G4Media.ro

Directorul unei asociaţii de crescători de vaci: Pierdem pe litrul de lapte…

Sursa foto: Bogdan Stanciu

Directorul unei asociaţii de crescători de vaci: Pierdem pe litrul de lapte între 0,3 şi 0,85 lei / Dacă nu reuşim să înfiinţăm culturile de primăvară, probabil din mai, iunie, iulie, situaţia se cam termină pentru noi

Directorul executiv al Asociaţiei Crescătorilor de Vaci “HolsteinRo”, Ionuţ Lupu, a afirmat că pe litrul produs se pierd între 0,3 şi 0,85 de lei şi că nu se poate vorbi de profit de mai bine de trei luni. El a precizat că dacă nu se reuşeşte înfiinţarea culturilor de primăvară, situaţia se cam termină pentru crescătorii de vaci.

Ionuţ Lupu a declarat, vineri, la Prima News, că în Ungaria şi Polonia crescătorilor de vaci li se decontează motorina pentru transportul de lapte.

“Dacă în Ungaria s-a accentuat în ultimii 10 – 15 ani, dar de asemenea în toate ţările grupului de la Vişegrad s-a pus accentul foarte mult pe această parte de dezvoltare a zonei, în România nici în momentul de faţă, când suntem cu cuţitul la os, lucrurile nu se întâmplă. Şi vorbim aici de subvenţii importante care se alocă de către Agenţia de Plăţi din Ungaria şi Polonia pentru decontul motorinei aferent transportului atât la lapte şi produse lactate, cât şi la legume şi fructe. În acelaşi timp, similar cum sunt organizate consiliile judeţene de la noi, în cele două state consiliile judeţene fac investiţii importante în achiziţionarea de mijloace de transport.

În condiţiile astea când laptele ajunge la un preţ convertibil în lei aproximativ 1,5 lei din Polonia până în Bulgaria, deci vorbim de un cost de transport de peste 1,5 lei pe litrul de lapte şi să ajungă laptele la 1,5 lei în Bulgaria din Polonia lucrurile sunt extrem de uşor de explicat. Fără intervenţia statului, lucrul acesta nu este posibil”, a explicat Ionuţ Lupu.

El a afirmat că pierderea crescătorilor de vaci este între 0,3 şi 0,85 lei pe litrul de lapte.

“Costurile operaţionale în România într-o fermă medie şi mare sunt de aproximativ 1440 de lei pe lună pe animal. Din aceste costuri este exclusă furajarea. Pentru că furajarea în funcţie de categoria de vârstă, în funcţie de producţie, este mai mare sau mai mică. Doar costurile să plăteşti salariile, să ai motorină, să acoperi costurile financiare, o vacă performantă necesită 1440. Costurile medii pentru o producţie de 30 de litri, mai vin costurile pentru furaje vin la 2,5 – 2,7 pe litru pentru o producţie de 30 – 35 de litri. Vorbim în cazul fermelor medii subvenţia convertită pe litru de lapte ar fi undeva în jur de 0,24 – 0,26 lei pe litru de lapte produs. Noi pierdem pe litru de lapte produs între 0,3 şi 0,85 lei. În funcţie de producţie, în funcţie de modelul de fermă. Nu putem vorbi de profit de mai bine de trei luni”, a mai transmis Ionuţ Lupu.

El a declarat că dacă nu se reuşeşte înfiinţarea culturilor de primăvară, situaţia pentru crescătorii de vaci devine foarte dificilă.

“Dacă în lunile noiembrie şi decembrie fermierii erau într-o zonă de confort pentru că şi în cazul fermelor medii şi mari vorbim de amortizări şi vorbim de costuri financiare foarte ridicate, acolo erau la finalul anului trecut într-o zonă de confort. La doar câteva săptămâni, piaţa a scăzut atât de brusc încât în momentul de faţă vorbim de aproape imposibilitatea noastră de a ne continua activitatea şi de a începe înfiinţarea culturilor de primăvară. Dacă nu reuşim într-o lună sau două să terminăm campania de semănat la porumb din cauza imposibilităţii de a cumpăra motorină, din cauza imposibilităţii de a achiziţiona sămânţă şi îngrăşăminte, atunci lucrurile pentru noi s-au terminat. În momentul de faţă mergem dintr-o inerţie, noi furajăm din stoc, am făcut în 2022 suficient de multă mâncare – cei care au putut, cei care nu, au trebuit să cumpere ca să îşi asigure mâncarea pentru animale – şi suntem în punctul în care, dacă nu reuşim să înfiinţăm culturile de primăvară, probabil din mai, iunie, iulie, situaţia se cam termină pentru noi”, a mai precizat Ionuţ Lupu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Dl. Lupu nu înțelege că românii sunt un popor ticălos, care iubește și votează hoți. PSDNL nu va da subvenții de genul ăsta, are nevoie de bani pentru pensiile speciale ale hoților votați de proști. România este pe moarte, din cauza propriului popor.

  2. Tu vorbeti din auzite prietene. S-au alocat aprox 15 mld de euro prin programul PAC doar pentru Romania. Exercitiul financiar a inceput la 1 ianuarie iar domnul Daia e in urma rau…. deasta si producatorii de lapte au protestat zilele trecute in fata ministerului.