerare a relaxării măsurilor luate față de epidemia de Covid-19, prin deschiderea restaurantelor începând cu 11 mai, estimând că populația trebuie „să învețe să trăiască” cu virusul.

„Suntem într-o nouă fază, trebuie să învățăm să trăim cu virusul”, în timp ce „va mai dura ceva timp până se va crea un un vaccin”, a declarat președinta elvețiană Simonetta Sommaruga, prezentând noile măsuri pentru mass-media.

Elveția nu a instaurat o izolare atât de strictă ca vecinul său francez, dar multe întreprinderi au fost închise. Începând de luni, saloanele de coafor, centrele de grădinărit, magazinele de bricolaj și cabinetele medicale au putut să se redeschidă. Pe 11 mai, școlile vor avea, de asemenea, oportunitatea de a face la fel, cum a fost anunțat deja, dar fiecare canton și municipalitate poate decide cum să procedeze. Magazinele și piețele se vor putea deschide, de asemenea. Sportivii amatori şi profesionişti îşi vor putea relua antrenamentele şi transportul public va circula din nou după orarul normal.

Deşi aceste măsuri erau deja prevăzute sau anticipate, guvernul a surprins totuși anunțând că restaurantele, muzeele și bibliotecile vor putea primi din nou vizitatori începând cu 11 mai. De asemenea, guvernul consideră că este într-adevăr „relativ ușoară” aplicarea normelor de igienă și distanță în aceste unități, precum și canalizarea corectă a fluxurilor de utilizatori acolo. De asemenea, s-a decis reducerea măsurilor „mai repede decât se aștepta” în fața evoluţiei favorabile a epidemiei, a explicat ministrul Sănătății, Alain Berset.

Totuşi, în restaurante, fiecare masă ar trebui să găzduiască doar patru persoane sau părinți cu copiii lor. Clienții ar trebui să stea așezați cu toții și între mese să fie o distanță de doi metri sau să fie izolate cu un element de separaţie. În Elveția, unde purtarea unei măști nu este obligatorie, dar recomandată atunci când nu este posibil să se garanteze distanța de siguranță, epidemia a ucis peste 1.400 de oameni.

Începând cu 11 mai, cantoanele vor trebui să înceapă din nou să monitorizeze toate lanțurile de transmitere a noilor infecții. Elveția ar trebui să aibă la jumătatea lunii mai propria aplicație digitală folosind tehnologia Bluetooth, care informează utilizatorul atunci când a fost relativ mult timp în apropierea unei persoane infectate. Utilizarea aplicaţiei va fi opțională. Următorii pași pentru relaxarea măsurilor vor fi stabiliţi pe 27 mai.

Între timp, adunările de peste cinci persoane rămân interzise și controalele la frontieră nu vor fi ridicate. În plus, interzicerea demonstrațiilor de peste 1.000 de persoane a fost prelungită până la sfârșitul lunii august. De asemenea, guvernul a anunțat că, începând cu 11 mai, liceele, profesioniștii și universitățile pot organiza din nou cursuri pentru până la cinci persoane. În ceea ce privește examenele, acestea pot avea loc cu condiția respectării regulilor de igienă și distanță. Învățarea față în față cu grupuri mai mari ar trebui să se poată relua pe 8 iunie.

Sursa: La Libre Belgique / Traducerea: Rodezia Costea (Rador)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Incet-incet incerp sa-si dea seama unii si altii ca nu carantina e solutia problemei ci protectia personalizata a grupurilor cu risc (in care intra, desigur si masuri de prevenire a transmiterii publice in masa a acestei raceli exceptional de agresive cu unii). Evident ca impiedicarea plimbarilor, inchiderea parcurilor si alte din astea sint idiotenii, mai ales acum dupa ce s-a incalzit si soarele bate mai puternic, iar studii serioase au aratat ca injumatatirea cantitatii de virus in aer, sub actiunea ultravioletelor „normale” are loc in 1,5 minute, plus vintul, plus volumul de aer.
    Putine sperante totusi la speriatii de bombe.

    • poti sa ne arati si noua care sunt acele „studii serioade”? chiar m-ai facut curios si nu as vrea sa cred ca aberezi …. ca de obicei!

  2. Si romanica va mai da 300 mii amenzi cu ajutorul militienilor ,oricum lor le merge salariul,iau si prime,nu vor avea vreodata contractul desfacut,ba chiar se vor inmulti ca numar ca sa ne suprime orice cerere de normalitate

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.