G4Media.ro

“Dispreț față de mediul universitar” – președintele Consiliului Rectorilor despre decizia Guvernului…

“Dispreț față de mediul universitar” – președintele Consiliului Rectorilor despre decizia Guvernului de a-i impune pe posturi pe pensionarii până la 70 de ani: “Se adaugă altor reglementări deja proaste în domeniu, care prăbușesc universitățile românești”

Impunerea pe posturi a pensionarilor până la 70 de ani decisă astăzi de Guvernul Cîțu “arată neînțelegerea profundă de către guvernanți a acestui mediu” academic. Acuzația vine de la președintele Consiliului Național al Rectorilor, Daniel David, care spune, pentru Edupedu.ro, că decizia Executivului “se adaugă altor reglementări deja proaste în domeniu, care prăbușesc universitățile românești în competiția internațională”.

Creșterea vârstei de pensionare până la 70 de ani are loc automat la cererea angajatului, fără acordul angajatorului, prevede proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare, adoptat în ședința de Guvern din 9 iunie și trimis Parlamentului. Premierul Florin Cîțu a declarat la briefingul de după ședință că „este un proiect de lege care merge în Parlament în procedură de urgență”.

Într-o reacție la proiectul adoptat de Executiv, Daniel David spune că, până acum, “colegii cu vârsta peste 65 de ani aveau mai multe posibilități să fie implicați în sistem, pe baza interesului lor și a unor criterii de competitivitate și analiză de nevoi din partea angajatorului: (1) cu prelungire înainte de pensionare, ca titulari; (2) cu contract anual de muncă după pensionare, ca asociați; (3) cu contract de muncă la plata cu ora, după pensionare, ca asociați.”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Voiculescu Vlad e de vina. Nu comunica destul. Asa ca Cațu.

 2. Va rog sa imi spuneti cum se procedeaza cu profesorii batrani la Princeton si Oxford, si ca aia sa facem.

  • Am întrebat mai demult, un amic, profesor la Universitatea din Ottawa (tocmai împlinise 70 de ani) cum e acolo. Răspuns: „cât ești în picioare, ești bun”.
   N-am văzut la dl. David vreun comentariu despre mândra ARACIS, ce evaluări ale competențelor a introdus, astfel încât ciurucurile să poată fi eliminate, indiferent de vârstă. Căci nu vârsta e importantă la universități.
   Dar va veni și ziua când un „tânăr” va zice (eu am auzit despre altcineva) „cine-i David? un pensionar…”.
   Sau putea dl. rector să propună exceptarea cadrelor didactice universitare, care sa fie obligatoriu „casate” la 65 de ani.

  • Adevărații profesori sunt f rari greu de găsit în țara noastră. Cei mai mulți sunt lucrători la fabricile de diplome. Nu trebuie luați în seamă.

 3. Ce mai zgomot, ce mai zbucium ! Pai, cum, nu mai avem de unde sa facem rost de „front de lucru” pentru asa numita „plata cu ora” ? Cum pt cine? Pentru „cei alesi” dintre fostii, pana mai ieri, „necorespunzatori”, care acum nu mai pot fi pensionati fortat, pana la varsta de 70 de ani. Ce circ, cata ipocrizie ! Adevaratele garantii, se vede, ale cresterii calitatii mediului si actului academic, avand in vedere ce si cat cat se clameaza !!!

  • esti analfabet functional prietene. Scrie clar in articol, de acum daca angajatul vrea sa stea pana la 70, tu ca angajator nu poti refuza, pe cand, inainte eu ca angajator decideam pe cine vreau sa tin dupa 65 de ani. E acolo o nuanta pe care nu o pricepi

 4. O porcarie asta e daca votezi cu PNL-ul curului.
  Nici mafioti PSD nu trebuie votati.
  Cei din aur sunt iesiti din casa de nebuni astia trebuie internati.

 5. Bre, ce nu intelegeti..
  Iaca, ia matale si cerceteaza numa’ ministeru asta de zice ca are treaba..cu sanatatea ..hi hi..
  te crucesti cate matracuci functionare publice au krul intepenit pe scaun de ani si ani..si macar de le-ar duce capu’..dneh. le duce kru sau sotzu sef pe la fo’ asociatiune, sau pretenarii de partid, de te miri ce si cine..
  Ia mata si te uita si pe la dsp-uri,si pe la ala, na ca-mi sta pa limba, off.. ala cu tarala barla..asa..insp…
  vezi mata acolisha cati s-au angajat ca acu e momentu ca e starea lu’ arahat, de alerta si se dadu drumu’ la robinetu de angajari..asa ca liota de bugetari crescu ca da p’afara atata expertiza si mesteri si mastere in una alta, daca ma-ntelegi..
  Si zici ca nu-s bani la buget???
  Poate la ma-sa acasa lu’ astia cu legile…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.