G4Media.ro

Dispută ideologică fără precedent între Vatican și Italia. Sfântul Scaun se opune…

Dispută ideologică fără precedent între Vatican și Italia. Sfântul Scaun se opune unui proiect de lege care incriminează homofobia și susține că periclitează libertatea de gândire a credincioșilor catolici

Vaticanul se opune în mod oficial unui proiect de lege dezbătut în Parlamentul Italiei privind lupta împotriva homofobiei și înregistrează astfel în premieră o intervenţie diplomatică neobişnuită în afacerile interne italiene, potrivit cotidianului Corriere della Sera, citat de News.ro.

Proiectul de lege a fost inițiat de parlamentarul de stânga Alessandro Zan, a trecut de Camera Deputaților și e în dezbatere în Senatul italian. Proiectul vizează să pedepsească fapte de discriminare şi de incitare la violenţă împotriva lesbienelor, gay-ilor, transsexualilor (LGBT) şi persoanelor cu deficienţe. Mai mulți episcopi catolici au criticat dur proiectul, arătând că periclitează libertatea de gândire a credincioșilor catolici și riscă să îi incrimineze penal pe cei care cred că familia trebuie să fie formată dintr-un bărbat și o femeie.

Corriere della Sera scrie că o ”notă verbală” diplomatică a fost remisă Ambasadei Italiei la Sfântul Scaun, la 17 iunie, de către monseniorul Paul Gallagher, însăcinatul Vaticanului cu relaţii cu alte state. Un pas diplomatic fără precedent, scrie News.ro.

În această notă, nesemnată, se arată că unele părţi ale proiectului de lege italian contravin tratatului bilateral aflat în vigoare între Italia şi Vatican, pun în discuţie libertatea garantată Bisericii Catolice în domenul organizării şi practicării cultului şi libertatea de exprimare a credincioşilor şi asociaţiilor catolice.

Proiectul de lege nu scuteşte şcolile catolice italiene de obligaţia de a participa la activităţi de Ziua Naţională împotriva homofobiei.

Vaticanul îşi exprimă în această notă îngrijorarea mai ales faţă de faptul că legea ar putea duce la urmăriri penale față de credincioșii catolici care nu sunt de acord cu ideologia LGBT, fără a fi însă homofobi.

În urmă cu un an, episcopatul italian a contestat puternic acest proiect de lege. ”O eventuală introducere a unor noi dispoziţii incriminate riscă să deschidă calea unor derive liberticide, discriminări”, apreciau episcopi italieni, care consideră că Italia are deja instrumente juridice adecvate în acest sens.

”Supunerea, de exemplu, unei proceduri penale a celor care consideră că familia înseamnă un tată şi o mamă şi nu duplicarea aceleiaşi figuri înseamnă intoducerea unui delict de opinie. Acest lucru limitează libertatea personală, alegeri educative, modul de a gândi şi de a fi, gândirea critică şi disidenţa”, îşi exprima atunci indignarea Conferinţa Episcopală Italiană.

sursa foto: Vatican Media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

15 comentarii

 1. Frumos. E clar ca biserica nu poate sustine incitarea la ura, dar asta nu inseamna ca ceilalti trebuie sa spuna „sunt de acord” cu tot ce e la moda. OK, nu sunt de acord, dar asta nu inseamna ca ma port diferit fata de tine. In schimb, biserica isi poate mentine doctrina, asa cum a fost primita prin Biblie

 2. Observam o intensificare a propagandei stangii cu toata nebunia asta cu LGBTQ+!”§$%&/()=ß
  Dragi membri ai comunitatii LGBTQ+ si ce alte litere si semne mai vreti sa adaugati, am inteles, vreti sa fiti acceptati, dar prin dorinta de a va impune agenda ajungeti sa incalcati drepturi fundamentale doar ca sa va puteti voi fâțâi la parade de prost gust!
  Nu voi permite nimanui sa imi ingradeasca dreptul de a gandi si de a-mi exprima opiniile (indiferent despre ce este vorba). In momentul in care aceste drepturi sunt incalcate, ajungem la dictatura! Dictatura gandirii!
  Opriti-va! Ajunge!

 3. „…proceduri penale a celor care consideră că familia înseamnă un tată şi o mamă…”
  interesant viitor are lumea asta… pe cand si obligativitatea de a participa, cu mic si mare, la paradele ghei?

 4. Așa vezi tu comunitatea LGBT…la modă? Ce treabă are biserica cu viața oamenilor? De când e instanță morală orice religie de pe planeta asta? Să susțină incitarea la ură? Ei sunt promotorii urii.

  • „De când e instanță morală orice religie de pe planeta asta?” Daca traiai pe planeta asta, stiai raspunsul la intrebare: de mii de ani.

   Alta intrebare: „Ce treabă are biserica cu viața oamenilor? „. Dar cu ce viata are treaba biserica? ..

   „Așa vezi tu comunitatea LGBT…la modă?” Raspuns: da, este o moda. Exista so existatu deja legi pentru descriminare, orice descriminare, nu trebuie legi pentru descriminarea unor grupuri, caci atunci se creeaza o discriminare. Si este o moda, pentru ca, in principiu, nu priveste pe nimeni cine si cu cine se culca sau nu, dar „ei” fac din asta un mare fas si o afiseaza pe taote gardurile. Din ce in ce mai mult, deci este o moda. Tot mai multe institutii afiseaza curcubeul, forteaza angajatii sa poarte tricouri si insemne LGBT, deci a devenit o moda. Ai statut legal, ce mai vrei? De ce trebuie eu sa fiu fortat sa asist sau sa contribui la ceva care nu-mi spune nimic? De unde si ura de care vorbesti.

  • @vio7, baiat distiept,
   De cand si in baza carei imputerniciri au ajuns politicieni de carton de stanga, extremisti neomarxisti si toti descreieratii moderni sa dicteze si sa schimbe canoanele de 2000 de ani ale Bisericii?

   De ce nu merg personal in tarile arabe sau in Pakistan cu propaganda lor?

  • Ce treaba are comunitatea lgbt cu viata oamenilor? De cand e instanta morala un grup minoritar? Oamenii care au o viata de credinta autentica nu te forteaza sa gandesti sau sa actionezi in vreun fel, nu instiga la ura, in schimb voi va dati peste cap sa introduceti reglementari legale care contravin libertatii de gandire si de exprimare.

 5. Se pare ca nici puterea laica, nici cea ecleziastica nu mai sunt cu totul pe linia clasica a fiecareia dintre ele si asta din motive atat de subtile si de greu de probat, cat poti crede ca specia umana a facut un salt brusc in ratiune si simtire, biserica avand o revelatie de o limpezime totala, iar guvernului aservit votului inca nu ii vine a crede.
  Interesant este caracterul neasteptat interstatal al disputei, faptic papa, in dubla sa calitate de suveran al Statului papal si de pontif al Bisericii catolice a iesit diplomatic la lupta impotriva unui guvern strain, nu stiu daca asta inseamna, pe tema data, o intoarcere in timp la preeminenta deciziei bisericii in orice disputa cu detinatorul puterii laice sau un traseu politic dur de viitor privind si alte state cu religie catolica preponderenta, care ar incrimina homofobia.
  Mi se pare ca ambele parti au dreptate, nu poti lasa pe unii sa ii opreseze pe oamenii diferiti de ei, dar nu poti nici sa interzici unora sa aiba propriile principii, libertate de gandire, punandu-i in primejdie de a deveni victime ale statului.Se vor intelege.

 6. Homofobia este un raspuns natural de dezgust care apare in mod spontan si nefiltrat atunci cand un homosexual se apropie fizic de un baiat sau de un barbat heterosexual .
  Hate crime si instigarea la ura sunt cu totul altceva, indiferent daca au la baza motive rasiale, sexuale sau religioase trebuie pedepsite dar nu va atingeti de exprimarea libera a ideilor, opiniilor sau credintelor .
  E absurd sa introduci o dictatura ideologica pentru a satisface toanele unei minoritati zgomotoase…
  Homofobia e o fobie reala si e absolut penibil sa vrei s-o pedepsesti.
  Si tineti propaganda lgbt in afara scolilor si gradinitelor !!!!!!!!!!!!!!!!!

  Achluophobia fear of darkness
  Acousticophobia fear of noise – a branch of phonophobia
  Acrophobia fear of heights
  Aerophobia fear of aircraft or flying
  Agoraphobia fear of open places
  Agyrophobia fear of crossing streets
  Aichmophobia fear of sharp or pointed objects such as a needle or knife
  Ailurophobia fear/dislike of cats, a zoophobia
  Algophobia fear of pain
  Ancraophobia fear of wind or drafts
  Androphobia fear of adult men[4]
  Aphenphosmphobia fear of being touched
  Aquaphobia fear of water. Distinct from hydrophobia, a scientific property that makes chemicals averse to interaction with water, as well as an archaic name for rabies
  Arachnophobia fear of spiders and other arachnids such as scorpions, a zoophobia
  Astraphobia fear of thunder and lightning
  Atelophobia fear of imperfection
  Autophobia fear of isolation[5]
  B
  Phobia Condition
  Bacteriophobia fear of bacteria
  Basophobia, basiphobia fear associated with astasia-abasia (fear of walking/standing erect) and a fear of falling
  Batrachophobia fear/dislike of frogs and other amphibians, a zoophobia
  Belonephobia fear of needles
  Bibliophobia fear of books
  Blood-injection-injury type phobia a DSM-IV subtype of specific phobias
  C
  Phobia Condition
  Cacophobia, aschimophobia fear of ugliness
  Carcinophobia fear of cancer
  Catoptrophobia fear of mirrors
  Chemophobia fear of chemicals
  Cherophobia fear of happiness
  Chiroptophobia fear/dislike of bats, a zoophobia
  Chromophobia, chromatophobia fear of colors
  Chronophobia fear of time and time moving forward
  Chronomentrophobia fear of clocks
  Cibophobia, sitophobia aversion to food, synonymous with anorexia nervosa
  Claustrophobia fear of having no escape and being closed in
  Coimetrophobia fear of cemeteries
  Coprophobia fear of feces or defecation[4]
  Coulrophobia fear of clowns
  Cyberphobia fear of computers
  Cynophobia fear/dislike of dogs, a zoophobia
  D
  Phobia Condition
  Dental fear, odontophobia fear of dentists and dental procedures
  Dentophobia fear of dentists
  Domatophobia fear of houses
  Dysmorphophobia, body dysmorphic disorder a phobic obsession with a real or imaginary body defect
  E
  Phobia Condition
  Ecophobia fear of cataclysmic environmental change
  Eisoptrophobia fear of mirrors or seeing one’s reflection in a mirror[6][7]
  Emetophobia fear of vomiting
  Enochlophobia fear of crowds
  Entomophobia fear/dislike of insects, a zoophobia
  Ephebiphobia fear of youth; inaccurate, exaggerated and sensational characterization of young people
  Equinophobia fear of horses
  Ergophobia, ergasiophobia fear of work or functioning, or a surgeon’s fear of operating
  Erotophobia fear of sexual love or sexual abuse
  Erythrophobia, erytophobia, ereuthophobia fear of the color red, or fear of blushing
  Eurotophobia aversion to female genitals
  F
  Phobia Condition
  Frigophobia fear of becoming too cold
  G
  Phobia Condition
  Gamophobia fear of marriage
  Gelotophobia fear of being laughed at
  Gephyrophobia fear of bridges
  Genophobia, coitophobia fear of sexual intercourse
  Genuphobia fear of knees or the act of kneeling
  Gerascophobia fear of growing old or aging
  Gerontophobia fear of growing old, or a hatred or fear of the elderly
  Globophobia fear of balloons
  Glossophobia fear of speaking in public or of trying to speak
  Gymnophobia fear of nudity[8]
  Gynophobia fear of adult women
  H
  Phobia Condition
  Halitophobia fear of bad breath
  Haphephobia fear of being touched
  Hedonophobia fear of obtaining pleasure
  Heliophobia fear of the sun or sunlight
  Helminthophobia, scoleciphobia, vermiphobia fear of worms,[9] a zoophobia
  Hemophobia, haemophobia fear of blood
  Herpetophobia fear/dislike of reptiles or amphibians, a zoophobia
  Hexakosioihexekontahexaphobia fear of the number 666
  Hippophobia fear/dislike of horses,[10] a zoophobia
  Hodophobia fear of travel
  Hydrophobia fear of water, see aquaphobia
  Hypnophobia, somniphobia fear of sleep or nightmares[11]
  Hypochondria fear of illness
  I
  Phobia Condition
  Ichthyophobia fear of fish, including fear of eating fish, or fear of dead fish, a zoophobia
  Insectophobia fear of insects
  K
  Phobia Condition
  Koumpounophobia fear of buttons on clothing[12]
  L
  Phobia Condition
  Lilapsophobia fear of tornadoes or hurricanes
  Lepidopterophobia fear of butterflies and moths
  M
  Phobia Condition
  Mageirocophobia fear of cooking
  Masklophobia fear of people in masks, costumes and mascots
  Melanophobia fear of the color black
  Melissophobia, apiphobia fear/dislike of bees, a zoophobia
  Monophobia fear of being alone or isolated or of one’s self
  Musophobia, murophobia, suriphobia fear/dislike of mice or rats, a zoophobia
  Myrmecophobia fear of ants
  Mysophobia, germophobia fear of germs, contamination or dirt
  N
  Phobia Condition
  Necrophobia fear of death or the dead
  Neophobia, cainophobia, cainotophobia, centophobia, kainolophobia, kainophobia, metathesiophobia, prosophobia fear of newness, novelty, change or progress
  Noctiphobia fear of the night
  Nomophobia fear of being out of mobile phone contact
  Nosocomephobia fear of hospitals
  Nosophobia fear of contracting a disease
  Nostophobia, ecophobia fear of returning home
  Numerophobia fear of numbers
  Nyctophobia, achluophobia, lygophobia, scotophobia fear of darkness
  O
  Phobia Condition
  Obesophobia fear of gaining weight
  Oikophobia fear of home surroundings and household appliances
  Odontophobia dental fear
  Ommetaphobia fear of eyes
  Oneirophobia fear of dreams
  Ophidiophobia fear/dislike of snakes, a zoophobia
  Ophthalmophobia fear of being stared at
  Ornithophobia fear/dislike of birds, a zoophobia
  Osmophobia, olfactophobia fear of odors
  Ostraconophobia fear/dislike of shellfish, a zoophobia
  P
  Phobia Condition
  Panphobia fear of everything or constant fear of an unknown cause
  Pedophobia, paedophobia, pediaphobia fear of babies and children
  Phagophobia fear of swallowing
  Phallophobia fear of erections
  Pharmacophobia fear of medications
  Phasmophobia fear of ghosts or phantoms
  Philophobia fear of love
  Phobophobia fear of fear itself or of having a phobia
  Phonophobia fear of loud sounds or voices
  Pogonophobia fear of beards
  Pornophobia dislike or fear of pornography; may be used in reference to the opposition to visual nudity
  Porphyrophobia fear of the color purple
  Pteromerhanophobia fear of flying
  Pyrophobia fear of fire
  R
  Phobia Condition
  Radiophobia fear of radioactivity or X-rays
  Ranidaphobia fear/dislike of frogs, a zoophobia
  Roller coaster phobia fear of roller coasters
  S
  Phobia Condition
  Scopophobia fear of being looked at or stared at
  Sexophobia fear of sexual organs or sexual activities
  Siderodromophobia fear of trains or railroads
  Sociophobia fear of people or social situations
  Somniphobia fear of sleep
  Spectrophobia fear of mirrors
  Stasiphobia fear of standing or walking
  Submechanophobia fear of partially or fully submerged man-made objects[13][14]
  T
  Phobia Condition
  Taphophobia, taphephobia fear of graves, or fear of being placed in a grave while still alive
  Technophobia fear of advanced technology (see also Luddite)
  Telephone phobia fear or reluctance of making or taking telephone calls
  Teratophobia fear of giving birth to a monster[15] or a disfigured foetus[16]
  Tetraphobia fear of the number 4
  Thalassophobia fear of the sea, or fear of being in the ocean
  Thanatophobia fear of dying
  Thermophobia intolerance to high temperatures
  Tokophobia fear of childbirth or pregnancy
  Tomophobia fear of invasive medical procedure[17]
  Tonitrophobia fear of thunder
  Toxiphobia fear of being poisoned
  Traumatophobia a synonym for injury phobia: fear of having an injury
  Trichophobia delusional fear of something in the roots of the hair that stops it from growing,[18] or fear of hair loss
  Triskaidekaphobia, terdekaphobia fear of the number 13
  Trypanophobia, belonephobia, enetophobia fear of needles or injections
  Trypophobia fear of holes or textures with a pattern of holes[19]
  V
  Phobia Condition
  Vehophobia fear of driving
  Verminophobia fear of germs
  W
  Phobia Condition
  Workplace phobia fear of the workplace
  X
  Phobia Condition
  Xanthophobia fear of the color yellow

