G4Media.ro

Două ordine succesive emise de Ministerul Sănătăţii privind lista spitalelor COVID-19 /…

sursa foto: Inquam Photos/ Sabin Cirstoveanu

Două ordine succesive emise de Ministerul Sănătăţii privind lista spitalelor COVID-19 / În primul se regăseşte Spitalul Foişor, în al doilea nu mai este menţionat

Ministerul Sănătăţii a emis două ordine, primul din 26 martie include Spitalul Foişor pe lista unităţilor sanitare pentru pacienţii COVID-19, iar al doilea, emis la distanţă de o săptămână, pe 2 aprilie, modifică Anexa cu lista spitatelor COVID pe care Spitalul Foişor nu se mai regăseşte. Apoi, pe 9 aprilie, şeful DSU Raed Arafat emite un ordin, avizat de ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu, prin care unitatea medicală este operaţionalizată ca să primească pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, scrie News.ro.

Astfel, Ministerul Sănătăţii emite ordinul 434 pe 26 martie 2021 privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor şi a unităţilor de dializă în contextul pandemiei de COVID-19 şi a listei spitalelor şi unităţilor de dializă care asigură asistenţa medicală pentru pacienţi, cazuri confirmate şi suspecte de COVID-19, conform clasificării spitalelor în 3 niveluri de competenţă. Ordinul este publicat în aceeaşi zi în Monitorul Oficial nr. 311.

În Anexa 2 cuprinsă în acest ordin al MS figura şi Spitalului Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular „Foişor” pe lista spitalelor şi unităţilor de dializă care asigură asistenţa medicală pentru pacienţi, cazuri confirmate şi suspecte COVID-19.

Pe 2 aprilie 2021, Ministerul Sănătăţii emite ordinul 456 pentru modificarea anexei nr. 2 la ordinul ministrului Sănătăţii nr. 434/2021 privind aprobarea Planului de măsuri pentru organizarea spitalelor şi a unităţilor de dializă în contextul pandemiei de COVID-19 şi a listei spitalelor şi unităţilor de dializă care asigură asistenţa medicală pentru pacienţi, cazuri confirmate şi suspecte de COVID-19, conform clasificării spitalelor în 3 niveluri de competenţă.

Acest al doilea ordin este publicat pe 5 aprilie în Monitorul Oficial nr. 344 şi în acest document nu se mai regăseşte Spitalului Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular „Foişor” pe lista unităţilor medicale pentru pacienţii confirmaţi şi suspectaţi de COVID-19.

Tot pe 2 aprilie este trimisă şi o adresă de către conducerea Spitalului „Foişor” către Ministerul Sănătăţii în care explică motivele pentru care unitatea sanitară nu poate primi pacienţi SARS-CoV-2.

În adresa respectivă conducerea Spitalului „Foişor” preciza că nu îndeplineşte condiţiile prevăzute în ordinul care include lista spitalelor şi unităţilor de dializă COVID-19, condiţii care includ acces permanent la laborator şi la o platformă diagnostică cu radiologie convenţională, capabilitate de implementare de paturi destinate terapiei acute (DTA) şi linie de gardă în una dintre specialităţile boli infecţioase sau pneumologie sau colaborare permanentă între una din specialităţile boli infecţioase/pneumologie, având linia de gardă asigurată în spital prin una dintre specialităţile conexe (medicină internă, cardiologie, gastroenterologie, hematologie, oncologie medicală, pediatrie pentru secţiile cu paturi de copii).

„Conform celor menţionate de Ordinul 434/2021 din 26 martie 2021, criteriile menţionate NU sunt îndeplinite de Spitalul clinic de Ortopedie Traumatologie şi TBC Osteoarticular «Foişor», fiind obligaţi să vă atenţionăm de acest context de neconformitate pentru a evita concluzii provocatoare de malpraxis sau de perturbare a întregii activităţi a spitalului, care este eminamente ortopedică, prin monoprofil”, scrie în documentul adresat Ministerului Sănătăţii şi semnat de managerul spitalului, de directorul medical, cel financiar-contabil şi de către şefii de secţie.

Ulterior, pe 9 aprilie şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat emite un ordin privind operaţionalizarea, în totalitate, ca unitate suport COVID-19, a Spitalului Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular „Foişor”, Bucureşti, document avizat şi de către ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu.

„Având în vedere analiza factorilor de risc privind managementul situaţiei de urgenţă generată de virusul SARS-CoV-2 care arată persistenţa unui număr crescut de persoane infectate, precum şi apariţia zilnică a unor cazuri noi de persoane infectate la niveul Municipiului Bucureşti, care menţin o presiune crescândă asupra capacităţii de gestionare a unităţilor sanitare, (…) Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti întreprinde măsurile necesare în vederea operaţionalizării, în totalitate, ca unitate de tratament a pacienţilor COVID-19 pozitivi, cu manifestări clinice medii şi severe, a Spitalului Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular «Foişor»”, potrivit ordinului emis de secretarul de stat al MAI Raed Arafat, obţinut de News.ro.

În document este explicat faptul că măsura operaţionalizării Spitalului „Foişor” ca unitate medicală pentru pacienţii COVID va fi pusă de urgenţă în aplicare.

„Din cauza situaţiei grave generate de creşterea numărului de cazuri la nivelul Municipiului Bucureşti şi judeţului Ilfov, precum şi a situaţiei critice în ceea ce priveşte capabilităţile medicale de anestezie şi terapie intensivă operaţionalizate la nivelul Municipiului Bucureşti, în raport cu numărul mare de solicitări pentru pacienţii COVID-19 pozitivi, măsura va fi pusă în aplicare în regim de urgenţă”, conform ordinului emis de Arafat.

Este precizat şi modul în care va fi făcut transferul pacienţilor non-COVID.

„Evacuarea şi transferul pacienţilor COVID-19 negativi, care sunt internaţi la Spitalului Clinic de Ortopedie, Traumatologie şi TBC Osteoarticular «Foişor», vor fi realizate cu sprijinul Direcţiei Generale Urgenţe Medicale din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, al Centrului Municipiului Bucureşti – Ilfov. Transferul respectivilor pacienţi va fi coordonat de către domnul dr. Bogdan Dinu, din cadrul UPU-SMURD Bucureşti”, mai prevede documentul.

Aproximativ 100 de pacienţi ai spitalului „Foişor” au fost transferaţi începând de vineri seară la alte unităţi medicale sau au fost externaţi ca urmare a deciziei de a fi transformat în unitate sanitară COVID, ceea ce a provocat şi critici, dar şi proteste la poarta unităţii medicale.

Decizia transformării Spitalului Foişor într-unul COVID a fost soluţia identificată de DSU şi avizată de Ministerul Sănătăţii în cursul zilei de vineri, pentru că avea 26 de locuri la ATI, 6 medici şi doar 3 pacienţi, iar sarcina transferării celor internaţi revine DSU, confomr precizărilor MS care s-a referit „situaţia regretabilă” creată la Spitalul Foişor.

Conform Ministerului Sănătăţii, deşi spitalul fusese informat încă de dimineaţă despre transformarea în COVID, la ora 11.00, managerul Ioan Cristian Stoica încă nu întocmise documentele necesare eliberării avizului temporar.

„Modul cum a decurs evacuarea este regretabil şi ne-am dori ca aceste imagini să nu mai fie vreodată repetate”, subliniază reprezentanţii Ministerului, care au adăugat că va fi solicitată o analiză amănunţită a cauzelor pentru situaţia creată şi pentru modul în care s-a desfăşurat intervenţia pentru evacuarea pacienţilor.

Până în prezent, vicepreşedintele PNL Ben Oni Ardelean a anunţat, sâmbătă, că va solicita premierului Florin Cîţu, în şedinţa Biroului Politic Naţional al partidului, demiterea de urgenţă a ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu. „Tot circul, bâlbâiala şi bătaia de joc la adresa pacienţilor de la Spitalul Foişor a umplut paharul. Pacienţii cu diferite boli nu mai pot fi ignoraţi şi daţi la o parte în detrimentul pacienţilor infectaţi cu COVID”, a scris liberalul pe Facebook.

