G4Media.ro

LIVE TEXT Dezbatere privind situația actuală și viitorul TVR/ Iulian Bulai: Televiziunea…

LIVE TEXT Dezbatere privind situația actuală și viitorul TVR/ Iulian Bulai: Televiziunea publică trebuie să fie curajoasă, liberă, independentă, care să fie citată, care generează cel mai mult conținut de investigații

Președintele Comisiei de Cultură, Iulian Bulai a declarat, marți, că TVR ar trebui să fie ”o televiziune care trebuie să fie curajoasă, liberă, independentă, care să fie citată, care generează cel mai mult conținut de investigații și dezbatere relevantă pentru informare și educare”. La dezbaterea organizată la Comisia pentru cultură participă dezbatere a invitat jurnalişti din presa românească, reprezentanţi ai societăţii civile şi politicieni.

Cele mai relevante intervenții

Sorin Ionință, Expert Forum:

 • Sunt probleme mari cu televiziunea și radioul. E o companie sau o regie, nu trebuie tratată altfel. Dacă ceva lipsește alta lipsește, să spui povești în zone pe care piața nu le prea produce.
 • Trebuie să ne uităm la legea privind regiile și companiile de stat. O parte din probleme TVR sunt aceleași din orice companie și regie de stat. Trebuie guvernată cu un board de administrație.

Iulian Bulai

 • Lipsesc persoane din TVR pentru că ideea dezbaterii a fost să o ținem departe de opinii divergente, pentru a evita un conflict de interese pe moment. Va exista o dezbatere care va include persoane din TVR, management, staff, jurnaliști.

Ioana Avădani, Centrul pentru Jurnalism Independent

 • Nu poți fi televiziune publică dacă nu ai un public de partea cealaltă. Primul pas ar fi o listare exhaustivă a așteptărilor producțiilor televiziuinii publice. Publicul este aum de 50 plus, această cifră ar trebui dusă mai jos.
 • Sunt practici defectuoase în TVR, inclusiv pe acces  la informație și protecția dreptului la sănătate al angajaților.
 • Apoi e problema oamenilor. Nu știu câți oameni cu viziuine de media publică avem. Apoi elementul moral. Atâta timp cât partidele vor alege în CA oameni care să fie mai apropiați de partid decât mandatul instituției, vom obține ce avem acum. Dacă nu schimbăm calitatea oamenilor, nu obținem altceva decât avem acum.
 • Nu putem renunța la televiziunea publică pentru că ele sunt consemnate în documentele europene așa cum nu putem renunța la CNA. Ne obligă arhitectura europeană la reglementare, așa cum ne obligă la un canal public de informații. Răspunsul este o instituție sau un set de programe livrate de canale diferite.

Mircea Toma

 • Sunt țări în care televiziunea publică conduce la audiență în fața televiziunilor comerciale.
 • Treabuie să avem garanția că odată începe acest proces legislativ.

Vlad Tăușance

 • Cred că misiunea are misiune publică, cred că trebuie să o definim mai bine. Nu cred că putem judeca performanțele TVR după televiziunile comericale, pentru că nu joacă după aceleași reguli. Televiziunea publică e strâns legată de Parlamentul României.
 • Televiziunea nu mai concurează doar cu celelante televiziuni, concurează cu You Tube, cu medii noi. De ce avem nevoie de televiziune publică? Avem din mai multe motive, sunt subiecte care nu sunt acoperite, cum ar fi cultura.
 • Televiziunea publică ar putea fi un hub de conținut. Orice discuție despre reformarea TVR cere o politică de personal (salarii compensatorii, coaching, pensionarea anticipată).
 • Nu cred că scopul televiziunii publice trebuie să fie profitul.

Cătălin Tenință, deputat USR

 • Televiziunea publică consumă 200 de milioane de lei pe an, cam cât toți producătorii online la un loc, inclusiv Netflix.
 • Cum facem ca cetățenii să fie reprezentați în Consiliile de Administrație.

Răzvan Chiruță, Newsweek.ro

 • Sunt foarte mulți bani care se cheltuie la TVR. Pe structura actuală e imposibil de reformat. Au venit cu bună credință acolo dar s-au lovit de telefoane de la rude din partide. Sindicatul șoferilor e foarte puternic în TVR. La cum arată acum nu cred că se mai poate face nimic.
 • Trebuie să privim echilibrat, nu putem să-i cerem ce nu poate oferi, educație, nu cred că se mai poate face ceva pe actuala structură. Sunt cheltuieli masive pentru rezultate minore.

Iulian Bulai

 • Soția mea de zece ani lucrează într-o televiziune de stat (radioteleviziunea Norvegiană)  una dintre cele mai puternice. Funcționează cu bani de la stat, cu un Consiliu de Administrație numit de guvern.
 • Acum nu vezi link-uri de la TVR care să circule pe internet.
 • Noi de la USR PLUS suntem și pentru o reformă legislativă a TVR.
 • Televiziune Română nu reușește să creeze nici măcar un pop-up, care să te informeze.
 • Copilul meu a învățat constant tehnici foarte bune de la televiziunea respectivă (norvegiană) care are programe bune, un mod creativ de a învăța alfabetul. Oamenii sunt mulțumiți.
 • Legislativ există o limitare pe minut, pe oră la televiziunea publică. Acești 10% declarați profit a făcut mereu ca televiziunea publică să aibă un buget mai mic cu 10%.
 • Noi ca alianță ne dorim ca această coaliție de guvernare să facă din TVR o televiziune puternică. Alternativa este fie să o desfințăm și să conservăm arhiva, fie să o lăsăm într-o situație gri, în care cheltuiește bani publici dar cu puțină valoare adăugată.

Știrea inițială

Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor, Iulian Bulai, organizează, miercuri, o dezbatere privind situaţia actuală şi viitorul Televiziunii publice.

Deputatul Iulian Bulai a precizat că la dezbatere a invitat jurnalişti din presa românească, reprezentanţi ai societăţii civile şi politicieni.

„Trebuie să avem o dezbatere despre statu-quo, viitor, soluţii şi crezul nostru despre TVR, societatea civilă, jurnalişti, politicieni. În situaţia actuală nu mai poate fi continuată activitatea managerială şi editorială a TVR, în această formă, pentru a fi relevantă. De asta avem nevoie de o dezbatere la care toţi actorii non-TVR să spună cum văd ei atât analiza statu-quo-ului, cât şi a viitorului Televiziunii naţionale”, a declarat, pentru AGERPRES, Bulai.

În cadrul dezbaterii se va discuta despre modul de selecţie a preşedintelui-director general, modificările necesare în legislaţie, golurile pe care Televiziunea publică ar trebui să le completeze într-o piaţă media comercială şi locul pe care jurnalismul de investigaţie ar trebui să îl ocupe în politica editorială a TVR.

Dezbaterea este programată de la ora 10,30, la Parlament.

sursa foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. La dezbatere o sa fie si Mihai? Ala din USR, Eminescu ii mai zice, prieten cu Bula progresistul.

 2. Două ore de telejurnal pe zi, odă partidului, slavă cârmaciului, gata cu distracția.
  Să facem totul pentru „crezul nostru despre TVR” tovarăși.
  Traiască preocuparea partidului nostru pentru politica editorială a TVR.
  Uraaaa, Uraaaa …

 3. Pana la urma TVR a recuperat banii incasati pe abonamentul TV de baietii destepti pe factura de energie electrica si care apoi nu au mai fost transferati beneficiarului?
  Asa la prefacut ca muncim se pricepe tot omul. Ma uit la Sososanca… e spirt

 4. Ar trebui platiti de PSD fiind organ de propaganda a acestui partid. Cu emisiunea „fanion” Romania noua (nu voua).

  • Cei de la SNSPA au derulat cu fonduri UE un program Starea Națiunii. Banii i-au cheltuit… milioane – cum altfel – dar noua nu ne-au spus nimic.
   Numai secrete peste tot – și te mai intrebi de unde au unii atâtia bani: de la UE cu sprijinul institutiilor statului

 5. Bre nea’Bulai mai bine ne lasi.Daca un neica nimeni ca tine a ajuns presedinte la comisia de cultură vai de capul nostru.Maine poimâine vedem numai ode partidului la tv.De ce nu esti sincer si recunoști că vrei tvr pt partidul matale.Nu sunt de acord cu madam asta care e acum dar nici cu voi nu imi e rusine.La ce miniștri ati pus imi dau seama ce catastrofa poate ajunge sef la tvr.Sunteti niste oportunisti.Pacat de Ciolos ca s-a aliat cu unii ca voi.

 6. TVR ul nu e TVR dacă nu lin ge n cour struțul de cotroceni și alianța looser ilor zise Pu lai Deleanu

 7. Singurul TVR bun este un TVR desființat.

 8. Afara cu slugile mafiotilor ciumei rosii din CNA, TVR și Radio Romania Actualitati, institutii platite din banii romanilor
  Romanii au dreptul sa fie informati corect, de jurnalisti impartiali nu de propagandisti ai mafiei pesediste
  Nu exista democratie reala daca oamenii sunt manipulati de infractorii care conduc televiziuni si CNA nu aplica legea pentru ca e controlat de mafioti.

 9. Consider ca TVR nu serveste interesul national , serveste doar interese de partid si ale unor mafii , iar persoana formata la usa lui F lix , este in mod evident exemplul perfect in acest sens. Manipularea romanilor , cu mai putine surse de cunoastere , este evidenta si scandaloasa. Cred ca o desfiintare si reconstructie pe o legislatie corecta si cu persoane , cu pregatire solida in materie , poate fi luata in calcul. Indiferent ce se va decide , un fapt este cert , asa nu se mai poate continua. Asteptam cat mai curand, decizia la care se va ajunge.

 10. Eu merg pe desființare! E cea mai sigură opțiune!

 11. Degeaba, daca nu e onesta.

 12. Politicieni: opriți-va din vorbe . Vrem fapte .
  Aveți toate pârghiile necesare pt a schimba situația. Daca sunteți bine intenționați , transformați cea mai politizată instituției, într-un exemplu !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.