EXCLUSIV Adresa prin care Ministerul Economiei cere amânarea discutării legii 5G în Parlament

Claudiu Nasui Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Economiei a solicitat amânarea procedurii parlamentare de adoptare a Legii 5G, printr-o adresă trimisă către președintele Senatului, Anca Dragu, în contextul în care Senatul este cameră decizională pentru proiect, arată documentul obținut de Economedia.ro.

Ministerul argumentează solicitarea prin faptul că a primit mesaje de atenționare atât din partea Comisiei Europene, cât și din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a Proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la rețelele 5G.

Ministrul USR-PLUS a argumentat că Guvernul României nu ar fi urmat parcursul normal pentru un astfel de act. Solicitarea a fost transmisă, însă, în ciuda faptului că Ministerul Economiei nu este inițiator al proiectului, ci doar punct de contact, adică trebuia să poarte o corespondență cu inițiatorul, adică fostul Minister al Transporturilor și Comunicațiilor, acum divizat în Ministerul Cercetării și Digitalizării.

Premierul Florin Cîțu a fost întrebat joi de ziariști cum comentează inițiativa ministrului USR. „Mă surprinde o astfel de decizie. Nu știam că a luat o astfel de decizie”, a răspuns Cîțu.

Ulterior, ministrul Claudiu Năsui a transmis un mesaj de susținere pentru legea 5G. „Am vorbit cu premierul, susținem fără echivoc legea 5G trimisă de Guvern în Parlament”, a declarat acesta.

Potrivit lui, Comisia Europeană a trimis ministerului precizări în care sublinia că România pregătește o lege pentru introducerea infrastructurii 5G, care, dacă ar conține reglementari de natură tehnică, Comisia ar trebui notificată în privința lor.

„În urma unei analize la nivelul guvernului conform căreia actul normativ nu se supune procedurii de notificare, procedura parlamentară de adoptare a legii poate merge mai departe”, a declarat Năsui.

Trimiterea notificării de către Minister nu schimbă cu nimic susținerea legislației privind 5G în România, a mai subliniat acesta. „Este o chestiune tehnică de comunicare cu Comisia”, a completat ministrul.

Textul documentului:

„Stimată doamnă președinte al Senatului, 
În cadrul Ministerului Economiei funcționează punctul național de contact pentru aplicarea Directivei UE 2015/1535.
În acest context, instituția noastră a primit mesaje de atenționare atât din partea Comisiei Europene, cât și din partea operatorilor economici, referitoare la obligativitatea respectării procedurii de notificare a Proiectului de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la rețelele 5G.
Procedura de notificare prevăzută de Directiva UE 2015/1535 este aplicabilă tuturor proiectelor de acte normative care conțin reglementări tehnice elaborate la nivel național în sensul că acestea nu pot fi adoptate decât ulterior parcurgerii respectivei proceduri de notificare.
Precizăm, în acest context, că actele normative de acest tip, adoptate fără respectarea procedurii de notificare prevăzută de Directiva menționată sunt inaplicabile și devin inopozabile terților, în caz de litigiu, conform jurisprudenței Curții Europene de Justiție (ex. cazul C194/94 CIA Security).
De asemenea menționăm că în 2019-2021, mai multe state membre au notificat proiecte de acte normative care reglementează această problematică.
Având în vedere că Proiectul de act normativ a fost avizat de către Guvern urmând să intre pe ordinea de zi a celor două Camere ale Parlamentului, vă informăm că procedura parlamentară de adoptare trebuie amânată, proiectul de act normativ urmând a fi transmis instituției noastre în vederea notificării la Comisia Europeană și statele membre. Adoptarea actului urmează a se relua după parcurgerea perioadei de status-quo prevăzută de actul comunitar”.

Guvernul a aprobat la jumătatea lunii aprilie proiectul legii 5G, a anunțat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode. Proiectul dă ultimul cuvânt Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în ce privește autorizarea proiectelor și exclude de facto compania chineză Huawei de la operațiunile de realizare a echipamentelor.

Proiectul de lege a fost trimis în Parlament, unde a intrat în dezbaterea ambelor camere. Pentru a fi adoptat, el trebuie votat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Sursa Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *