G4Media.ro

Efectele epidemiei de coronavirus: Hotelurile, restaurantele și agențiile de turism cer o…

sursa foto: Pixabay

Efectele epidemiei de coronavirus: Hotelurile, restaurantele și agențiile de turism cer o scutire de trei luni de la plata taxelor pe salarii și amânarea cu șase luni a taxelor pentru operatorii din turism / ”În caz contrar, vom asista în scurt timp la insolvențe, falimente și concedieri”

Epidemia de coronavirus a lovit deja în industria ospitalității din România. Veniturile agențiilor de turism, hotelurilor și restaurantelor s-au prăbușit în ultima perioadă, în condițiile în care numărul cazurilor de oameni infectați cu noul coronavirus este în creștere în țara noastră. În acest condiții, asociațiile patronale cer sprijinul Guvernului pentru a depăși perioada următoare fără a da afară și a închide afacerile.

Printre măsurile cerute se numără: scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru următoarele 3 luni, amânarea plății taxelor pentru operatorii din turism pentru o perioadă de șase luni, dar și flexibilizarea legislației muncii pentru a putea trimite angajații în șomaj tehnic, dacă actuala situație se va prelungi sau se va înrăutăți.

„În situația în care fenomenul coronavirus se va întinde pe o perioadă mai lungă de timp, estimăm că în lipsa unor măsuri de susținere din partea autorităților, vom asista în scurt timp la insolvențe, falimente și concedieri. După analizele noastre primare, circa 20% din cei 400.000 de angajați din turism vor rămâne fără un loc de muncă în cazul în care această situație va dura mai mult de o lună”, atrag aten/ia asociațiile patronale din HORECA într-un comunicat de presă.

„La agențiile de turism noi avem scăderi de 75% care se produc într-o singură săptămână, nu vorbim de o scădere lentă, ci de una abruptă pe care niciun fel de companie, mică, mare, română, străină, multinațională, nu o poate suporta decât pe termen foarte scurt și de regulă până vine ziua plății salariilor și a taxelor la stat”, a declarat Dragoș Anastasiu, președinte AHK – Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană.

Potrivit și lui Nicolae Demetriade, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), agențiile de turism sunt cele mai afectate, în condițiile în care oamenilor le este teamă să mai călătorească. Prin urmare, agențiile nu doar că nu mai reușesc să vândă pachete turistice, dar trebuie să dea și banii înapoi celor care au decis să-și anuleze excursiile, chiar dacă vacanța lor ar fi fost într-o zonă încă neafectată de epidemie.

„Sunt 2.000 de agenții de turism care își văd business-ul distrus. Suntem cea mai afectată zonă din economie. Dacă Guvernul nu găsește soluții sunt 12.000 de angajați care nu vor mai avea loc de muncă”, a declarat președintele ANAT.

Și proprietarii de restaurante, dar și hotelierii și-au văzut venitrurile drastic reduse în ultima perioadă.

”Gradul de încărcare înregistrat de hotelurile din București în primele nouă zile ale lunii martie este de 41,6%, față de 63,8% în aceeași perioadă a anului trecut. Adcă o scădere de 37,4%. Tariful mediu a scăzut și el cu 13,7%, ceea ce face ca venituri din cazare în primele 9 zile ale lunii martie în București să scădă cu 43,7% față de aceeași perioadă a anului trecut”, a precizat Călin Ile, președinte Federației Industriei Hoteliere din România (FPHR). Potrivit acestuia, proprietarii a două hoteluri, unul din Poiana Brașov și altul din Capitală, au anunțat că vor ține ușile închise toata luna martie, poate chiar și aprilie.

„Cerem cu celeritate Guvernului adoptarea unor măsuri clare care să permită agenților economici supraviețuirea. SUA a dispus reducerea sau întârzierea plății TVA-ului, în Franța se ia în discuție astăzi amânarea plății TVA-ului pe o anumită perioadă, scutirea de la plăta impozitelor și a taxelor pe salarii”, a declarat și Florin Tancu, președintele Organizației Profesioniștilor din Turism.

Măsurile cerute de industria ospitalității sunt:

  • Scutirea de la plata taxelor pe salarii pentru următoarele luni (martie, aprilie, mai) cu posibilitatea extinderii la 6 luni în cazul prelungirii crizei;
  • Amânarea plății taxelor operatorilor din turism aferente primului semestru din 2020 pentru o perioadă de 6 luni fără penalizări și dobânzi (taxele locale, precum impozitul pe clădire, dar și taxe generale, precum TVA sau impozit specific);
  • Plata imediată a datoriilor statului căte operatorii din turism. Aici intră concediile medicale neplătite, TVA nerecuperată și plata facturilor de prestări servicii pe care diverse instituții ale statului le are de făcut către operatorii din turism;
  • Asigurarea unui fond de urgență pentru finanțarea creditării operatorilor prin susținerea dobânzilor din bugetul statului.

„Este imperios necesar ca statul să ia măsuri de pompare a unei lichidități suplimentare în piață. Companiile se vor duce la rezerve, deci nu mai vorbim acum de profitabilitate, dar nu este suficient”, a adăugat omul de afaceri Dragos Anastasiu.

„Noi acum cerem aceste facilități. După 2-3 luni s-ar putea să ajungem să cerem Guvernului să accepte șomaj tehnic pentru angajați și suportarea acestuia de către stat, pentru că nu vom avea de unde să susținem activitatea și salariile lor. Nu putem să evaluăm ce va fi peste câteva luni, depinde de cum va evolua lupta cu coronavirusul”, a adăugat și Nicolae Demetriade.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Pocăiți-vă, sfârșitul lumii se apropie!

  2. E nevoie de personal calificat si la spalat trotuarele

  3. Raț-ai-dracu de comuniști ascunși, stați cu mâna întinsă să vă dea statu #sapcasipalton #sieu #ambasadasuediei

    • Deșteptule, oamenii nu cer sa primească nimic moca sau vreo scutire, cer doar amânarea unor impozite pana după ce trece vârful crizei, sa aibă ocazia sa facă încasări din care sa plătească.

  4. Nu e numai industria turismului.
    Gândiți-vă la cei care lucrează în domenii unde activitatea este interzisa: cei care lucrează în organizarea de evenimente, transportatorii rutieri internaționali de persoane, teatrele private, artiștii independenți de spectacol. Oamenii din domeniile respective nu au voie să-și desfășoare activitatea, iar fără sa muncească nu au bani din care sa plătescă întreținere, rate, impozite, salarii. E ușor sa spui „se interzic x și y activități”. Cele bugetare supraviețuiesc ca primesc subvenție, dar privații ce sa facă, sa meargă la furat?

  5. Aceeași situație și la saloanele de înfrumusețare …..
    Activitate suspendată, fără nicio soluție, fără niciun fel de „ajutor”=faliment=>șomaj