  Cultural prejudices and discrimination
  Further information: List of anti-cultural, anti-national, and anti-ethnic terms
  Phobia Condition
  Biphobia fear/dislike of bisexuality or bisexuals
  Ephebiphobia fear/dislike of youth
  Gerontophobia, gerascophobia fear/dislike of aging or the elderly
  Heterophobia fear/dislike of heterosexuals
  Homophobia fear/dislike of homosexuality, homosexuals, or gays (as opposed to lesbians)
  Lesbophobia fear/dislike of lesbians
  Pedophobia fear/dislike of babies or children
  Psychophobia fear/dislike of mental illness or the mentally ill
  Transphobia fear/dislike of transgender people

 7. Ce e aia ,, sfantul scaun ” ???
  Probabil o expresie imbecila si atit .

  ,,Familia trebuie să fie formată dintr-un bărbat și o femeie. ”

  Nu trebuie . Pe lumea asta nu trebuie sa fie nimic obligatoriu . Daca un cretin vrea sa se ,,casatoreasca ” cu o rima sa o poata face linistit . Chiar si civil . In fond casatoria civila este o bagatelizare . Vreau sa vad un preot care sa oficieze religios asa ceva .
  Cretinii au drept la viata . Altul este aspectul important .
  Nu legalizezi cretinismele .
  Nu e treaba mea ca vecinul se iubeste cu un strut . Dar sa iasa cu el pe strada ( la mall , la cinema , la cofetarie , …. ) si sa il prezinte drept ,, sotia mea ” ……. Procedura e simpla ; lasi strutul liber si pe vecin / cretin il institutionalizezi .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.