G4Media.ro

DOCUMENT Guvernul vrea să construiască un ”mini-orășel” în Baza americană de la…

sursa foto: Roaf

DOCUMENT Guvernul vrea să construiască un ”mini-orășel” în Baza americană de la Mihail Kogălniceanu. Investiția de 2,5 miliarde de euro ar putea fi realizată în 20 de ani

Un document semnat de Ministrul Apărării, Gabriel Leș, prevede ca România să aloce 2,5 miliarde de euro pentru o investiție de mari proporții în Baza militară americană din Mihail Kogălniceanu, care ar putea fi realizată în următorii 20 de ani. Proiectul presupune investiții majore în infrastructura bazei militare, dar și construirea unui ”mini-orășel” în interiorul acesteia, cu creșă, grădiniță, școală, locuri de joacă, centru comercial, hotel și terenuri de sport.

Contactată de G4Media, Ancuța Belu, primarul comunei Mihail Kogălniceanu, a declarat că a purtat discuții cu reprezentanți ai Ministerului Apărării care au venit în localitate pentru a identifica terenurile care urmează să fie expropriate și că, în prezent, se pun la punct pașii care urmează să fie făcuți:

”Au existat discuții cu reprezentanți ai Ministerului Apărării care au venit în Mihail Kogălniceanu ca urmare a acțiunii de identificare a terenurilor care urmează să fie expropriate. Ulterior urmează cadastrarea și intabularea. Am discutat despre pașii care urmează să fie făcuți de-a lungul procesului de expropriere”, a declarat primarul Ancuța Belu pentru G4Media.ro.

Finanțarea proiectului ”Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu” va fi suportată de Ministerul Apărării, care este și responsabil de modul în care vor fi cheltuite sumele de bani, așa cum se arată în hotărârea pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului.

Acest document a fost atașat notei de fundamentare întocmite de ministrul Leș și ambele au fost publicate pe site-ul Guvernului în a doua jumătate a lunii septembrie, însă pe hotărârea de aprobare a indicatorilor tehnico-economici apare doar numele Vioricăi Dăncilă, nu și semnătura acesteia. La fel, pe nota de fundamentare a Ministerului Apărării apar numele lui Eugen Teodorovici, ministrul Finanțelor, și al lui Daniel Suciu, vicepremier și ministrul Dezvoltării, dar nu și semnăturile acestora.

În nota de fundamentare, ministrul Gabriel Leș susține că investiția este ”imperios necesară” ținând cont de ”prognozele pe termen mediu și lung care se referă la dotarea cu avioane și diversificarea misiunilor ce urmează a se executa în amplasamentul de la Mihail Kogălniceanu”. Ministrul mai spune și că aeroportul este degradat și că baza aeriană este subdimensionată:

”Ținând seama de infrastructura, personalul și tehnica existente, precum și de specificul activităților ce se desfășoară în mod curent în prezent pe Aeroportul civil Mihail Kogălniceanu, precum și de prognozele pe termen mediu și lung care se referă la dotarea cu avioane și diversificarea misiunilor ce urmează a se executa în amplasamentul de la Mihail Kogălniceanu și care urmare a faptului că cea mai mare parte a facilităților existente în prezent sunt subdimensionate sau inexistente având în vedere că pista actuala deservește concomitent atât zborurile civile, cât și cele militare, se consideră că acest proiect este imperios necesar”.

Totodată, ministrul Apărării argumentează necesitatea investiției trecând în revistă o serie de ”deficiențe”, de la insuficiența capacității de depozitare a combustibilului la starea avansată de degradare a aeroportului civil ”care nu corespunde unui aeroport militar”:

”  – Platforma existentă destinată staționării navelor grele este subdimensionată (…) iar calea de rulaj ce leagă pista de decolare-aterizare de această platformă nu permite rulajul aeronavelor grele în cazul încărcării acestora la capacitate maximă;

– Aerodromul nu dispune de spații destinate adăpostirii aeronavelor, mijloacelor de aerodrom și de deservire;

– Aerodromul nu dispune de locuri special amenajate și utilate destinate verificării la sol a motoarelor;”, se arată în nota de fundamentare a ministrului Leș, la Capitolul ”Motivul emiterii proiectului de act normativ”.

Gabriel Leș mai arată în nota de fundamentare înaintată Guvernului că investiția va presupune atât modernizarea și extinderea actualei infrastructuri, cât și construirea unor clădiri noi:

”Investiția presupune realizarea noii infrastructuri și a unor construcții noi (în general hangare și ateliere, clădiri administrative și clădiri cu funcțiuni complementare) – care să permită funcționarea în condiții optime a zonei operaționale noi, precum și integrarea și dezvoltarea celor existente la Baza Aeriană 57 Mihail Kogălniceanu, pentru forțele aeriene naționale și partenerii strategici”, mai notează ministrul Apărării.

