G4Media.ro

Egiptul a deschis turiștilor mormântul lui Meru din perioada Regatului Mijlociu, cel…

sursa foto: Pexels

Egiptul a deschis turiștilor mormântul lui Meru din perioada Regatului Mijlociu, cel mai vechi sit accesibil publicului de pe malul vestic al Nilului din Luxor, care găzduiește cele mai spectaculoase monumente faraonice

Egiptul a restaurat, documentat şi deschis pentru turişti mormântul lui Meru din perioada Regatului Mijlociu, cel mai vechi sit accesibil publicului de pe malul vestic al Nilului din Luxor, care găzduieşte unele dintre cele mai spectaculoase monumente faraonice ale sale, inclusiv Valea Regilor, transmite joi Reuters.

Meru a fost un oficial de rang înalt de la curtea faraonului Mentuhotep al II-lea din Dinastia a 11-a, care a domnit până în anul 2004 î.e.n. şi care, ca şi Meru, a fost înmormântat în necropola Asasif de Nord, a declarat ministerul egiptean al Antichităţilor într-un comunicat emis joi.

Mormântul lui Meru tăiat în stâncă a fost restaurat de Centrul Polonez pentru Arheologie Mediteraneeană de la Universitatea din Varşovia şi Consiliul Suprem pentru Antichităţi din Egipt.

„Acesta este primul sit dintr-o perioadă atât de timpurie din Teba de Vest care devine accesibil vizitatorilor”, a declarat Fathi Yassin, director general pentru Antichităţi din Egiptul Superior, citat în comunicat.

Mormântul, cu deschiderea către strada procesiunii spre Templul lui Mentuhotep al II-lea, include un coridor care duce spre o capelă pentru ofrande cu o nişă pentru o statuie a defunctului. Un puţ funerar coboară într-o cameră funerară cu un sarcofag.

„Aceasta este singura cameră decorată din mormânt, cu un ornament neobişnuit de pictură pe tencuială de var”, a adăugat Yassin.

Mormântul lui Meru este cunoscut cel puţin de la jumătatea secolului al XIX-lea, conform misiunii arheologice egipteano-poloneză. Specialişti italieni în conservare au curăţat unele dintre picturile murale în 1996.

Unii dintre cei mai importanţi oficiali din perioada Regatului Mijlociu au fost înhumaţi în necropola Asasif de Nord, se precizează în comunicat.

sursa: Agerpres.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Si de ce dati imberbilor o poza cu piramidele de la Giza daca articolul este despre Luxor?!

  2. Pate merge Iohannis sa puna sa curete SPP locul de turisti romani ca sa isi faca el poze, ajunga-l blestemul lui Tutankamon.