G4Media.ro

DOCUMENT Au apărut Certificatele de situație de urgență pentru firmele care vor…

DOCUMENT Au apărut Certificatele de situație de urgență pentru firmele care vor ajutor de la stat. Există un certificat albastru și un certificat galben. Cum se pot obține

Ministerul Economiei a publicat joi în Monitorul Oficial ordinul de ministru care aprobă forma certificatelor necesare firmelor care vor să beneficieze de măsurile de sprijin guvernamental. Certificatele de situaţie de urgenţă (CSU) sunt acordate de Ministerul Economiei, la cerere, operatorilor economici, a căror activitate este afectată în contextul pandemiei de coronavirus.

De notat că cererile pentru eliberarea certificatelor se depun pe site-ul http://prevenire.gov.ro/ care, la ora apariției ordinului de ministru în Monitorul Oficial, nu avea o rubrică dedicată acestei proceduri.

Certificatele sunt necesare operatorilor economici care vor să beneficieze de ajutorul de la stat stabilit prin OUG 29 și OUG 30, adoptate săptămâna trecută de guvern.

Există două tipuri de certificate: cel ALBASTRU (pentru operatorii economici care și-au încetat activitatea ca urmare a deciziilor guvernului de a interzice anumite activități / manifestări) și cel GALBEN (pentru operatorii economici care au în luna martie încasări mai mici cu cel puțin 25% față de media încasărilor din ianuarie – februarie).

IMPORTANT: Cererea pentru eliberarea Certificatelor de Situaţie de Urgenţă (CSU) se depune de către solicitant exclusiv electronic, prin intermediul platformei http://prevenire.gov.ro/, iar eliberarea certificatelor se va face automat, electronic, după validarea de către sistem a solicitării.

De asemenea, Certificatele de urgență (CSU) sunt valabile fără semnătură și ștampilă, iar verificarea acestora se poate efectua pe platforma http://prevenire.gov.ro/, după serie și număr, potrivit Ordinului publicat în Monitorul Oficial.

Certificatele de situaţie de urgenţă sunt emise în două forme:

a) TIP 1 (ALBASTRU) – eliberat în forma prezentată în anexa nr. 1, pentru solicitanţii care cer acordarea acestuia în baza declaraţiei pe propria răspundere emisă în forma prezentată în anexa nr. 3, din care rezultă întreruperea totală sau parţială a activităţii, ca urmare a deciziilor emise de autorităţile publice competente, potrivit legii, în perioada stării de urgenţă decretate;

b) TIP 2 (GALBEN) – eliberat în forma prezentată în anexa nr. 2, pentru solicitanţii care cer acordarea acestuia în baza declaraţiei pe propria răspundere emisă în forma prezentată în anexa nr. 3, din care rezultă înregistrarea unei diminuări a încasărilor în luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% faţă de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020.

Foto: Florin Cîțu, Ludovic Orban și Virgil Popescu (InquamPhotos / Octav Ganea)

În curs de actualizare

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Dar pt oamenii de rând oare când o sa apara aceste certificate?Că și noi avem nevoile noastre și uitați-vă la SUA că oamenii primesc în CP câte un CEC de o mie de dolari pt achitarea utilităților…

 2. Aduceti minerii sa rezolve problema!

 3. nu a aparut nimic inca, inducere in eroare

 4. Costache și-a dat demisia. Sper sa urmeze Nelu Tătaru, Arafat și Velea!

 5. Păi si pentru PFA-uri și II-uri pe când ajutorul promis?
  Ăștia nu au și ei de platit utilități și alte cele?

 6. S-a publicat azi, site-ul devine operational peste 5 zile, dupa depunerea documentatiei alte cateva zile pana vor raspunde la primele solicitari (in cazul in care totul e conform), e deja aprilie. Banii vor intra probail in Mai. Deci sa ne tinem bine.

 7. Certificate galben / albastre? Fara 3 trandafiri pe fundal?????

 8. pentru pfa? noi cu ce traim? cand primim si noi ajutor?

 9. Banii ii vom incasa pe firma??
  Si ce suma?

 10. Astazi a devenit operationala platforma online pentru obtinerea certificatelor de situatie de urgenta. Cat despre faptul ca exista doua tipuri de certificate, am gasit pe un blog juridic o comparatie faina intre certificatele albastre si cele galbene: https://lawsome.ro/analiza-care-sunt-diferentele-dintre-certificatul-de-situatie-de-urgenta-albastru-si-cel-galben-26

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.