G4Media.ro

După scandalul provocat de suspendarea lui Lineker, BBC publică un ghid actualizat…

Sursa foto: Captură video - Twitter / Match of the Day

După scandalul provocat de suspendarea lui Lineker, BBC publică un ghid actualizat de directive pentru prezentatorii săi vedetă

Afectat de polemicile apărute după suspendarea prezentatorului vedetă Gary Lineker din cauza unui mesaj pe Twitter care critica Guvernul de la Londra, grupul BBC a publicat joi un ghid cu directive actualizate despre utilizarea reţelelor de socializare, prin care radioteleviziunea publică britanică doreşte să găsească un echilibru între imparţialitate şi libertatea de exprimare, informează AFP conform Agerpres.

Fostul fotbalist Gary Lineker, în vârstă de 62 de ani, a fost suspendat provizoriu în luna martie după ce şi-a exprimat în mod public opoziţia faţă de politica Guvernului conservator al Regatului Unit în chestiunea imigraţiei. Conducerea BBC a invocat atunci datoria sa de a fi neutru, obligaţie pe care o au toţi jurnaliştii care lucrează pentru acest gigant mass-media.

Însă sancţionarea lui Gary Lineker a provocat polemici aprinse şi o vastă mişcare de proteste din partea jurnaliştilor, comentatorilor şi consultanţilor din sectorul audiovizual.

Actualizarea publicată joi insistă asupra necesităţii ca toate persoanele care lucrează pentru BBC să respecte „standarde ridicate de curtoazie în discursul public”.

Printre noutăţile din acest ghid, a cărui primă ediţie a fost publicată în urmă cu trei ani, se află măsuri specifice pentru prezentatorii „programelor far” ale grupului BBC.

În cele 15 zile care preced şi care urmează difuzării acestor emisiuni, ei trebuie în special să se abţină de la „a susţine sau a critica” orice partid politic, „să nu critice personalitatea politicienilor din Regatul Unit” şi „să nu facă niciun comentariu despre un subiect aflat în dezbatere” în perioada alegerilor legislative sau a unui referendum.

Gary Lineker a declarat pe reţeaua de socializare X că noile reguli sunt „toate foarte sensibile”.

„Avem cu toţii responsabilitatea de a-i trata pe oameni cu politeţe şi respect, mai ales când dezbaterea şi discuţiile publice, atât online cât şi alte medii, pot fi polarizate”, a subliniat într-un comunicat directorul general al BBC, Tim Davie, invocând totodată angajamentul grupului BBC faţă de „libertatea de exprimare şi imparţialitate”.

„Aceste noi directive, care conţin noi exigenţe pentru prezentatorii emisiunilor noastre far, sunt în acelaşi timp proporţionate şi juste şi protejează angajamentele” grupului BBC, a adăugat el.

Gary Lineker, cel mai bine plătit prezentator de la BBC, unde prezintă populara emisiune dedicată fotbalului „Match of The Day”, a calificat ca fiind „plin de cruzime” un proiect de lege care dorea să îi împiedice pe migranţii veniţi ilegal să ceară azil în Regatul Unit şi a comparat retorica Guvernului conservator de la Londra cu cea a Germaniei naziste din anii 1930.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...