Investiția propriu-zisă este structurată în 25 de obiective, de la ”Zona Operațională, Staționare aeronave și mentenanță aviație” la ”Instruire Forțe Terestre, Bilndate, Tancuri” și ”Hot Cargo”. Fiecare dintre aceste 25 de zone este structurată în alte obiective.

Spre exemplu, Zona Socială și Administrativă cuprinde 30 de astfel de obiective propuse spre construire, printre care terenuri de fotbal, tenis, volei, sală de sport polivalentă, o clădire pentru Poliția Militară, locuințe de serviciu, un complex comercial, un hotel militar, locuri de joacă, vile de protocol și un hotel militar, dar și o creșă, o grădiniță și o școală primară.

 

 

Documentul poate fi citit integral aici.

sursa foto: Roaf.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Votați Viorica Dancila!
  Votați bunastarea și echilibrul!

 2. Astia imi aminteste de celebra strategie „Romania 2040” lansata de L. Dragnea la Congresul PSD din martie 2019, unde marele lider PSDist, azi incarcerat la Rahova, a zugravit o Românie fabuloasă, viitor nod energetic şi de transport, cu trenuri de mare viteză, autostrăzi, educaţie şi sănătate. Dar totul în 2040, pentru cine va apuca măreaţa lume nouă anunţată de L. Dragnea.
  Nu stiti ce e, nu va amintiti?!
  Cititi articolul, merita!
  Uite:
  „https://adevarul.ro/news/politica/pana-fericireadin-2040-sufocam-demagogia-2018-nu-s-a-spus-congresul-psd-1_5aa68fc9df52022f757992db/index.html

  Sau, imi aminteste de celebrul Program de guvernare-Biblia PSDista, ala cu Virgula, prezentat de Dragnea la TOATE TVUrile in celebra campanie parlamentara din 2016, minunea-minunilor, ceva ce n-a vazut si auzit mapamondul, ceva din care s-a ales praful din primaul An de guvernare:
  https://partidulpromite.ro/category/promisiuni-electorale/partidul-social-democrat/

  http://www.cdep.ro/pdfs/guv201706/Program_de_Guvernare.pdf

 3. Cu miliardele astea, cumpăram 3-4 portavioane, care descurajau orice agresor.

  • Aberezi…cu 2.5 miliarde de euro nu ca nu cumperi 3-4 portavioane, dar nu cumperi nici macar unul…decat poate daca il iei la discount de la Aliexpress… asta trecand peste faptul ca nu avem nevoie de portavioane…

 4. Ce porcarie cu 2,5 miliarde faci 10 spitale ultra moderne.

 5. Care Guvern?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Esti postak!
   Crezi ca ne prostesti?
   Esti singurul care postezi KWJ.
   SI ITI PERMITE G4.
   La articolul precedent esti singurul care iei apărarea KWJ.
   G4 nu mai permite comentarii!
   Lasa-ne ca ma țin de capul tau sa sa nu mai dai bălării pe aici!

  • La cap ai o problema!

  • Vezi ca G4 a sters comentariul tau pro KWJ.
   La articolul publicitar.
   In general scriai invers.
   Provocator!
   Si ti-a mai sters din postari!
   Se fac si aici manipulări.
   Ca si la Hotnews.
   Si -au dat seama ca ne sesizam la manipulările făcute.
   Adio!

  • Nu-i nimic ca au sters. Ei sterg, eu scriu, ca oricum ma plictisesc!

 6. Armata de ocupatie cu resursele populatiei bastinase se tine, in caz ca nu stiati asta. Sunt sigur ca din tabara hastagului nu se va infoia nimeni ca militarii americani sunt asistati sociali. In rest, sper ca daca fac un orasel, sa aiba si bordel, iar Dinca trebuie eliberat numaidecat ca sa invete noile generatii cum se recruteaza prospatura pentru marinii americani. Deja vu all over again, cu zicea un american celebru, pentru ca noi am mai inghiit-o si pe aia cu Armata Rosie Eliberatoare.

  • Trebuia de acum 10 ani făcută investiția,politica NU ar trebui amestecată cu un subiect atât de serios,totuși e puțin pe lângă ce au rușii la Marea Neagră.

 7. Hahahaha… Vladimirovici ai auzit ce ti se pregătește? Facem baza mare precum in Crimeea. Te inarmezi si tu, ne inarmam si noi.

 8. Suprarealism românesc: Mig 21 lângă F22.