G4Media.ro

Elveția a înghețat active rusești în valoare de 8,8 miliarde de dolari

sursa foto: Facebook/ Ambasada Elveției

Elveția a înghețat active rusești în valoare de 8,8 miliarde de dolari

Elveția a înghețat active rusești în valoare de 7,7 miliarde de franci elvețieni (aproximativ 8,8 miliarde de dolari), ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina, relatează Reuters, citând Secretariatul de Stat pentru Afaceri Economice (SECO) al țării.

Aceasta reprezintă o ușoară creștere față de cele 7,5 miliarde de franci pe care guvernul elvețian a raportat că le-a înghețat anul trecut, potrivit BBC.

Secretariatul a precizat că 7,7 miliarde de franci este doar o sumă aproximativă, aceasta putând să se schimbe în continuare. Suma exactă a fondurilor blocate este greu de spus din cauza adăugării și eliminării de persoane de pe listele de sancțiuni, precum și a proceselor în instanță care cer ca activele să fie înghețate sau eliberate.

Creșterea volumului de active blocate se datorează faptului că aproximativ 300 de persoane și 100 de companii și organizații au fost incluse pe listele de sancțiuni în ultimele 12 luni. Această sumă include, de asemenea, date preliminare privind profiturile obținute din depozite în numerar, obligațiuni, acțiuni, precum și bunuri imobiliare și autoturisme.

Berna a blocat, de asemenea, circulația activelor în valoare de 7,4 miliarde de franci aparținând Băncii Centrale a Rusiei.

Activele înghețate reprezintă doar o mică parte din averea rușilor din Elveția, scrie Reuters. Potrivit estimărilor Asociației Bancherilor Elvețieni, cetățenii ruși dețin aproximativ 150 de miliarde de franci în băncile elvețiene.

Președintele elvețian Alain Berset a vizitat Kievul săptămâna trecută și a promis sprijin pentru Ucraina, discutând încă o dată despre posibila utilizare a profiturilor din activele rusești înghețate pentru a ajuta la reconstrucția țării.

Cu toate acestea, Elveția respinge cererile altor țări de a permite trimiterea de arme și muniții elvețiene în Ucraina, invocând legile de neutralitate ale țării.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...