G4Media.ro

Deputatul PNL, Matei Dobrovie, solicită PSD-ALDE deblocarea proiectului privind extinderea votului prin…

Deputatul PNL, Matei Dobrovie, solicită PSD-ALDE deblocarea proiectului privind extinderea votului prin corespondenţă

Deputatul PNL, Matei Dobrovie, solicită majorităţii PSD-ALDE să deblocheze „urgent” proiectul său privind extinderea votului prin corespondenţă, pentru a da posibilitatea cât mai multor alegători să-şi exprime opţiunea de vot la alegerile prezidenţiale, „să nu mai fie cozi imense la secţiile de votare şi restrângeri ale dreptului de vot”.

„Alegătorul trebuie să-şi poată exprima opţiunea de vot, indiferent de locul în care se află în perioada alegerilor. Dacă se adoptă proiectul, vor putea vota la alegerile parlamentare şi prezidenţiale, prin utilizarea serviciilor poştale, toţi românii cu drept de vot aflaţi în străinatate, precum şi alegătorii din ţară care ştiu că nu se vor putea prezenta la urne în ziua votului”, a declarat Dobrovie pentru AGERPRES.

El a adăugat că vor fi înlăturate, astfel, barierele de până acum legate de numărul total insuficient de reprezentanţi ai diasporei, doar patru deputaţi şi doi senatori, raportat la numărul total al românilor plecaţi în străinătate.

„Pentru românii care trăiesc temporar în străinătate, votul reprezintă legătura lor cu comunitatea din care au plecat. De aceea, am propus ca la alegerile parlamentare, românii cu reşedinţa în străinătate şi domiciliul în ţară să poată vota fie pentru candidaţii din circumscripţia Diaspora, fie pentru circumscripţia electorală corespunzătoare adresei de domiciliu din România. Ei indică practic o adresă de corespondenţă’, a explicat deputatul liberal, iniţiatorul propunerii legislative.

Potrivit acestuia, se înfiinţează un Birou Electoral General pentru votul prin corespondenţă, care va coordona întregul proces şi va supraveghea modul în care Poşta Română realizează şi trimite către alegător documentaţia de vot.

Trasabilitatea votului va fi asigurată printr-o platforma web pusă la dispoziţie de AEP, unde alegătorul poate verifica traseul votului său prin corespondenţă.

În iniţiativă se mai propune „clarificarea unor termene şi a atribuţiilor avute de Poşta Română, stabilirea unor reguli cu privire la documentaţia aferentă turului al doilea de scrutin pentru alegerile prezidenţiale, delimitarea dintre adresa de corespondenţă şi adresa de domiciliu/reşedinţă, facilitarea votului pentru persoanele cu dizabilităţi sau actualizarea informaţiilor ce urmează a fi incluse în cererile transmise de către alegători, în listele electorale, precum şi în procesele-verbale încheiate de birourile electorale, clarificarea condiţiilor în care birourile electorale înregistrează, sortează şi păstrează documentele primite de la alegători, definirea situaţiilor în care buletinele de vot sunt considerate nule”.

Foto: Deputatul PNL, Matei Dobrovie

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. „Urgent” cum zicea si Sandro de la Antena 3

 2. Proiectul este al USR prieteni! Voi ati dat voturi, in sud si est, udmr-ului, alaturi de psd….rusine! Vin prezidentialele!

  • Tu nu esti USRist niciodata, te vedeam mai des pe grupurile USR daca erai. Parerea mea. Cine a marit alocatiile copiiilor? Cine a avut ideea? PNL sau PSD?

  • Nu am conturi pe social media 🙂 lol. Alocatiile copiilor sunt proiect PNL, fara probleme! A fost proiectul lor, furat (sanki), de psd. Deci PNL! iar pe social media nu ma vezi 😉

   Sper totusi sa ne vedem la vot, in toamna! Numai bine!

 3. Se cunosc de la Referendumul privind familia standard. Poate se deblochează.

  • Bravo!!!

 4. Bravo. Acum trebuie insistat cu votul electronic si prin corespondenta cat PSD este tarat / vinovat si are o imagine proasta din acest punct de vedere in ochii electoratului. Mai incolo, PSD-ul iar va „uita”. A mai facut-o PSD-ul pe „revolutionarul” dupa Colectiv dupa care a tras apa peste promisiuni. Bravo. Acum sau niciodata! Hai cu votul electronic si prin corespondenta!

  • Eu cred că asta devine o temă care ar trebui reluată în fiecare săptămână. Dacă psd dă curs, foarte bine. Dacă nu, eroziunea va continua până la completa epuizare.

 5. Dobrovie a trecut la PNL? Era USR…