G4Media.ro

Distribuitorii care nu citesc contoarele la termen vor fi obligați să plătească…

Distribuitorii care nu citesc contoarele la termen vor fi obligați să plătească compensații de 100 de lei fiecărui client

Distribuitorii care nu vor citi contoarele în termen de şase luni în cazul energiei electrice şi de trei luni pentru gazele naturale vor fi obligaţi să le plătească clienţilor o compensaţie de 100 de lei, a anunţat miercuri seara vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, precizând că în momentul în care nu vor citi un milion de contoare suma pe care o vor avea de plată va ajunge la 100 de milioane de lei, transmite Agerpres.

El a subliniat că în prezent se află în dezbatere publică două modificări ale standardelor de distribuţie la energia electrică şi la gaze naturale, care prevăd astfel de măsuri, în condiţiile în care amenzile prevăzute de lege nu sunt foarte mari.

„Avem în dezbatere publică două modificări ale standardelor de distribuţie la energia electrică şi la gaze naturale şi vom obliga distribuitorii care au sarcina citirii contoarelor, pentru că distribuitorii citesc contoarele, care depăşesc acest termen de 6 luni în cazul energiei electrice şi de 3 luni la gaze naturale şi nu s-a citit contorul, automat trebuie să plătească o compensaţie pentru acei clienţi căroara nu le-au citit control. Compensaţia, propunerea noastră este de 100 de lei. Bănuiesc că în momentul în care nu vor citi un milion de contoare şi au de plătit 100 de milioane de lei, o să-i coste şi o să fie preocupaţi de asta”, a declarat vicepreşedintele ANRE, la Digi 24.

Publicitate electorală

El a adăugat că fiecare consumator are dreptul de a citi contorul şi de a trimite indexul contorului în fiecare lună, iar furnizorul este obligat să factureze.

„Vreau să vă spun ceva foarte important: fiecare consumator are dreptul de a citi contorul şi de a trimite indexul contorului în fiecare lună. Pe factură trebuie să fie un număr dedicat de autocitire, un interval de timp care să nu fie mai scurt de 5 zile şi de obicei se dă un interval mai lung în care orice client poate să sune, să se identifice şi să dea indexul. Acest lucru se poate face şi prin aplicaţia pusă la dispoziţie de majoritatea furnizorilor. În momentul în care se face autocitire, se comunică indexul, furnizorul este obligat să factureze”, a explicat el.

Întrebat dacă sunt companii care au folosit momentul acesta ca „să îi jegmănească” pe clienţi, vicepreşedintele ANRE a răspuns: „Probabil că sunt”. „Au fost foarte multe contravenţii, nu ştiu dacă s-a făcut din rea intenţie sau din greşeală, dar au fost foarte multe plângeri şi am aplicat amenzi pentru depăşirea diverselor termene de răspuns la clarificări privind factura, de semnat contractul în termen de 5 zile lucrătoare din momentul în care se depun toate documentele solicitate de furnizor, de răspuns la solicitare de ofertă, de citire a contoarelor. Regulamentul prevede foarte clar că contoarele de energie se citesc cel puţin o dată la 6 luni, iar în cazul gazelor o dată la 3 luni, şi am găsit foarte multe cazuri când aceste termene nu s-au respectat şi am aplicat amenzi şi vom continua sa aplicăm amenzi”, a menţionat Zoltan Nagy-Bege.

El consideră că sunt anumite contravenţii din această piaţă pentru care amenzile sunt mici, însă pentru altele „nu sunt chiar foarte mici”. „De exemplu pentru depăşirea termenelor de răspuns sau de semnat contractul sau de trimitere de cerere de oferte este de 400.000 de lei, evident că pentru o companie care are 2-3 milioane de clienţi şi avem în România, poate nu este mare, dar putem da amenda de 2-3 ori. Aceasta este amenda maximă”, a arătat reprezentatul ANRE.

Acesta a reamintit paşii care trebuie parcurşi de către consumatori în cazul în care primesc facturi „aberant de mari”, care nu au legătură cu realitatea.

