G4Media.ro

‘Drumul spre Avdiivka era plin de cadavre ucrainene’ / Armata rusă ar…

Captura Twitter

‘Drumul spre Avdiivka era plin de cadavre ucrainene’ / Armata rusă ar fi „executat răniții neînarmați care nu se puteau deplasa”

Avdiivka s-a aflat pe linia întâi a războiului dintre Kiev și Moscova timp de aproape un deceniu. Lupte crâncene au avut loc acolo timp de luni de zile după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, în urmă cu aproape doi ani.

Când armata ucraineană a abandonat orașul sâmbătă, oferindu-i Rusiei cea mai importantă victorie a sa din ultimele luni, retragerea a fost rapidă și nemiloasă, scrie CNN.

„Lăsați-i pe cei 300 (de răniți)”, i s-ar fi ordonat unui soldat, „și ardeți totul”.

La câteva ore după ce trupele rusești și-au ridicat steagurile deasupra Avdiivka, au apărut povești înfiorătoare despre mai mulți soldați răniți care nu au reușit să scape – și care au fost uciși ulterior, când trupele rusești au ajuns la poziția lor.

Militarii ucraineni de acolo făceau parte din Brigada 110 Mecanizată Separată, care ocupa o poziție cunoscută sub numele de Zenit. Pe măsură ce forțele rusești au avansat prin Avdiivka săptămâna trecută, Zenit a fost puternic atacat.

Soldații staționați acolo au făcut încercări disperate de a scăpa din ruinele orașului, potrivit lui Viktor Biliak, unul dintre soldații de acolo. Într-o lungă și adesea sumbră postare pe Instagram, Biliak a descris traseul periculos care îi aștepta.

„Afară era vizibilitate zero. Era vorba doar de supraviețuire. Un kilometru peste câmp (…) Artilerie inamică. Drumul spre Avdiivka este plin de cadavre ucrainene”, a scris el.

În cele din urmă, un comandant l-a informat prin radio că răniții nu vor fi evacuați. Șase oameni au fost lăsați în urmă. Mesajele pe care le-au lăsat erau greu de citit, a spus Biliak.

„Disperarea lor, condamnarea lor. Va rămâne mereu cu noi. Cei mai curajoși sunt cei care mor”, a spus el.

Soldații lăsați în urmă

Avdiivka se află pe linia frontului de când separatiștii pro-Moscova au cucerit porțiuni mari din regiunea Donbas, inclusiv orașul vecin Donețk, în 2014. Anii de lupte au transformat orașul într-o fortăreață puternică, cu tranșee construite în ultimii opt ani.

Dar, în condițiile în care armata ucraineană se află sub presiune de-a lungul mai multor puncte de pe linia frontului și se confruntă cu lipsa de muniție și de personal, este posibil ca armata rusă să fi simțit o fereastră de oportunitate. Aceasta a bombardat zona cu lovituri aeriene și artilerie înainte de a intensifica asaltul terestru.

Forțele ucrainene au luat decizia în weekend de a abandona orașul, oferindu-i Rusiei cea mai importantă victorie de când a capturat orașul Bahmut anul trecut.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că decizia de retragere a fost luată pentru „a salva viețile soldaților noștri”.

Printre cei prinși în capcană și încercuiți se afla un sergent și medic de luptă în vârstă de 30 de ani din regiunea Dnipropetrovsk, pe nume Ivan Jitnik, cu indicativul de apel „Django”. El lupta în Avdiivka de aproape doi ani, la fel ca și Brigada 110.

Era grav rănit și nu se putea mișca.

Joi, el a reușit să ia legătura cu sora sa Katerina și cu alți membri ai familiei în cadrul unui apel video emoționant, apel care a fost de atunci mediatizat pe scară largă în presa ucraineană și în rețelele de socializare.

Katerina îl întreabă pe fratele ei: „Deci, ce, ei… nu vine nimeni? Băieții tăi sunt și ei acolo (cu tine), sau ești singur?”.

Jitnik îi răspunde: „Toată lumea a plecat, toată lumea s-a retras. Ne-au spus că ne va lua o mașină. Am două picioare rupte, șrapnel în spate. Nu pot face nimic …

El a spus că erau o jumătate de duzină de soldați în poziția Zenit, dintre care patru, ca și Jitnik, nu puteau merge.

Katerina îi răspunde: „Nu știu cum să … pe cine să sun”, a spus ea în timp ce plângea. „Nu reușesc să-mi dau seama. Cine va veni să te ia?”.

Nimeni nu a făcut-o.

Jurnaliștii ucraineni care lucrează cu Slidstvo.info au vorbit mai târziu cu rudele a trei dintre ucrainenii care au rămas răniți pe poziție.

Katerina a declarat pentru Slidstvo.info: „Așteptau vehiculul (de evacuare) de o zi și jumătate. Și când și-au dat seama că nu vine nimeni să îi ia, au început să sune pe toată lumea. Când m-a sunat Ivan, avea dureri foarte mari, îi dăduseră tot ce le mai rămăsese, dar rămăseseră fără medicamente și mâncare”.

Mai târziu, joi, o altă rudă a ajuns la Jitnik prin legătură video, potrivit Katerina.

„Fratele meu a spus că comandamentul a fost de acord ca rușii să-i elimine, deoarece oamenii noștri nu vor ajunge la ei”, a spus Katerina. În timp ce vorbeau, a spus ea, videoclipul a arătat trupele rusești intrând în poziția în care erau prinși bărbații.

CNN nu a văzut această înregistrare video.

Un alt soldat prins în capcană la Zenit era Andrii Dubnițki. Soția sa, Liudmila, a declarat pentru Slidstvo.info: „Am vorbit la ora 10 dimineața (joi). A fost rănit în zona inghinală, se clătina, încerca să glumească, a început să plângă. Apoi ne-am trimis mesaje …”.

„Ultimul mesaj a fost la ora 12:00, că ar fi fost capturat”, a spus ea.

‘Mamă, sunt un războinic’

Vineri, un blogger militar rus a postat o înregistrare video în care se văd cadavrele mai multor soldați. Videoclipul purta emblema Brigăzii 1 Slavă a armatei ruse, care intrase în zona Zenit din sudul Avdiivka cu două zile mai devreme, potrivit mai multor relatări.

Textul de pe videoclip spune că a fost filmat vineri în Avdiivka, la o „instalație a unității militare”. Acesta se referă la trupele ucrainene de acolo ca fiind naziști și spune „doar moartea vă așteaptă pe teritoriul nostru”.

Katerina a recunoscut trupul fratelui ei după hainele sale și după sticla de apă pe care o ținea în mână când rușii au intrat în poziția Zenit.

Biliak, soldatul care și-a postat povestea pe Instagram, l-a recunoscut pe Andrii Dubnițki pentru că avea un tatuaj în formă de cruce pe braț.

La fel a făcut și soția lui Dubnițki, Liudmila, care a descoperit imaginile târziu în noapte. „La ora 22:30 am găsit acest videoclip, l-am recunoscut după tatuajul său”, a spus ea.

„A fost chemat la 8 martie 2022 și de atunci a fost tot timpul în Avdiivka… Fiica mea avea 4 luni când a fost mobilizat”, a declarat ea pentru Slidstvo.info.

Mama unui alt soldat a făcut aceeași descoperire îngrozitoare.

Heorhii Pavlov, cu indicativul „Panda”, era soldat prin contract din 2015 și servise în ultimul an la poziția Zenit, potrivit mamei sale Inna.

„Au așteptat timp de trei zile o mașină (de evacuare)”, a spus ea.

„Pe data de 14 a fost rănit, avea răni de șrapnel, la spate… L-am implorat foarte mult, fiule, predă-te, am nevoie de tine în viață – are un copil mic, de 5 ani.”

„El a spus: Mamă, eu sunt un războinic”, a povestit Inna pentru Slidstvo.info.

„Aș vrea să cred că sunt în viață. Singurul lucru pe care mi-l doresc acum este să-mi găsesc fiul”, a declarat ea vineri.

Câteva ore mai târziu, ea a recunoscut trupul fiului său în același videoclip rusesc.

Brigada 110 a declarat pentru CNN că nu a putut verifica niciun detaliu al incidentului și că încearcă să verifice ce s-a întâmplat.

Un cunoscut blogger militar ucrainean, Iurii Butusov, a postat între timp numele tuturor celor șase soldați care au fost lăsați în urmă la poziția Zenit.

„Acești răniți nu se puteau deplasa singuri și nu existau vehicule de evacuare disponibile pentru a-i transporta. Din cauza încercuirii complete a Zenitului, niciun vehicul nu a putut trece pentru evacuare”, a declarat Butusov.

Nu se știe cum au murit soldații, dar Butusov a afirmat că armata rusă „a executat răniții neajutorați și neînarmați, care au fost capturați și nu se puteau deplasa”.

Procuratura Generală din Ucraina a declarat că a fost lansată o anchetă privind „încălcarea legilor și cutumelor de război, combinată cu crima premeditată” în cazul soldaților răniți.

Într-o declarație publicată luni, Brigada 110 Mecanizată Separată a declarat că a încercat să negocieze cu forțele rusești pentru a evacua trupele rănite de pe poziția Zenit după ce aceasta a fost complet încercuită.

„Ei [au fost de acord] să ne evacueze răniții și să le ofere asistență, iar ulterior să îi schimbe (cu alți prizonieri de război). Soldaților noștri li s-a ordonat să le salveze viețile”, se arată în declarație.

Brigada a aflat ulterior că soldații săi au fost uciși din înregistrarea video difuzată de forțele rusești.

„Războiul este crud și noi luptăm pentru libertate cu un preț ridicat”, a declarat aceasta.

CNN a contactat Ministerul rus al Apărării pentru a comenta acuzațiile aduse forțelor ruse din Avdiivka.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

 1. Inca 4 5 episoade de tipul Adviivka si Zelensky o sa fie scos in strada pentru negocieri. Tot acolo ajunge si cand vine Trump. Munitie o sa primeasca de prin Europa, cat sa reziste, dar rachete importante de la americani si daca sunt aprobate acum, ajung abia in toamna/iarna.

  • esti naiv, nu vor exista negocieri, iar rusii nu se vor opri pana nu vor cuceri ucraina si pe urma rep. moldova … daca ucrainenii vor dori sa fie slugile rusilor atunci treaba lor , il vor scoate pe zelenski la negocieri cum spui tu, altfel vor lupta pana la moartea cum vor putea

  • Sunt naiv? De ce? Trump o sa oblige tarile Nato sa nu mai trimita nimic. Si sa negocieze. O sa ii oblige pe ucrainieni. O sa vezi. Si app, trebuie sa moara o tara intreaga ca sa ce? Nu vedeti ca singuri recunosc ucrainienii ca nu mai gasesc oameni dispusi sa mearga pe front? Ce poti sa faci? Ii obligi? Se intoarce totul impotriva ta…

 2. Ia uite ce s-au activat trolii lui Putin. Va e frica de Zelenski, nu? Apropo, in limba romana numele lui se scrie cu i, nu cu y. Asta s-a omis la Sankt Petersburg, nu?

  • Asa e…suntem cu totii troli rusi. Bine ca voi ca ne catalogati. Apropo, noul comandant al trupelor ucrainiene e recunoscut pt astfel de tactici. Sunt curios… Cand vor incepe sa aduca cu forta oamenii pe front, care o sa fie reactia oamenilor contra lui Zelensky. Care conform unor sondaje din vest… E tot intr o scadere. Normal ca a anulat alegerile, ca foar stie ca sunt t sanse mari sa le piarda. Dar hai… Te rog, sa ne spui cum suntem rusofili ca vrem sa nunmai moara oameni nevinovati. Cand ajung ajutoarele alea de la englezi, din europa… Cat mai visati sa intra Ucraina in Nato etc… Sua si multe alte tari mari din Nato nici nu se gandesc sa primeasca Ucraina in Nato…asta daca nu vreti sa mergeti oe front.

  • @ DaciaLogan1 – E jenant ce spui acolo, mai citeste o data, poate nu-ti dai seama ce-ai scris acolo. Trol rus nu esti, dar stim bine pentru cine trolezi tu.

  • @Kafka.. Vad ca ma cunosti f bine. Pt cine trolez? Vai… Haur sau sosoanca? Nu prietene.. Votez Nicusor Dan, Ciucu la sector 6 si usr si probabil Geoana presedinte. Faptul ca vreau sa se termine mai repede trb de langa noi ma face rusofil? Daca voia.. Rusia putea sa ata. ce o tara Nato de ani de zile. De ce mama naibii nu incearca cv cu Estonia? Cu care imparte o granita maritima? Ca asa o sa imparta si cu noi la gurile Dunarii….

 3. tu nu cred ca meriți dram de ajutor. Tu stii cati rusi sunt lasati sa moara pe camp? aia se pisa pe ai lor cu bolta. Si tu ai probleme cu nenorocirea asta

 4. @Ion de rusi se stie ca fac asta.. Dar de ucrainieni nu se stie asa ceva. Cand apare in presa ca si ei fac la fel, sunt martirizati, ca deh, ei o fac pentru o cauza nobila, cica. Dupa marea lor ofensiva au avansat cat?

 5. @Kafka de ce? E prezentata stirea ca si cum ucrainienii chiar au vrut sa ajute.. Dar nu au mai putut, nu? Dar de faptul ca puteau sa ii scoata mai devreme cu 1 sapt? A… Aveau nevoie de carne de tun.

 6. Logane,tu vrei sa „se termine” cu victoria rusilor? Daca se termina cu victoria rusilor in Ucraina si Trump iese presedinte(deci se termina cu Nato) nu o sa „impartim” gurile Dunarii cu rusii ci le vom preda,ca si Banatul spre Serbia si Transilvania spre Ungaria. Asa ca ai grija ce iti doresti….

  • Gata…aintras concluzia. Repet.. Nu cant precum Ucraina sunt rusofil, nu? Povestile astea cu… Romania pierde si aia si aia si aia.. Sunt tare amuzante. Ca Trump preda totul ca etc etc. De ce nu a facut asta intre 2016 si 2020? Trump nu renunta la Nato… Nato le ofera bani americanilor. Totul e o afacere. In 2014 tarile membre au spus ca sunt de acord cu marirea bugetului. Era Trump presedinte atunci? Nu cred.. In schimb anumiti generali sigur erau. Si ca sa termin.. Nu e vb de ce imi doresc eu dau altii, Ucraina nu o sa intre in Nato, te asigur. Nimeni nu merge la razbel vs Rusia pt ei…. De intrat in UE nu au cum, multe tari vor pierde bani. Ucraina o sa fie obligata de circumstante sa negocieze. Hai..mai baga o fisa cu rusofil.

 7. Traducerea este eronata. „300” in limbajul militar sovietic, preluat si de rusi si de ucraineni inseamna ranit. „200” inseamna decedat. La pozitia Zenit au fost capturati 6 militari ucraineni, iar ucrainenii din brigada 110 mecanizata, de care apartineau cei 6, ar fi avut discutii cu rusii, respectiv cei 6 urmau sa se predea, ulterior ramanand sa fie eliberati prin intermediul schimbului de prizonieri. Rusii i-au executat pe cei 6.
  Deci cand ati tradus „lasati-i pe cei 300 (de raniti)”, ati incurcat nitel, mesajul era: lasati-i pe cei raniti si ardeti totul.

 8. Eu n-am zis ca Trump le „preda” asa cum ai inteles tu. Eu am zis ca Trump va scoate Sua din Nato(in mandatul precedent nu a facut-o pentru ca Europa nu era sub amenintarea sovieticilor).
  Rusia va organiza impartirea teritoriilor unei Romanii ramase fara protectia americana(Europa va forma evident o alta alianta militara,dar nu isi va bate capul cu ceea ce se afla la est de statele pro sovietice :Ungaria,Serbia si mai nou Slovacia.

 9. ucrainenii au pierdut un oras, a fost haos si macel. ce e de comentat ? are cineva senzatia ca mai exista vreo urma de control intr-o asemenea situatie?
  a, poate ne putem ipotetic in locul ucrainenilor, ca nu suntem chiar asa departe de front….

  • Da, multi nu inteleg, in situatia aia , ca sa salvezi soldati imobilizati care nu se puteau deplasa , inseamna un efort urias si riscul de a mai pierde alte sute de soldati incercand sa-i salveze. Si in plus, iti trebuiau mijloace de transport adecvate. Din pacate si acest lucru arata monstruozitatea rusilor. Sa ucizi oameni care se predau doar ei pot face asta.

  • Macar ii lasau acolo si cereau un schimb de prizonieri pentru ei pentru ca oricum oamenii aia nu mai puteau lupta de acum inainte in razboi. In schimb ei puteau obtine prizonieri in stare buna pe care sa-i trimita inapoi la macel.

 10. Asta e realitatea crudă a războiului nu uitați de episoadele de la ânceputul invaziei când ruși au executat inclusiv civili nevinovați .vor plăti ei cu vârf și ândesat pentru asta 1tramp nu va câștiga alegerile 2putin va fi eliminat ca ceașcă pentru că există mai mari ca el 3dacă putin se credea așa mare ataca deja teritorii Nato dar nu are nici capacitatea nici resurse nici inteligența necesară pentru a face față alianței .

 11. Dar gruparile isteroide din Occident nu se scandalizeaza la crimele de razboi ale rusilor? Sau intra in delir doar cand e vorba de moartea unor teroristi nu si a unor raniti neinarmati?

 12. O revenire scurta la realitate : Rusia a atacat Ucraina si rusia omoara ucraineni. Ce sustii tu in delirul tau e ca cei atacati de talhari sa se retraga ca sa nu li se faca mai mult rau. Penibil

 13. Ce treaba are Zelensky cu situatia dintr-un cartier din oras ? Daca ar fi incercat sa-i elibereze pe oamenii, riscau sa mai moara alte zeci de soldati.