G4Media.ro

Deșeuri de plastic au fost găsite în mii de cuiburi ale păsărilor…

sursa foto: Pexels

Deșeuri de plastic au fost găsite în mii de cuiburi ale păsărilor marine din Europa

Deşeurile din plastic descoperite în mii de cuiburi din nord-vestul Europei reprezintă o ameninţare serioasă pentru păsările marine din regiune, au avertizat cercetătorii, potrivit DPA.

Un studiu, care a durat patru ani, a fost realizat de oamenii de ştiinţă de la Institutul de Cercetări de Mediu din cadrul North Highland College, care face parte din University of Highlands and Islands.

Observatori care vizitau coloniile de păsări marine în scopul altor activităţi de monitorizare au fost rugaţi să ajute la colectarea datelor pentru acest studiu, ca o modalitate de cercetare rentabilă şi prietenoasă cu mediul.

Cercetătorii au examinat 10.274 de cuiburi de pe teritoriul Marii Britanii, Norvegiei, Islandei, Suediei şi Insulelor Feroe şi au descoperit că 12% dintre acestea conţineau resturi din plastic.

Datele au fost colectate în perioada 2016-2020 şi provin de la 14 specii de păsări marine din 84 de colonii.

Potrivit cercetării, papagalii de mare sunt cea mai afectată specie, după ce au fost descoperite resturi din plastic în 67% dintre cuiburile acestora.

Neil James, cercetător post-doctoral asociat în cadrul Institutului de Cercetări de Mediu, a fost unul dintre oamenii de ştiinţă implicat în proiect.

”Poluarea cu plastic la nivelul mărilor este o problemă de mediu în creştere la nivel global care ameninţă biodiversitatea marină”, a spus el.

”Păsările marine sunt îndeosebi afectate din cauza pericolului ca plasticul să li se încâlcească de corp sau să fie ingerat”, a adăugat acesta.

”Studiul nostru a ajuns la concluzia că un număr semnificativ de cuiburi conţin fragmente din plastic, unele specii fiind mai predispuse la acest fenomen în comparaţie cu altele”.

”Pe lângă faptul că oferă informaţii importante despre populaţiile noastre de păsări marine, acest tip de studiu poate oferi o perspectivă preţioasă despre răspândirea plasticului în mediul marin”.

Concluziile studiului au fost publicate în Marine Pollution Bulletin şi sunt disponibile online.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Pai au fost duse acolo de asa zisii activisti de mediu. De-ai gretei.

  • „.. Gretei.”
   Unele specii aduc plastic in cuib pentru a-l decora, in loc de plastic ar fi adus pietre colorate, plante…
   Anul asta am fugarit un pescarus pe plaja de la Tuzla, – faimoasa, mizerabila si in curand distrusa plaja de la Tuluz -, in incercarea de a-i scoate punga pe care o inghitise si pe care singur se chinuia s-o regurgiteze. O ora l-am urmarit dar fara rezultat.
   Cel mai probabil fusese o sacosa cu mancare, poate peste, si el a inghitit-o. Punga-i atarna partial din gusa. Nu am reusit, inca nu era suficient de slabit incat sa nu mai zboare. Asta a urmat, a slabit pentru ca nu se putea hrani si a pierit.
   Cand lasi gunoi, pungi, sticle, dopuri pe plaja asta se intampla. Ia punga si fa altceva cu ea, stai cu ea acasa in canapea la TV.

 2. USR se pare că am restricție pe peritoriul pe care ți l-ai însușit, și anume Control Club prin petrecerea LDGDQ din anul 2014.

  La Jos Pălăria de la Universitate, ghearele USR homosexuale nu au ajuns. Este posibil sa beau o bere.

 3. August 2016 mai precis, v-am lăsat o eșarfă albastra anomaliilor.