„Primul pas să solicite informatii, detalii de la furnizor. El are obligaţia să-i răspundă în maximum 15 zile şi poate să solicite şi suspendarea termenelor de plată în acest caz. După ce trec cele 15 zile în care furnizorul este obligat să dea explicaţii şi nu a primit acest răspuns se poate adresa autorităţii (ANRE) şi vom analiza toate situaţiile. Avem destul de multe plângeri pe parcursul acestui an, majoritatea sunt soluţionate, am găsit soluţiile, am găsit problemele. Foarte multe cazuri se rezolvă prin sesizarea la furnizori, pentru că şi furnizorul îşi dă seama că cineva a comis o eroare. În aceste cazuri, când sunt valori aberant de mari, în majoritatea cazurilor este vorba de o eroare, că e o eroare a softului, a cititorului, o eroare a softului de facturare, sunt diverse cazuri, dar majoritatea se rezolvarea după primul pas. Dacă nu se rezolvă, se implică autoritatea şi în foarte multe cazuri chiar aplicăm amenzi pentru furnizori dacă au încălcat vreo reglementare”, a adăugat vicepreşedintele ANRE, Zoltan Nagy-Bege.

sursa foto: ENEL

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

 1. Păi de ce dracu au mai pus contoare smart și iau o grămadă de bani degeaba pe ”abonamente” (pe lîngă prețul kilowatului și în funcție de baremul de consum) cînd ei așteaptă ca tot clientul să le dea indexul?

 2. Tehnologia e avansata,contoarele smart se citesc de la distanta iar distribuitorul de energie are datele necesare facturarii lunare a energiei.Daca facturarea este obligatorie la 6 luni,este necesar ca pretul de facturare sa fie stabilit prin lege, fara a da posibilitatea distribuitorului sa jongleze cu pretul de facturare.

 3. Fumigene! Simplu suport guvernamental pentru strângerea curelei! Când elefantul din cameră se bășește ca porcu’… că piața libera în „furnizarea” energiei, liberalizarea = creșterea prețurilor nu înseamnă nimic altceva decât jaf legal, o sifonare obscen de nesimțită de miliarde spre conturile unei oligarhii, pentru a-i întări activele. Pentru astfel de abuzuri monstruoase s-au făcut revoluțiile.
  Secăturile în ale căror guvernări se instituie acest mecanism de jaf sunt terminate politic. PNL va fi istorie. Dar Câțu&Co vor trona într-un consiliu de administrație, fumând trabuc. Pe atunci România va fi o simplă rezervație de tefeliști.

 4. @Mara
  Nu, prețurile vor fi fixate prin Sfânta Lege a Pieței, care e atât de sfântă că poate ține loc chiar și de piață. Nu există piață liberă a furnizării de gaze, e o gogoașă, dar există legea pieței, menită exclusiv creșterii prețurilor, pentru ca o clasă de paraziți să profite.

 5. Distribuitorii sa reduca numarul de scursuri sociale agjatae si salariile ca sa aibe bani sa monteze contori cu comunicator GPRS . In acest fel nu va mai fi nevoie sa se deplaseze cineva sa citeasca contori .
  Bani de salarii imense si de locuri de munca inutile pentru tot felul de pile exista dar pentru comunicatoare GPRS nu …..

  Tilhari si scursuri sociale .

 6. Câtă nesimțire!!! 😄 Exista monopol pe gaze si electricitate, retelele folosite sunt luate moca de la poporul platitor și acum vor „liberalizare”.

 7. Bla bla bla… Și acum sunt obligați sa-ți plătească daune pentru cât nu ai curent sau dacă ți-au ars aparatura prin casa. A plătit vreunul ceva? Atunci toată legea e pentru fraieri!!! De ce nu se sesizează avocatul poporului sau alți umflați cu salarii imense de la buget? Pentru ca nu ii interesează. Dacă legi un câine cu lanțul, se sesizează toți, de la politia de cartier la oengeurile sorosiste și putinist, ca să te bage în puscarie, ca deh, ai stresat câinele…