G4Media.ro

Efectele epidemiei de coronavirus: Lukoil se așteaptă ca OPEC să reducă producția…

Sursa: Petrotel.lukoil.com

Efectele epidemiei de coronavirus: Lukoil se așteaptă ca OPEC să reducă producția de petrol cu peste un milion de barili pe zi

Vicepreşedintele Lukoil, Leonid Fedun, a declarat că se aşteaptă ca Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii din afara cartelului (Alianţa OPEC+) să reducă producţia de ţiţei cu peste un milion de barili pe zi (bpd), în plus faţă de actualele restricţii, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Oficialul Lukoil le-a spus luni jurnaliştilor că epidemia de coronavirus (Covid-19) afectează semnificativ cererea de petrol, dar va avea impact doar pe termen scurt, şi şi-a exprimat speranţa că, la jumătatea acestei luni, cotaţia barilului de petrol Brent va depăşi 60 de dolari.

„În opinia mea, va fi un impact considerabil pe termen scurt”, a declarat Fedun.

Acesta a adăugat că se aşteaptă ca Rusia, care este parte a Alianţei OPEC+, să-şi reducă producţia de ţiţei cu aproximativ 200.000 – 300.000 bpd. Lukoil este al doilea producător de ţiţei din Rusia.

În perioada 5-6 martie este programată la Viena o reuniune a Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi a aliaţilor săi din afara cartelului, pentru a decide dacă va fi extins acordul privind scăderea producţiei de ţiţei, care expiră la 1 martie, şi dacă vor fi stabilite reduceri suplimentare.

Din cauza răspândirii rapide a epidemiei, o serie de evenimente au fost anulate, dar surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că reuniunea de la Viena se va desfăşura conform programului.

Luna trecută, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol a previzionat că se aşteaptă pe plan global la o cerere mai scăzută pentru ţiţei în 2020, din cauza epidemiei cu noul coronavirus, şi a anunţat că producţia sa a scăzut semnificativ în ianuarie, fiind implementat noul pact privind limitarea furnizării.

Statele membre OPEC şi cele din afara cartelului furnizează aproape jumătate din petrolul folosit pe plan mondial.

În 2020, cererea de ţiţei pe plan global ar urma să urce cu 990.000 de barili pe zi (bpd), la un nivel mediu de 100,73 milioane bpd, previzionează OPEC. Este cu 230.000 bpd mai puţin decât estima cartelul în decembrie.

De la 1 ianuarie, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi aliaţii din afara cartelului (Alianţa OPEC+) implementează acordul privind reducerea producţiei cu 1,7 milioane de barili pe zi, pentru a sprijini piaţa. În ianuarie, OPEC a redus producţia cu 509.000 bpd, la 28,86 milioane de barili pe zi.

„Principalul factor pentru revizuirea în scădere a estimărilor în primul semestru din 2020 îl reprezintă epidemia cu noul coronavirus. Aceasta va încetini şi avansul economiei mondiale anul acesta”, se arată în raportul OPEC.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent din Marea Nordului a urcat luni cu 2,98 dolari, la 53,50 dolari.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter