G4Media.ro

Două panouri comemorative dedicate tânărului voluntar decedat în Ucraina vor fi amplasate…

Sursa foto: Facebook

Două panouri comemorative dedicate tânărului voluntar decedat în Ucraina vor fi amplasate în centrul municipiului Arad / ”Familia şi-ar dori ca aceste panouri să fie văzute în oraş atâta timp cât este război în Ucraina”

Două panouri comemorative vor fi amplasate în centrul municipiului Arad în memoria tânărului arădean în vârstă de 27 de ani care a plecat voluntar să lupte în Ucraina şi a fost ucis pe front în 22 octombrie, iniţiativa aparţinând comunităţii ucrainene din oraş, anunță Agerpres.

Panourile vor fi amplasate de Asociaţia Aradul Civic, care şi-a dorit astfel să răspundă dorinţei ucrainenilor din oraş de a-i aduce un omagiu tânărului ucis, Rudolf Wittman.

Consilierul local Siegfried Mayer a declarat luni, pentru Agerpres, că amplasarea panourilor a fost aprobată, la propunerea sa, cu unanimitate de voturi în Consiliul Local Municipal.

„Administraţia locală a sprijinit acest demers al comunităţii ucrainene şi al Asociaţiei Aradul Civic, pentru că este vorba de un tânăr arădean care a murit pentru idealurile de libertate ale ţării vecine. Primul panou va fi amplasat peste câteva zile în Parcul Eminescu, iar al doilea va fi instalat în luna ianuarie în Piaţa Avram Iancu, unde acum este în desfăşurare Târgul de Crăciun şi nu avem spaţiu. Vor rămâne în spaţiul public cel puţin până la 1 iulie, cu posibilitate de prelungire a perioadei, conform proiectului aprobat în Consiliul Local. Familia şi-ar dori ca aceste panouri să fie văzute în oraş atâta timp cât este război în Ucraina”, a declarat consilierul local Siegfried Mayer.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, Ralu Cotrău, a declarat, pentru AGERPRES, că în următoarele zile se va încheia un protocol cu Asociaţia Aradul Civic pentru amplasarea panourilor pe domeniul public.

Fiecare panou va avea trei feţe, cu laturile de doi metri, pe care vor fi amplasate bannere cu mesaje în limbile română, ucraineană şi maghiară.

„Rudi s-a născut pe 4 octombrie 1996 la Arad. A fost primul şi până acum singurul soldat străin acceptat în Forţele Speciale Ucrainene. După război, a vrut să se stabilească în Ucraina şi să întemeieze o familie cu iubita sa ucraineană. Din păcate, acest lucru nu s-a putut întâmpla, deoarece Rudi a murit eroic pe 22 octombrie 2023, în timpul războiului pentru independenţa Ucrainei”, scrie pe panou, textul continuând cu o prezentare a unor momente din viaţa arădeanului.

Rudolf Wittman a plecat în Ucraina din proprie iniţiativă, la scurt timp după ce Rusia a invadat ţara vecină, prietenii afirmând că a făcut-o doar pentru că „nu a putut să asiste pasiv la o asemenea nedreptate”.

După moartea tânărului, apropiaţii lui Rudolf Wittman au declarat că acesta a intrat în Legiunea Străină franceză la vârsta de 19 ani, „dar nu din dorinţa de a ţine o armă în mână”.

„Avea un respect deosebit pentru ce înseamnă armata, cu disciplina, onoarea, mândria care îi reprezintă pe militari. Rudolf era cu dreptatea, era un om pe care Pământul nu îl merita, cu un suflet foarte bun şi cu o voinţă tare ca diamantul. De aceea a ales Legiunea, iar când a început războiul a spus că nu poate sta deoparte. L-am întrebat de mai multe ori dacă e sigur că asta îşi doreşte, că vrea să îşi asume riscul de a fi în prima linie a frontului, iar el a fost convins că nu există alt drum decât acela de a face ceva pentru o ţară care suferă. Îşi planificase plecarea cu trenul, însă când i-am văzut hotărârea, am decis să îl duc cu maşina până la graniţa cu Ucraina. Măcar atât să pot face, să îl văd trecut cu bine graniţa. Ne-am luat rămas bun la Halmeu”, a declarat la acel moment, pentru Agerpres, Marcus Jivan, cel mai bun prieten din Arad al tânărului ucis.

Corpul neînsufleţit al arădeanului a fost repatriat după câteva zile de la deces, iar înmormântarea a avut loc în oraşul natal în 4 noiembrie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Asta in timp ce altii conduc economia Romaniei avand un SRL cu 200 lei Cap Social, simigerie. Iar altii fura doctorate pentru pensii speciale.

  2. Respect