G4Media.ro

Dosarul Bygmalion: Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, găsit vinovat de finanțare ilegală…

Sursa foto; Facebook/ Nicolas Sarkozy

Dosarul Bygmalion: Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, găsit vinovat de finanțare ilegală a campaniei sale din 2012

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost găsit joi vinovat de finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2012, potrivit BBC și Euronews.

Sarkozy, în vârstă de 66 de ani, care a negat orice acțiune ilegală nu a fost prezent în instanță în timpul hotărârii.

El a fost acuzat că a cheltuit aproximativ 22,5 milioane de euro – aproape de două ori suma legală maximă – pentru campania sa de realegere din 2012. A pierdut în fața socialistului Francois Hollande.

Procurorii cred că Sarkozy știa cu câteva săptămâni înainte de scrutin că cheltuielile sale – care sunt strict limitate în conformitate cu legislația franceză – se apropiau de maximul legal. L-au acuzat că a ignorat două note de la contabilii săi care avertizau despre problema banilor.

El nu este acuzat că face parte din sistemul de facturi false în centrul fraudei, dar procurorii au susținut că Sarkozy este „singura persoană responsabilă pentru finanțarea campaniei sale” și că a ales să depășească limita organizând multe mitinguri.

Împotriva sa a fost solicitat un an de închisoare, inclusiv șase luni cu suspendare.

Pe lângă fostul președinte, au fost judecate alte 13 persoane, inclusiv membri ai partidului său conservator republican, contabili și șefi ai grupului de comunicare însărcinat cu organizarea mitingurilor, Bygmalion. Se confruntă cu acuzații, inclusiv falsificare, încălcare a încrederii, fraudă și complicitate la finanțarea ilegală a campaniilor.

Unii au recunoscut faptele ilegale  și au detaliat sistemul de facturi false care vizau acoperirea cheltuielilor excesive.

Procurorii au solicitat în mare parte pedepse cu închisoare cu suspendare și până la un an de închisoare cu executare pentru co-fondatorul Bygmalion.

Verdictul vine la șase luni după ce a fost găsit vinovat de corupție și trafic de influență într-un alt caz și condamnat la un an de închisoare cu executare și doi ani cu suspendare. El este liber până la apel.

Fostul președinte francez este, de asemenea, cercetat în legătură cu acuzațiile că ar fi primit bani de la fostul lider libian Muammar Gaddafi pentru a-și finanța campania prezidențială de succes din 2007 și pentru trafic de influență în cazurile legate de activitățile sale de consiliere din Rusia. Procurori își propun să stabilească dacă „s-a angajat în activități de lobby potențial criminale” în numele oligarhilor ruși.

Sarkozy s-a retras din politica activă în 2017, dar încă joacă un rol în culise. Presa franceză a raportat că este implicat în procesul de alegere a unui candidat conservator înainte de alegerile prezidențiale din Franța de anul viitor.

Sursa foto; Facebook/ Nicolas Sarkozy

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Merkel a fost feciora pe langa acet gunoi .