G4Media.ro

DOCUMENT Lobby pentru funcții de conducere în UE. Toți europarlamentarii români cer…

DOCUMENT Lobby pentru funcții de conducere în UE. Toți europarlamentarii români cer șefei Comisiei Europene mai multe posturi pentru români în instituții, într-un gest fără precedent

Toți cei 33 de europarlamentari români, din toate grupurile politice ale Parlamentului European au cerut azi președintei Comisiei Europene și Înaltului Reprezentant UE pentru Afaceri Externe ”acțiuni concrete” pentru ca cetățenii români să aibă acces la mai multe posturi de conducere în instituțiile UE, potrivit unui comunicat al USR PLUS. Spre exemplu, nici un cetățean român nu ocupă un post de director general în Comisia Europeană, deși România este a șasea țară ca mărime din UE.

Gestul este unul fără precedent și denotă nemulțumirea României față de cota mică de funcții de responabilitate la nivel european în comparație cu mărimea țării.

Inițiativa le aparține europarlamentarilor USR PLUS Alin Mituța și Dragoș Tudorache, potrivit comunicatului citat. Aceștia susțin că, la 14 ani de la aderarea României la UE, românii sunt subreprezentați în funcțiile de management ale instituțiilor europene, cum de altfel sunt și cetățenii altor state membre care au aderat începând cu 2004 la UE.

„În cazul Comisiei, suntem deosebit de îngrijorați de faptul că, deși România este a șasea țară ca mărime din UE în ceea ce privește populația, nu există niciun cetățean român care să ocupe o funcție de conducere în calitate de director general, în timp ce prezența cetățenilor români în alte funcții de conducere este, de asemenea, foarte redusă. Acest lucru este extrem de îngrijorător pentru noi, deoarece arată o deficiență în strategia de resurse umane, care constituie o problemă atât pentru România, cât și pentru Comisie”, se argumentează în scrisoarea trimisă azi celor doi oficiali europeni.

Prin această scrisoare, europarlamentarii români cer și o întâlnire cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru a putea găsi soluțiile la această problemă.

În scrisoarea către Josep Borrell, europarlamentarii români explică aplicat că cifrele furnizate de Serviciul de Acțiune Externă, în contextul procedurii de descărcare de gestiune din 2019, arată că nu există niciun român care să ocupe o funcție de conducere în sediul central. Mai mult, cifrele arată o reprezentare slabă în delegații, se arată în comunicatul citat.

De altfel, și ministrul de Externe Bogdan Aurescu i-a cerut lui Josep Borrell, Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, chiar la numirea în funcție în noiembrie 2019, sprijin pentru numireaa mai multor români în funcții de conducere în Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE).

Europarlamentarii atrag atenția asupra Deciziei privind organizarea Serviciului european de acțiune externă (2010/427/UE), care notează că „recrutarea ar trebui să se bazeze pe merit, asigurând în același timp un echilibru geografic și de gen adecvat. Personalul SEAE ar trebui să cuprindă o prezență semnificativă a cetățenilor din toate statele membre”. (Sursa foto: Ursula von der Leyen/ Twitter)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. posturile de conducere, indiferent de institutie, ar trebui sa se acorde PE MERIT, nu in functie de nationalitate, culoare a pielii sau sex. ca altfel ajungem cu toate proastele gen adina valean comisar european.

 2. Știu europarlamentarii că au aplicat mulți români competenți și calificați pentru posturile de DG și senior management și au picat inexplicabil?

  Oare în ce etapă există o probabilitate mai ridicată ca un român să fie discriminat în procesul de recrutare al comisiei pentru senior management:
  1. Pre-selection Panel
  2. A full-day assessment centre run by an external human resources consultant
  3. Interview with the Consultative Committee on Appointments (CCA)
  4. Interview with the Commissioner
  5. Final decision made by the the College of Commissioners

  Nu știu de ce, dar intuitia îmi spune că un audit va arată că, pur și simplu, nu candidează suficienți români inteligenți și calificați pentru posturile acelea.

 3. e foarte buna initiativa. se vede clar subreprezentarea romanilor . ipocrizia celor din vest e clara.

 4. Multe funcții de conducere sunt ocupate prin negociere, nu prin concurs, iar europarlamentarii USRPLUS încearcă să crească forța de negociere a României pentru următoarele numiri. Dacă nu merge așa, poate ajung la o cale de mijloc, gen concurs, ca să nu mai fie discuții. Și Kovesi a câștigat concursul pentru EPPO, dar fără negocierile de după n-ar fi ajuns acolo, iar această situație nu ar trebui să se mai repete.

  În concluzie, ori meritocrație, ori numiri politice – dar atunci să fie respectat principiul proporționalității populației.

 5. A primit slujba Kovesi, desi guvernul roman s-a pus de-a curmezisul, inseamna ca daca esti roman bun poti fi angajat. Curaj mai mult, in Europa se dau slujbele pe merit nu ca la noi acasa. Ar fi pacat sa le cerem europenilor sa procedeze prost ca pe la noi, in loc sa procedam noi acasa corect ca si in Europa.

  • Bravo, decalog! Ai perfecta dreptate. Ce vor fi vrând europarlamentarii noștri? Sunt nemulțumiți ca nu pot face ceea ce vor și acolo, așa cum se întâmplă în tara? Totul numai pentru ei și ai lor(și.a.)? Oare unde vor sa împingă lucrurile? Ce legătură ar putea exista intre suprafata unei tari și competentele unui șef europarlamentar? Și ce mult ne spune, sa invoci alegerea Codrutei Koevesi! Ca și cum nu s-ar justifica, numai pentru ca guvernul acela și mulți alții se otrăvesc și in ziua de azi. Sper sa existe înțelepciune și justete în astfel de alegeri acolo și să primeze competențele, meritele și integritatea celor aleși (și nu suprafața tarii din care provin).

 6. Europa nu e Romania, unde esti numit din pix pe posturi de conducere, fara sa ai vreo calificare, vreun merit, vreo experienta, vreo dorinta de a face ceva concret.

  Eu nu as numi niciun roman din Romania in P.E. si C.E., doar romani scoliti in Europa de vest si cu experienta de munca, doar oamenii prosti si bugetarii raman in Romania.

  Dar de ce nu cere nimeni mai multe posturi de munca in institutiile cheie? Acolo unde se fac proiecte, lobby, se traseaza viitorul, progresul european?

  Aaaaa, e greu cu munca la romani, noua ne place sa fim directori, fara sa muncim

 7. La ce mi-ar folosi inca o madama cocotata in capul mesei rotunde? La ce mi-au folosit Valean, Cretu sau Ciolos? Sparanghelul se recolteaza tot in Germania.

  Sigur, poate fi praf in ochi pentru astia mai slabi de minte, sa creada ca Ordonanta Militara nr. 7 nu e data de Merkeloaia, ci de Popor si Armata Poporului. Citez: „Art. 10. — (1) Sunt permise zborurile efectuate de toti operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), pentru transportul lucratorilor sezonieri din Romania catre alte state, cu avizul autoritatilor competente din tara de destinatie.”

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.