G4Media.ro

După Geneva și Bruxelles, discuțiile privind situația din Ucraina continuă joi în…

Sursa foto: Wikipedia / OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine

După Geneva și Bruxelles, discuțiile privind situația din Ucraina continuă joi în Consiliul OSCE, la Viena

Loc pentru cea de-a treia şi ultimă secvenţă a unui intens balet diplomatic pentru a dezamorsa riscul unui conflict în Ucraina: Consiliul Permanent al OSCE se reuneşte joi la Viena pentru a continua dialogul dintre Rusia, Statele Unite şi aliaţii lor europeni, scrie AFP, citată de Agerpres.

După discuţii tensionate la Geneva între viceminiştrii de externe american şi rus, Wendy Sherman şi Serghei Riabkov, NATO şi Moscova au constatat miercuri la Bruxelles „divergenţele” lor profunde privind securitatea în Europa.

La fel, nu se aşteaptă niciun progres spectaculos în Austria.

„Nu cred că vor exista rezultate concrete în această săptămână. Obiectivul nostru principal este de a stabili un dialog”, a rezumat ambasadorul american la OSCE, Michael Carpenter.

„Poziţiile noastre sunt la antipozi (cu Moscova), dar asta nu înseamnă că nu putem găsi un teren de înţelegere”, a declarat el la postul de televiziune independent rus Dojd. Miza este de „a stabili sub ce forme poate fi aprofundată discuţia în lunile următoare”, a adăugat diplomatul american.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), o platformă multilaterală de discuţii Est-Vest din perioada Războiului Rece, se pretează deosebit de bine acestui exerciţiu.

Această instanţă este un rar loc de schimb de idei în care Statele Unite şi Rusia sunt ambele membre.

Joi, este prima întâlnire din acest an, în prezenţa ambasadorilor din cele 57 de ţări ale OSCE.

Publicitate electorală

După prezentarea în cursul dimineţii a priorităţilor noii preşedinţii poloneze, secretarul general Helga Schmid va susţine o conferinţă de presă la orele 12.30 (11.30 GMT).

Occidentalii acuză Moscova că a trimis în ultimele săptămâni circa 100.000 de soldaţi, tancuri şi artilerie la frontiera cu Ucraina pentru a pregăti un atac împotriva acestei ţări, intenţie negată de autorităţile ruse.

Pe teren, condiţiile s-au deteriorat pentru observatorii OSCE din zonele controlate de separatiştii proruşi, a deplâns ambasadorul american, arătându-se „profund îngrijorat”.

Din 2014, Organizaţia este însărcinată cu monitorizarea respectării acordurilor de pace de la Minsk în estul rebel al Ucrainei.

„Misiunile de supraveghere nu au detectat până acum nimic anormal pe teritoriu”, dar la frontieră „nu putem şti ce se întâmplă”, a avertizat Michael Carpenter.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a arătat şi el alarmist miercuri.

„Riscul unui nou conflict armat este real. Ieşirea din criză depinde de Rusia. Trebuie să se angajeze în dezescaladare”, a subliniat el.

La rândul său, Moscova susţine că această desfăşurare militară este o reacţie la prezenţa percepută în creştere şi ameninţătoare a NATO în ceea ce consideră că este zona sa de influenţă.

Rusia refuză, de asemenea, orice extindere a Alianţei Nord-Atlantice la ţări aflate în sfera sa de influenţă, ca Ucraina.

„Rusia a propus fundamente care seamănă mult cu o revenire la statu quo-ul de dinainte de 1975, adică un format Ialta 2 care duce de fapt la resurgenţa blocurilor, a zonelor de influenţă”, şi-a exprimat îngrijorarea ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, într-un interviu acordat AFP.

„Pentru noi, este inacceptabil”, a insistat el, reluând cuvintele şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a acuzat Moscova că doreşte „să reconstituie blocul geopolitic sovietic în Europa şi să încerce o decuplare între Statele Unite şi Europa”.

Sursa foto: Wikipedia / OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

 1. Imi este foarte clar ca USA vrea razboi cu orice pret , lacomia vanzatorilor de armament nu are limite.
  Intotdeauna USA a purtat razboaie pe teritoriul altora , de ce ar fi altfel acum.
  Eu sper sa se termine rapid invazia in Ucraina si sa puna Rusia capat razboiului .
  Atitudinea lui Putin a fost destul de responsabila pana acum , nu isi doreste un razboi cu orice pret.

  • Aici nu e vorba de ce vrea SUA, ci de dreptul Ucrainei de a se elibera de Rusia și de a-și alege partenerii. Nu există egalitate între pretențiile Rusiei și cele ale SUA, din moment ce toate statele Europei de Est s-au rugat de SUA și de UE ca să fie primite în comunitatea lor, în timp ce Rusia recurge la forță pentru a ‘convinge’ pe cineva să facă parte din comunitatea ei.

 2. Duoa Geneva si Bruxelles urmeaza razboiul scurt de 3 zile si Germania Franta vor da inapoi.

 3. Sa nu uitam Ucraina nu este membra NATO . Daca Ucraina arata foarte clar Rusiei ca se va apara in caz de conflict armat Rusia nu are cum merge mai departe .In mod automat cetatenii Ucrainei vor percepe Rusia ce pe un invadator si Rusia nu isi poate permite sa tina sub control Ucraina .Fara sprijinul cetatenilor ucrainieni Rusia nu are cum face fata unui razboi de durata si chiar daca trupele rusesti ar intra in Ucraina (ceea ce ma indoiesc , doar Ucraina nu o sa stea cu miinile in buzunar )riscul unui razboi civil si de gherila este mult prea mare .Germania este cea care va decide ce se intimpla in zona .

 4. Mult ba bla din partea USA si EU , se kaka pe ei de frica occidentali ….. eu prevad ca ucraina v-a fi ocupata in maxim 24 h , iar occidentalii vor behai inca 2 luni si treburile se vor linisti , nu v-a fi nici un razbel , nu le sufla nimeni in ciorba Rusilor …