De asemenea, filiala USR-PLUS Bucureşti a transmis că modul în care a fost gestionat transferul pacienţilor de la Spitalul Foişor este inacceptabil, iar managerul spitalului a blocat formalităţile pentru transformarea Spitalului Foişor într-unul suport COVID-19 şi prin asta a întârziat nepermis de mult transferul pacienţilor. Directorul ASSMB şi managerul Spitalului Foişor trebuie demişi, mai susţin reprezentanţii Alianţei şi solicită primarului general Nicuşor Dan să facă acest lucru.

Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Dezbracă te că te…., îmbracă te că nu te mai….

 2. voiculescu e sabotat la greu de PNL , vor sa-l repuna pe tataru ca e om de sistem , mergea smenariile cu el!

 3. Se mai prăbușește o minciuna userista. Ordinul a venit pe 9 Aprilie.

 4. Aruncarea în stradă a unor pacienți proaspăt operați, unii dintre ei scoși direct chiar de la terapie intensivă este un act de cruzime fără margini, chiar criminal.

  Arafat-> Pușcărie;
  Voiculescu-> Pușcărie.

 5. VV se autosaboteaza!

 6. Haos complet la ministerul sanatatii condus de un habarnist interesat doar de PR.Lipsa totala de experienta si faptul ca nu are habar de sanatate se vede.Directorul de la Foisor trebuia demis pentru insorbodonare,iar comunicarea a fost la pamant.In afara de atacuri politice si gafe acest Voiculescu nu a facut nimic!

  • @Ibanescu. Daaa, ce sa zic, gafa dupa gafa si atacuri politice, din care voi aminti numai doua: dezvaluirea raportarii falsificate a cazurilor Covid si a circuitului paralel de vaccinare a celor din MAI si securitate.

 7. Gata s a închis cârciuma unde mă duc acasă? Să mi bat nevasta? Mai bine mă duc la Victoriei să i au aer până pe la vreo două noaptea 😆

 8. Da, G4m, doua ordine succesive. De ce nu-i corect? Ce nu va este clar? Situatia este dramatica in Bucuresti si se inrautateste de la o zi la alta. Din 26 martie pana in 9 aprilie s-au umplut toate sectiile ATI + UPU. In astfel de situatii ordinele se pot schimba de la ora la ora, ca sa nu se ajunga in situatia in care medicii sa fie nevoiti sa refuze bolnavi, sa-i trimita sa moara acasa.

 9. Deci, in sinteza: mareata coalitie NU e-n stare sa evacueze fara scandal macar 1 Spital si vrea sa ne spuna ca va face Reformele alea complexe promise, care reforme evident vor intampina mare rezistenta, e REZISTENTA la SCHIMBARE, intalnita peste tot in lume!
  Nimic in lumea asta nu s-a schimbat usor, batand din palme..
  INTREB: mai asteptati de la acesti incompetenti acele reforme COMPLEXE si complicate care sa SCHIMBE definitiv Romania PSDista?!
  O sa tot asteptati…
  Uitati-va cum tac chitic si s-au dat la fund alde Johannis, Catu, Orban, Ciolos… stau deoparte pana se mai linisteste Romania…mai tineti minte cum la fel disparea Dragnea cate 2-3 zile pana se linisteau lucrurile si apareau alte si alte probleme…
  Rusine!!!

  • @Lili. Da, unii s-au dat la fund, stau la cotitura, exceptand Ciolos, care intotdeauna a luat atitudine, dar acum e bolnav, putem intelege.

  • Și care este soluția? Este evident că lucrurile se mișcă greu. Se întâmpină rezistență din partea sistemului, dar și a faptului că cei care pun în aplicare măsurile sunt în coaliție. În această situație care este soluția? Sper că n-o să spui că PSD va putea aplica măsurile de reformă necesare.

 10. Corect, s-au dat la fund Catu, Johanis, Orban.. cam tot PNL-ul. Ciolos in schimb este bolnav cu Covid, nici in parlamentul european nu prea mai e activ.

  • Dacă ăsta crapă de covid și aruncat în groapă într un sac de plastic sau incinerat pe ff > jos pălăria

 11. Dacă ăsta crapă de covid și aruncat în groapă într un sac de plastic sau incinerat pe ff > jos pălăria, dar fac pariu că da cien ju lien s a îmbolnăvit de si f i
  lis pe când încerca integrarea în absolut slo bo szin du se unii pe alții, precum bolnăviorul Theo dor partenerul bă șhi nescului portocaliu