G4Media.ro

Discuții fără rezultate între AIEA și Iran privind dosarul nuclear

sursa foto: Pixabay

Discuții fără rezultate între AIEA și Iran privind dosarul nuclear

Discuţiile pe teme nucleare dintre Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi Iran s-au încheiat marţi din nou fără rezultate concrete, dar ambele părţi au convenit să continue dialogul, transmite dpa, citată de Agerpres.

Atât ministrul de externe Hossein Amirabdollahian, cât şi şeful sectorului nuclear Mohammad Eslami, l-au asigurat pe directorul general al AIEA, Rafael Grossi, că programul nuclear al Iranului este paşnic şi că nu se intenţionează construirea de arme nucleare.

Solicitarea directorului general al AIEA de a avea acces la anumite site-uri nucleare în conformitate cu acordul nuclear de la Viena din 2015 nu a primit un răspuns pozitiv.

„Interacţiunea AIEA cu Iranul ar trebui să fie una tehnică şi, ca agenţie ONU, nu ar trebui să adopte o poziţie politică”, a declarat Amirabdollahian după întâlnirea sa cu Rafael Grossi.

Iranul acuză AIEA – şi pe Grossi în special – că nu este neutru în disputa nucleară şi că a devenit un pion politic al puterilor occidentale.

Săptămâna trecută, Rafael Grossi s-a plâns de restricţiile masive impuse activităţii agenţiei pe care o conduce. De luni de zile, inspectorii AIEA au fost nevoiţi să suporte „percheziţii corporale excesiv de intruzive” din partea forţele de securitate din Iran. În plus, Teheranul a încălcat un acord de monitorizare a unui centru de centrifuge moderne pentru îmbogăţirea uraniului.

Teheranul respinge criticile lui Grossi şi susţine că nu Iranul, ci SUA sunt cele care s-au retras din acordul de la Viena şi astfel i-au încălcat condiţiile. Atât timp cât celelalte state partenere nu implementează prevederile acordului nu ar trebui să se aştepte ca Teheranul să respecte condiţiile tehnice ale acordului.

După o pauză de aproape şase luni ca urmare a schimbării guvernului de la Teheran, discuţiile vizând salvarea acordului nuclear urmează să fie continuate săptămâna viitoare la Viena.

SUA au părăsit unilateral acordul în 2018, la iniţiativa fostului preşedinte Donald Trump, şi au impus sancţiuni Iranului. Drept urmare, Teheranul a încetat să mai respecte cerinţele tehnice prevăzute în acord.

Prioritatea principală a Iranului este eliminarea cât mai rapidă a sancţiunilor, care au dus la o criză financiară ce paralizează această ţară bogată în petrol.

Guvernul preşedintelui Ebrahim Raisi a subliniat în mai multe rânduri că acordul de la Viena ar fi inutil şi fără valoare pentru Iran fără beneficii economice şi fără ridicarea sancţiunilor americane.

sursa foto: Pixabay

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Va duc de nas, pana obtin bomba nuclera!

  2. Nu A AVUT DREPTATE Trump sa-i bage-n … si sa retraga USA din acest „targ de pungasi” ? Iranul este o DICTATURA ORDINARA – chira daca-si zice religioasa !!! Si trebue URGENT desfintata ! Toate incercarile de rezolvare pe cale „pasnica” – tratative si …. baliverne diplomatice – N-AU NICI UN SORT DE IZBANDA ! Acord numai timp banditilor ayatolahi si haita de teroristi = Garda ….. pentru a-si realiza visul = Ataca atomic asupra „necredinciosilor” De parca nici ei nu sunt necredinciosi in ochii altora ? De exemplu confratii lor SUNNITII ! Am trait multi ani in lumea araba si am vazut URA PROFUNDA intre sunniti si shiiti (cum sunt iranienii !!) Nu inteleg insistenta UE de a „plange la mormant strain” !