G4Media.ro

Dodon acuză guvernarea de management defectuos pentru prețul gazelor de la Gazprom.…

Dodon acuză guvernarea de management defectuos pentru prețul gazelor de la Gazprom. În 2020, cu Dodon președinte, Republica Moldova plătea unul drintre cele mai mari prețuri din Europa

Liderul Partidului Socialist (PSRM) și fostul președinte Igor Dodon, a acuzat într-o postare făcută pe contul său de Facebook în cadrul unei vizitei la Moscova, că actuala guvernare PAS plătește un preț exagerat la gazele rusești, deoarece nu ar fi negociat bine cu Gazprom contractul pentru livrarea de gaze.

„În timp ce la Chișinău guvernarea merge pe calea lui Plahotniuc, capturează instituțiile statului și organizează maski-show, Moldova plăteste deja 800 de dolari pentru gaz, când alte țări cu guvernări mai responsabile plătesc 250-300 de dolari. Din păcate, pentru cetățenii noștri greul abia începe, fiindcă în Europa gazul deja a ajuns la 1.900 de dolari, guvernarea PAS așa și nu a negociat un pret avantajos pentru Moldova, iar valul înghețului încă urmează să vină”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

El a mai spus că revine de la Moscova și că duminică oganizează un amplu protest în Chișinău, în ciuda faptului că Republica Moldova este lovită de un val mare de îmbolnăviri cu COVID-19.

Cu toate acestea, în mandatul său prezidențial și pe vremea guvernului Ion Chicu, controlat de facto de către Igor Dodon, statisticile arată că Republica Moldova plătea unul dintre cele mai mari prețuri din Europa pentru gazele furnizate de Gazprom.

Asta în ciuda faptului că Igor Dodon declara constant că relațiile sale personale de la Kremlin și Gaprom vor ieftini gazul rusesc pentru consumatorul casnic din Republica Moldova.

Republica Moldova este dependentă 100% de gazele livrate de Gazprom, dar această situație s-ar putea schimba odată cu operaționalizarea gazoducului Iași-Chișinău programată pentru săptămâna viitoare.

Chișinăul, printre cei mai buni cotizanți ai Gazpromului

În mai 2020, pe timpul când Dodon era încă președinte, în timp ce prețul gazelor naturale pe piața Spot ajunsese la 35-40 de dolari per mia de metri cubi, Republica Moldova achita un preț de trei ori mai mare.

De asemenea, în septembrie 2020, când Igor Dodon era președintele Republicii Moldova, Chișinăul achita achita un preț de 4.083 de lei moldovenești, mai precis circa 250 de dolari per mia de metri cubi de gaz de la Gazprom.

„Conform calculelor efectuate în baza metodologiei existente, tariful mediu final pentru gazele naturale furnizate va constitui 4.083 lei pentru o mie de metri cubi, sau cu 7,6% mai puțin în comparație cu tariful mediu actual pentru consumatorii finali”, preciza în septembrie 2020 un comunicat al ANRE din Republica Moldova.

De altfel, ieftinirile din septembrie 2020 pentru gazul rusesc au fost masive în toată Europa, dar mai puțin în Republica Moldova.

În trimestrul doi al anului 2020, Gazprom a livrat statelor din Europa gaze naturale la un preț de 110,1 dolari pentru o mie de metri cubi, adică cu aproape 47% mai puțin decât în trimestrul doi din 2019. Prețul mediu al gazului livrat statelor CSI a scăzut cu aproae 12% și a constituit 136,8 dolari.

Cu toate acestea, Moldovagaz a precizat că în trimestrul al doilea din 2020 prețul gazelor livrate de Gazprm acesta a fost de 168.28 dolari pentru o mie de metru cubi, mai puțin cu 68,3 dolari sau cu 28,6% față de aceeași perioadă din 2019.

Cu alte cuvinte, în timp ce Gazprom reducea prețul la gaze în Europa cu 47%, pe timpul tandemului Dodon-Chicu aflat la conducerea Republicii Moldova și în bune relații cu Rusia, Chișnăul a primit o reducere doar de 28,6%, plătind astfel prețuri mut mai mari comparativ cu multe state europene pentru gazele Gazpromului.

Acuzații de destabilizare

În acest context, deputatul PAS, Oazu Nantoi, l-a acuzat pe liderul socialist Igor Dodon că încearcă să convingă Moscova să aplice Republicii Moldova un preț foarte mare la gaze în scopul de a destabiliza țara.

„Dodon „negociază” la Moscova îngenuncherea Moldovei prin șantaj energetic – impunerea unui preț catastrofal la gazul livrat pentru a provoca șoc social și haos politic. În plus, după semnarea, la 27 septembrie, a contractului de livrare a gazului din Rusia în Ungaria – ocolind sistemul de tranzitare a Ucrainei și scăderea volumului de gaz rusesc tranzitat prin Ucraina cu începere din 1 octombrie, lista întrebărilor în legătură cu „vizita” lui Dodon se extinde, Cu alte cuvinte, – trădarea n-are limite”, a scris Nantoi pe pagina sa de Facebook.

Foto: Fostul președinte al Republicii Moldova (stânga) Igor Dodon, împreună cu directorul Gazprom, Aleksei Miller în ianuarie 2020. Sursa/Facebook Igor Dodon

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

2 comentarii

  1. pe asta numai cand il vad si imi creste tensiunea. o sluga mai mare a rusiei nici ca a mai fost.

  2. 2 citate:
    … în trimestrul al doilea din 2020 prețul gazelor livrate de Gazprm acesta a fost de 168.28 dolari pentru o mie de metru cubi, mai puțin cu 68,3 dolari sau cu 28,6% față de aceeași perioadă din 2019….

    … Moldova plăteste deja 800 de dolari pentru gaz…

    Si de ce nu are dodonul dreptate? 🤣