G4Media.ro

Directorul Institutului „Elie Wiesel”, Alexandru Florian: Muzeul Holocaustului va fi realizat în…

Directorul Institutului „Elie Wiesel”, Alexandru Florian: Muzeul Holocaustului va fi realizat în spaţiul administrat de ‘Antipa’

Directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” (INSHR), Alexandru Florian, şi-a exprimat încrederea vineri că Muzeul de Istorie a Evreilor şi a Holocaustului din România va fi realizat în spaţiul administrat de Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, transmite Agerpres.

„Muzeul de Istorie a Evreilor şi a Holocaustului din România se face începând cu 2012. Dacă se face în spaţiul administrat de Muzeul ‘Antipa’, la ora actuală răspunsul este afirmativ, conform ultimei declaraţii de săptămâna trecută a ministrului Culturii, care, într-un comunicat, a afirmat că se va face acolo o structură simbolică numită complex”, a declarat Florian la finalul unei conferinţe de presă dedicate prezentării noii gropi comune identificate în Popricani.

El a precizat că „nu este vorba de a coordona şi a subordona cineva pe altcineva, ci de a crea un spaţiu cultural cu mai multe instituţii muzeale, pe lângă cele trei existente – Muzeul Ţăranului Român, Muzeul ‘Antipa’ şi Muzeul de Geologie (…) să se încadreze şi acest Muzeu de istorie a evreilor, după modelul acelor cartiere muzeale care există în multe oraşe occidentale”.

„Cam ăsta este spiritul hotărârii de guvern pe care a spus domnul ministru că o să o elaboreze, prilej cu care şi Muzeul ‘Antipa’ va găsi oportunităţi de a se dezvolta sau moderniza, aşa cum afirmă de vreo lună încoace. (…) Legat de acest spaţiu public de 7.300, cred, de metri pătraţi dintre Muzeul ‘Antipa’ şi Muzeul Ţăranului Român, vorbim despre un spaţiu public neîngrijit, nedezvoltat; nu s-a făcut nimic pe el de peste 70 de ani. Dacă ar fi să mă exprim de o manieră mai populară, aş spune că acolo este un maidan. Şi, deci, nu e vorba de a agresa nicio instituţie şi nici de a distruge vreun parc, aşa cum s-a sugerat la un moment dat de către directorul Muzeului ‘Antipa'”, a adăugat Florian.

Solicitarea atribuirii terenului, potrivit acestuia, s-a făcut de către INSHR, instituţional, potrivit legii, către Secretariatul General al Guvernului, „la ora actuală neexistând un răspuns oficial „în afara comunicării publice făcute de ministrul Culturii”.

Alexandru Florian s-a declarat deschis în continuare dialogului cu conducerea Muzeului ‘Antipa’.

„Sunt deschis oricărui dialog. Se pot discuta foarte multe între Institutul ‘Elie Wiesel’ şi viitorul coleg Muzeul ‘Antipa’. Nu am avut niciun contact, nu am fost solicitaţi. Văd că domnul director continuă comunicarea prin mass-media. Dacă dânsul aşa doreşte, este opţiunea lui”, a mai spus Florian.

Sâmbătă, premierul Viorica Dăncilă a declarat că doreşte înfiinţarea Muzeului Holocaustului în cel mai scurt timp, iar dacă locaţia de lângă Muzeul ‘Antipa’ este cea mai bună, acolo va fi realizat acest obiectiv.

Dăncilă a precizat că există două variante pentru înfiinţarea Muzeului Holocaustului – o hotărâre de guvern, respectiv o iniţiativă legislativă.

„Acest lucru este chiar în programul de guvernare, vrem să înfiinţăm Muzeul Holocaustului, am avut discuţii referitoare la acest aspect. Sunt două variante la ora actuală: una este o hotărâre de guvern, a doua este o iniţiativă legislativă. Eu cred că trebuie să avem amândouă variantele în prim plan şi vom da o hotărâre de guvern şi, bineînţeles, propunerea legislativă din Parlament, pe care o vom susţine. Deci, eu cred că este un lucru pe care l-am promis şi pe care trebuie să-l ducem la bun sfârşit. Locaţia este o locaţie identificată, într-adevăr, lângă Muzeul ‘Antipa’, vom vedea dacă acea locaţie este cea mai bună. Dacă este o locaţie bună, acolo vom înfiinţa Muzeul Holocaustului”, a susţinut Viorica Dăncilă.

Aceasta a punctat faptul că are cunoştinţă că există opinii diferite legate de locul unde să fie realizat Muzeul Holocaustului, subliniind că importantă este înfiinţarea acestuia „în cel mai scurt timp posibil”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Înseamnă că Dăncilă chiar vrea să mute Ambasada României în Israel. De la Tel Aviv la Antipa.

 2. Observație, INSHR are 1,3 rating din 5 ca reacție la acțiunea Antipaland!

 3. O „facatura” de proiect, din toate punctele de vedere, nu numai urbanistic, venit sa spele reputatia partidului cu cea mai mare toleranta in ultimii zeci de ani la antisemitism, gandire conspirationista si trasnai aproape psihiatrice — PSD! Dar de cand PSD isi ia consilieri politici si de imagine israelieni, fosti spioni sau soldati din trupe speciale israeliene pun microfoane lui Kovesi si diversi baroni PSD fac afaceri lucrative cu firme israeliene, trebuie celebrata si noua prietenie PSD-Nethanyahu uzand un pic de tragediile istoriei! Probabil ca atunci cand PSD va fi in relatii bune cu Putin va face si un Muzeu al Comunismului, nu inainte!

 4. Ce nebuni sunt astia, cum forteaza ei nota.
  Acel spatiu verde trebuie lasat asa cum e, salbatic, cu cateva alei, este ca cireasa de pe tort pentru un muzeu ca antipa. As face mare scandal daca s-ar construi un „orice altceva” ce nu are legatura cu traditiile romanesti, folclor, geologie, antropologie sau paleontologie.
  Inteleg ca vor un complex, dar deja e unul. De ce nu fac pe langa muzeul militar sau in cartierul evreiesc din centru, asociatia evreiasca are acolo un teateu, o sinagoga frumoasa, au construit o scoala intr-o cladire dezafectata, mai e acolo o cladire care nu stiu la ce serveste, in plus este si un teren GOL pe langa se afla o parcare in care acum e un sediu al unei companii de salubritate… de ce nu construiesc acolo si vor aici?

  • Un teren potrivit este Acela „donat” de Ponta pentru ceva Moschee !
   Orient la Orient Trage !

 5. Gata, s-a dat „ordinul pe unitate” către guvern?
  Asta e contravaloarea serviciilor faimoșilor consultanți israelieni ai lui Dragnea…

 6. Eu nu înțeleg de ce nu se face acolo unde există deja Monumentul Holocaustului. Cred că există spațiu suficient. Și ar fi o continuitate. Terenul care aparține Muzeului Antipa să fie folosit pentru extinderea muzeului, necesară, dar care nu a primit finanțare.

 7. Consiliul General al Municipiului București a respins în ședința din 26.02.2019 proiectul de hotărâre privind darea în administrare a imobilului din Lipscani 18-20, fostul sediu al Societății de asigurări Dacia, monument istoric, către Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România “Elie Wiesel” în vederea realizării Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România.

 8. P.S. ah, si in Transilvania de Nord Holocaustul, cu trenuri spre lagare de exterminare cu cuptoare in Polonia, e facut de guvernul maghiar ca atunci era parte din Ungaria….Pe scurt, povestea cu Holocauatul e al naibii de complicata in Romania si principala dezbatere daca se face un Muzeu al Holocaustului ar fi trebuit sa fie ce poveste va fi spusa ca sa impace toate faptele si sa aiba grija de toate nuantele si particularitatile fenomenului sau fenomenelor din aceasta parte a lumii, si cum poate fi el sau ele inserat(e) in fenomenul mai larg european, nu unde se construieste, de fapt parca anumea s-a ales un loc controversat de constructie cu restrictii si planurile altui muzeu pe teren ca sa se deturneze atentia de la esential….caci se stie ca romanul e defenit in primul rand prin lucrul proat facut si prost gandit, opiniile contrare nu rezista! Neesentialul si interesele si hotiile de grup primeaza in orice in Romania!

 9. Curtea Muzeului Antipa nu trebuie folosita ptr. o constructie , care nu are nici-o relationare cu Istoria Stiintelor Naturale. Lasati mostnirea Muzeul Antipa , asa cum a fost si este in prezent.

 10. Nu am nici o problema cu evreii.
  Nu sunt de acord totusi cu insistenta asta, trebuie neaparat muzeu,trebuie sa se invete in scoala depre holocaust,trebuie,trebuie,trebuie.
  Daca trebuie, sa trebuiasca acolo la voi nu aici.Noi avem istoria noastra poate mai insangerata decat a voastra dar nu facem atata caz.
  Daca ne gandim la sutele de mii de romani ucisi sau deportati de comunistii evrei trimisi de Moscova cred ca voi ar trebui sa va cereti scuze,iertare.
  Repet,nu sunt antisemit.Dar astia si peste 500 de ani or sa mai gaseasca SS-isti vinovati de genocid

 11. de ce nu se dezvolta acest muzeu in palatul parlamentului, alaturi de cel al ororilor comunismului, lege care dealtfel a fost si promulgata saptamana aceasta. daca acestui domn i se pare o buna ideea unui complex de muzee, nu s-ar potrivi mai bine acestea doua, ambele fiind dedicate regimurilor totalitare si ale victimelor sale? plus, nu mai trebuie sa-si bata capul cu ‘maidanul’ de la muzeul antipa…

 12. @Steliana : buna idee! Perfect zis!

 13. Exista in Bucuresti un cartier in care locuiau multi evrei, cartier afectat mult de daramarile lui Ceausescu dar care mai pastreaza un farmec aparte. Acolo ar trebui sa fie muzeul. Atragi oamenii in spatiul acela, poate se mai refac/intretin case, se mai spun povesti de toate felurile. Tot timpul se vine cu idei fortate,solutii de tip nuca in perete, toate dovedind lipsa culturii, al dorintei de a repara, de a rememora frumos, armonic. Bucurestiul meu mutilat de toti si de toate. Unde_ti sunt otetarii, iasomiile si veselia ta civilizata?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.