G4Media.ro

După mai multe controale SRI la Ministerul Educației, instituția decide desecretizarea documentelor…

Foto: Freepik.com

După mai multe controale SRI la Ministerul Educației, instituția decide desecretizarea documentelor clasificate din 1972 până în 2002 / Ce categorii de informații conțin documentele secrete

Ministerul Educației propune, printr-un proiect de hotărâre de Guvern publicat în transparență decizională, declasificarea documentelor emise înainte de 2002. Aceste documente au fost emise fie de către Ministerul Educației, fie de instituțiile și structurile aflate în subordinea sau în coordonarea acestuia, precum și de către persoane juridice de drept public sau privat, documente care sunt acum „în fondul arhivistic al ministerului”, conform proiectului de act normativ. Decizia vine după ce mai multe controale ale Serviciului Român de Informații au arătat că ministerul nu respectă prevederile legale adoptate din anul 2002 de desecretizare a documentelor respective.

Este vorba inclusiv de tezele de doctorat, potrivit documentului, mai puțin cele care privesc domeniul apărării și siguranței naționale – lista completă a informațiilor care urmează să fie declasificate, mai jos în articol.

În nota de fundamentare a proiectului scrie că „în contextul acțiunilor de control, efectuate de către SRI cu privire la modul în care sunt implementate măsurile referitoare la protecția informațiilor clasificate în Ministerul Educației a fost semnalat, sistematic și consemnat în Documentul constatator, faptul că Ministerul Educației nu a implementat prevederile art.18 din Hotărârea Guvernului nr.585 din 13 iunie 2002 pentru aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România”.

Astfel, instituția avea obligația, conform prevederilor Standardelor Naționale de protecție a informațiilor clasificate în România, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, cu modificările și completările ulterioare, „de a evalua periodic necesitatea menținerii în nivelurile de secretizare acordate anterior și apoi să precizeze dacă acestea pot fi declasificate ori trecute la un nivel inferior de secretizare, la o anumită dată sau la producerea unui anumit eveniment”.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează