De la restaurant la magazin de cadouri. Cum s-a reinventat un antreprenor din Timișoara în pandemie

mihai lambrino restaurant timisoara

Pandemia i-a forțat pe unii antreprenori să se reorganizeze ca să își salveze afacerea. Mihai Lambrino are un restaurant în zona istorică a Timișoarei. Cum anul trecut a fost mai mult închis decât deschis, tânărul a decis să transforme interiorul localului într-un magazin de cadouri.

„Magazinul l-am deschis anul trecut înainte de Crăciun, în noiembrie. Eu am un magazin online cu vinuri și e funcțional. Clienții cărora le plăcea un vin în restaurant îl puteau lua acasă la prețul shop-ului. Dar dat fiind că am fost închis la interior și locul acela stătea fără scop și cheltuia, pentru că au rămas chiriile de plată, am zis să extindem shop-ul, să îl aducem aici fizic. Și am făcut foarte multe opțiuni de pachete cu vin și specialități gourmet pentru cei care au nevoie să facă un cadou. Cei care vin în shop au 40 de opțiuni de pachete diferite din care să aleagă. Am dus și alte produse din online acolo: uleiuri, paste, ciocolată. Vinurile sunt din toată lumea vinului, pastele din Italia artizanală, ciocolata din Italia și Bulgaria, uleiul din Grecia și Italia”, a declarat Mihai Lambrino pentru Economedia.

Prețul unei cutii cu aceste produse pleacă de la 130 de lei și poate ajunge până la 400 de lei. Clienții pot să își aleagă pe loc produsele pe care vor să le ofere celor dragi.

Tânărul antreprenor spune că a fost o perioadă extrem de grea pentru toată lumea, iar orice ajutor era binevenit pentru a-și salva afacerea deschisă din pasiune. Din cei 14 angajați, a reușit să păstreze cu eforturi mari 10 dintre ei. Ceilalți sunt în șomaj tehnic.

„Din octombrie până acum a fost închis restaurantul în interior. În condițiile din prezent și prin faptul că noi nu vrem să ducem oamenii în șomaj și vrem să funcționăm, e foarte greu și orice aport e binevenit si un plus. El compensează ceva: un bec care a ars toată ziua, un cuptor sau salariul unui angajat. E un ajutor pentru noi, cu care putem susține afacerea în perioada asta. Am avut angajați în șomaj tehnic, dar foarte puțini. Am avut și delivery, am avut de exemplu un chelner care s-a transformat în șofer, i-am oferit posibilitatea să lucreze în continuare”, a adăugat antreprenorul.

El spune că ajutorul din partea statului pentru antreprenorii din domeniul HoReCa a fost practic inexistent.

„A fost greu la început ca noutate și prin faptul că nu aveai pe cineva care a trecut prin asta, să îți fie mentor și să îți dea un sfat. A fost șocant. Noi nu am dat pe nimeni afară. Dar se face anul și nu se întâmplă nimic. A fost greu și e din ce în ce mai greu! Perioada de sezon rece a fost extrem de grea. Noi trebuia să investim în încălzitoare și instalații electrice. Foarte greu în condițiile în care nu există un ajutor de la stat, ne-au închis și «ciao». Acel șomaj tehnic nu e o opțiune pentru antreprenor, poate pentru angajat. Au fost zile de care nici nu vreau să îmi amintesc”, mai spune acesta.

Numai în județul Timiș, potrivit datelor, 20.400 de firme au intrat în dizolvare voluntară sau în insolvență, iar numărul șomerilor s-a dublat, în pandemie.

Sursa foto: Economedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *