G4Media.ro

De ce seamănă regimul lui Khamenei cu căderea lui Ceaușescu. O paralelă…

De ce seamănă regimul lui Khamenei cu căderea lui Ceaușescu. O paralelă surprinzătoare între Gărzile Revoluționare din Iran și Securitatea comunistă

Revoluția română din 1989 i-a pus într-o lumină extrem de proastă pe clericii care conduc Iranul și dă indicii despre cum s-ar putea dezlănțui o criză politică în Iran, scrie Politico într-o analiză dedicată similitudinilor dintre regimul comunist al lui Ceaușescu și regimul de la Teheran, tot mai contestat în plan intern și ostracizat pe plan extern.

Politico amintește un moment – cheie din 1989: deși în România situația scăpase de sub control în decembrie, dictatorul Nicolae Ceușescu era primit ca oaspete de onoare la Teheran. Când s-a întors acasă și a fost împușcat, conducerea iraniană s-a trezit întrebându-se de ce l-au primit cu covor roșu pe un despot brutal ucis de propriul său popor. Presa și parlamentarii i-au criticat dur atunci pe președintele Akbar Hashemi Rafsanjani și ministrul de externe Ali Akbar Velayati.

A picat în sarcina noului lider suprem, Ali Khamenei, să rezolve criza. El a cerut unitate, iar ambasadorul Iranului la București a fost concediat pentru că nu a avertizat că situația din România era gravă.

După treizeci de ani, Khamenei și consilierul său principal Velayati continuă să facă jocurile la Teheran, dar ar trebui să reflecteze asupra simetriei uimitoare dintre Iranul din 2020 și România din 1989. La fel ca România în anii 1980, Iranul a devenit ostaticul unui aparat de securitate, asemănător mafiei, care a găsit modalități de a se îmbogăți, în timp ce restul economiei se prăbușește.

În anii ’80, economia României era extenuată din cauza dorinței fanatice a lui Ceaușescu de a reduce datoria externă. În țară, foamea era răspândită, erau cozi pentru mâncare și energia era pe rație. Agenții de securitate erau totuși într-o poziție privilegiată: dețineau controlul asupra comerțului exterior, contrabandei și a valutei. Când zidul Berlinului a căzut, și-au dat seama, ca și alte servicii de informații din Europa de Est, că trebuie să preia puterea din interior. Mulți români astăzi descriu evenimentele din 1989 ca fiind mai puțin o revoluție și mai mult o bătaie un puci intern, cu Securitatea ca mare câștigător.

Și așa ajungem la Gărzile Revoluționare din Iran.

Pentru majoritatea iranienilor, perspectivele economice sunt proaste, sub atacul total al sancțiunilor economice impuse de președintele american Donald Trump. Sufocate de sancțiuni, exporturile de petrol s-au prăbușit, inflația anuală crește la peste 30%, iar FMI prognozează a scădere a economiei de 9,5% în 2019.

Gărzile revoluționare au însă o poziție privilegiată, deoarece controlează traficul de frontieră. Aceasta înseamnă că nu numai că pot face contrabandă cu  combustibil și droguri, dar pot construi rețele complexe de ”patronaj” cu managerii de companii care vor să evite plata tarifelor pe componentele vitale. Prin holdingul lor de inginerie, Khatam al-Anbiya, tentaculele Gărzilor se fixează pe toate sectoarele economice, de la gazele offshore până la metroul Teheran.

La fel ca Securitatea din 1989, Gărzile Revoluționare vor fi văzut deja semnalele crizei. Protestele de stradă se răspândesc rapid în marile grupuri sociale și etnice din țară, iar daunele economice ale sancțiunilor sunt atât de intense încât chiar și Gărzile trebuie să simtă efectele. Coșmarul pentru Gărzile Revoluționare este că întregul edificiu se clatină și că ei înșiși pierd fluxurile de venit.

Simțind tensiunile din societate, Khamenei le-a spus Gărzilor în 2018 că trebuie să slăbească controlul asupra mediului de afaceri, dar puternicul șef al holdingului Khatam al-Anbiya, Saeed Mohammad Islami, a dat toate semnalele că nu vrea acest lucru. Mai mult: sâmbătă a spus că vrea mai multe lucrări la rafinării și combinate petrochimice, potrivit unui raport al Radio Farda, un serviciu de știri susținut de SUA.

După moartea a sute de iranieni în timpul protestelor din noiembrie și după ce regimul a fost prins cu minciuna în ce privește doborârea avionului (n.r. Ucrainean) în cursul acestei luni, Khamenei nu s-a aflat niciodată sub o asemenea presiune.

Lucrând ca și corespondent în Iran la începutul și jumătatea anilor 2000, am descoperit că atacurile directe la adresa liderului erau considerate tabu. Dacă o persoană din mulțime striga ”Moarte lui Khamenei”, era rugată să tacă din gură, de teamă că întreaga demonstrație ar risca să fie discreditată.

Șocant la ultimele demonstrații a fost cât de personalizat a devenit protestul împotriva lui Khamenei însuși, cu scandări de tipul ”moarte tiranului” și cu protestatari arzând portretul său.

Într-un fel, este ușor de explicat această furie personalizată: oamenii s-au săturat de poliția politică crudă și corptă. Dar acest lucru folosește și Gărzilor Revoluționare, care vor căuta să umple vidul de putere dacă liderul va trebui dat joc precum s-a întâmplat cu Ceaușescu – un țap ispășitor convenabil pentru crimele regimului.

La fel ca în multe regimuri revoluționare, iranienii au nevoie uneori de abilități de cameleon pentru a se adapta la noua realitate. Îmi amintesc de un angajat al unui spital din Teheran care mi-a spus povestea fratelui său, care a fost un anchetator al poliției secrete SAVAK. În timpul revoluției din 1979, a dispărut și spera să fi murit în baia de sânge. Dar a reapărut câteva luni mai târziu, continuând să-și joace vechiul rol, de această dată însă pentru Republica Islamică.

Aceasta reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru o eventuală schimbare de regim în Iran. Bărbați vorbind mai multe limbi se vor prezenta drept reprezentanți ai noii orânduiri iraniene, care intră și ies din Dubai. În realitate, ei a r putea fi doar partea a rețelei formate din Gardienii Revoluției, care refuză să se predea.

Niciun plan

Scenariul românesc nu este inevitabil în cazul Iranului, dar Teheranul ar face bine dacă l-ar lua în calcul.

Pesimiștii vor spune că un om forte precum Ebrahim Raisi, șeful Curții Supreme din Iran, i-ar putea succeda lui Khamenei menținând sistemul represiv împotriva populației în următorii ani. Mulți dintre membrii regimului se vor uita la modul în care Bashar al-Assad a rezistat la putere în Siria, prin mijloace sângeroase, și își vor da seama că și ei pot face la fel.

Optimiștii vor argumenta că Iranul va fi capabil să scape de Gărzile revoluționare, de sistemul judiciar fidel regimului și de paramilitarii basij și va reuși cu succes să scape de autocrație la fel ca Spania sau Coreea de Sud.

În timp de protestatarii își pot închipui un curs al evenimentelor în favoarea lor, experiențele românești și sovietice arată că întreaga comunitate internațională are nevoie de mai mult timp pentru a lua în calcul toate riscurile pe care le-ar presupune o schimbare de regim din interior. Trump face ”presiuni maxime” și îi încurajează pe protestatarii anti-regim, dar au SUA și UE vreun plan pentru ce va urma după?

Când Europa de Est a scăpat din gheara comunismului, companiile occidentale au căutat să facă profit pe noile piețe fără a pune întrebări de natură etică și fără să le pese de cine se afla de fapt în spatele noilor regimuri. În cazul Iranului, ar fi o greșeală ca ele să urmeze același model necritic.

Britanicul Martin Sorrel, director al unei companii de publicitate, a descris Iranul drept una dintre cele mai mari oportunități de afaceri. Și, desigur, Iranul este dispus să intre într-un astfel de joc. Vrea să ajungă din urmă Turcia și Qatarul.

Dar investițiile străine nu pot fi limitate la instalațiile high-tech din domeniul gazelor naturale sau la domeniul farma. Banii străini care vor intra în țară vor trebui să respecte standardele norvegiene de gestionare a veniturilor din petrol. De asemenea, ar trebui să țină seama de reformele electorale, de sistemul judiciar și de un proces de reconciliere și de aflare a devărului.

Pentru mulți români, căderea lui Ceaușescu nu a însemnat nimic bun. Ei susțin că revoluția le-a fost furată, la fel ca avuția țării.

Este nevoie de un plan pentru a împiedica să se întâmple la fel și în Iran.

Citește articolul integral pe politico.eu

Foto: Captură Politico

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

18 comentarii

 1. Sa vedem!
  Mai degraba a semanat revolutia din ’89 cu cea islamica din 1979 care a condus la prabusirea regimului dictatorial al sahului, decat cum puneti voi problema. In ambele cazuri un dictator absolut, sprijinit de o puternica politie politica (Securitatea si Savak) a cazut in 2-3 zile, in mod surprinzator si inexplicabil pentru toata lumea.

  • Pamflet
   SECURISTII LUI CEAUSESCU si MILITIENII LUI CEAUSESCU PRIMESC TOTI PENSII SPECIALE. Nu ii mai plangeti si nu ii mai blamati

 2. Nu stiu cat seamana sau nu cele doua regimuri totalitare,bazate pe ideologii extremiste diferite (una politica,cealalta religioasa),dar stiu ca sunt la fel de criminale si opresive.

 3. Securitatea română colecta, mai ales prin interpuși, și din industria românească.

 4. Țara asta a intrat în regim de supraviețuire, ca în ultimii ani ai ceaușismului. România noastră.

  Mitingurile #rezist au fost din aceeași categorie cu acelea organizate pentru Ceaușescu.
  N-au avut nimic spontan.
  Pentru că temele lor nu aveau nimic în comun cu agenda cetățeanului, atunci, ca și acum. Nici atunci nu și-au atins scopul, ci doar au lungit agonia unui regim politic, cele din ultimii ani, la fel. Justiția este aceeași de la schimbarea din 1989, se prostituează mai abitir ca în comunism, pentru că acum e și pe bani, înainte era doar pe impresie artistică și bătut tovarășu pe umăr băiat/fetiță bun/bună.

  Ce face acum PNL, cu încercarea de a băga România în criză economică este același lucru cu plata forțată a datoriilor externe plus construcțiile nebunești gen Casa Republicii sub Ceaușescu. Ce-am făcut atunci? Am înghițit broscoiul, și am supraviețuit. Ce vom face acum? Exact, dar exact, același lucru: vom supraviețui. Unii cu șanse mai mari, cei mai tineri, unii cu șanse mai mici, generația celor pe la vreo 50 de ani, ca vârstă, restul, puțin spre deloc.

  Ba, mai mult: generația celor născuți după Revoluție este și cea cu potențialul cel mai mic de a genera o schimbare. Pentru că, la dracu! Să mânjești niște pereți cu graffiti nu înseamnă nimic! Nu e revoltă, în orice caz. Pare cel mult un fel de marcare a terenului, cum fac animalele în sălbăticie. Un pișu care nu poate fi mirosit decât de cei care au organ pentru asta. Restul? Nu e treaba lor, oricum nu cunosc semnificația mizeriilor ălora. Cât despre rețelele de socializare, s-o lăsăm așa cum a căzut! Nu poți mobiliza pe nimeni dacă nu există un motiv de mobilizare. Și un mecanism atașat lui. Deranjul din Franța nu este generat de FB. Oamenii au ieșit la inițiativa unor structuri de genul sindicatelor. Pentru că solidaritatea se organizează.

  Cei care l-au pus pe Iohannis la Cotroceni și acum pe Orban la Palatul Victoria nu-s tâmpiți să scoată lumea împotriva propriilor lor interese. Mai mult, vor avea grijă să n-o facă nici alții. Oricum sindicate nu mai avem, partidele sunt varză, intelectualii publici au dileme doar în legătură cu cremele cu care își ung prețiosul hoit, și tot așa. Iar o putere străină nu ar avea de ce ”tricota” o schimbare de regim la București. Unde mai găsesc ei o putere atât de obedientă, și de grijulie cu interesele lor?

  Probabil că ”poporul” va vota masiv cu ”dreapta”, pentru a-i da lui Iohannis Parlamentul, Guvernul, până la urmă țara lui. Nu va vota pentru a-i fi mai bine, că nu are cum, cu ăștia. Nu, va vota cu speranța că, dacă le dau ăstora toată puterea, vor avea mai multe șanse de supraviețuire, că lupta pentru putere se va potoli, și vor putea să-și facă și ei niște socoteli. Ar vota pentru stabilitate, chiar dacă va fi o stabilitate în rău. Asta arată cât de jos am ajuns.
  Dar nu atât de jos încât să nu încapă și mai rău..

  • Gelutzu/trollutzu postac de p$d.

 5. Ceausescu, a fost dat jos, pentru ca demnitari din Securitate si Armata, se saturasera sa nu poata avea altceva decat o amarata de Dacie 1310 sau Lada 1500 cu numar 1 B XXX. Aveau bani, insa nu puteau profita de ei. Asa ca l-au dat jos si s-au transformati in marii „capitalisti” ai Romaniei actuale. Acum, conduc fiii lor, ei fiind deja trecuti de 75 de ani.
  Daca in Iran, printre conducatorii Garzilor Revolutionare, exista aceleaisi tipuri de personaje, care au bani si nu pot profita de ei… il vor da jos, ca pe o masea stricata, la dentist.

  Orice regim de tip despotic/totalitar, functioneaza pe baza fricii. In momentul in care nu iti mai este frica (frica imaginara, deoarece nu exista atata politie, ptr a inabusi totul) orice regim, cade cu o rapiditate extraordinara.

 6. Atât totalitarismul comunist cât și cel fundamentalist au aceleași trăsături. Acum 30 de ani au fost alte condiții de manifestare. Singurele surse de informare veridice erau posturile de radio occidentale in limba romana. Globalizarea nu exista. Sursele de informare ale iranienilor sunt mult mai extinse. Tineretul iranian este mult mai implicat in proteste. Revoluția democratică iraniana stă să se coacă. Este necesară o mică inițiere din partea sistemului. Sper ca nu toți cei care fac parte din sistem sunt criminali și dușmăni ai poporului iranian. La fel se pune problema și in China. Deja în China au dezertat ofițeri superiori din spionaj, s-au defectat persoane din nomenclatura chineză. Este o chestiune de timp și în China. Ițanul va pierde enorm dacă nu va face schimbarea de regim. UE poate deveni un garant pentru Iran. Iranienii sunt foarte compatibili cu europenii. Sunt un popor indo-european. Știați că sciții agatârși care s-au stabilit în sudul Transilvanii își au originea în Podișul Iranului? Știați ca aceștia au adus la noi civilizația fierului? Știați că ei au contribuit la întemeierea primului stat centralizat dac? Haideți să privim cușmele ostașilor daci de pe Columna lui Traian și cușmele purtate de trupele lui Darius! Nu vi se par identice? Luptele dintre perșii lui Darius și sciții din Sciția Minor sunt foarte bine descrise in Istoriile lui Herodot.

 7. Nu este nici o asemănare. Ceausescu a picat pentru ca rusii aveau toți generalii iar târgul cu americanii a fost alegeri democratice în centura de țări estice. Cine spune ca poporul a făcut revoluție se înșeală.

 8. „Pentru mulți români, căderea lui Ceaușescu nu a însemnat nimic bun. Ei susțin că revoluția le-a fost furată, la fel ca avuția țării.

  Este nevoie de un plan pentru a împiedica să se întâmple la fel și în Iran.”

  Bine că li s-a… intamplat românilor ! Bine că au fost ei primii ”beneficiari” ai experimentelor revoluționare …geopolitice !
  PS. Vă rog să nu mă cenzurați .

 9. Pentru mulți români, căderea lui Ceaușescu nu a însemnat nimic bun. Ei susțin că revoluția le-a fost furată, la fel ca avuția țării.

  Este nevoie de un plan pentru a împiedica să se întâmple la fel și în Iran.

  Ce bine că li s-a ”intamplat ” românilor . Ce ”bine” că ei au fost …beneficiarii revolutiei mondiale geopolitice !
  PS – Vă rog foarte mult să nu mă cenzurați !

 10. Am revenit a treia oară prntru că nu e prima dată când sunt cenzurat !

  • Cele scrise de domnia voastra trebuie completate astfel: „Desigur, multi romani sint idioti.” Cercetarile stiintifice au dovedit-o. 😉

 11. Ce aiurea suna: regimul lui Kamenei seamana cu caderea lui Ceausescu.
  Cum sa semene, bei specimene speciale ce sinteti, un regim cu caderea altuia?!

 12. Mai este o asemanare pe care articolul original nu o mentioneaza: si Ro in 89 si Iranul azi au avut ambitii in domeniul nuclear. Intelegeti restul….

  • Bineînțeles că a avut această ambiție. A treia zi după succesul revolutiei de la 89, RO a predat Agenției Internatioanale a energiei nucleare de la VIENA , cele 100 de grame de PLUTONIU STRÎNSE IN ACEST SCOP . La TR. SEVERIN exista UZINA DE APĂ GREA UNICĂ IN EUROPA despre care se stia. ( în prezent desființstă )Si acum Ro are zăcăminte de uraniu . TEHNOLOGIA SI MAȘINĂRIILE,care erau foarte scumpe , le plătea cu o alta fabrică ce producea diamante artificiale din belșug, (zeci de tone ) tehnologie si producție pusă la punct chiar în țară la fostul Institut de Fizica ATOMICĂ de la Măgurele ,cel care se chinuie azi să ne dea LASERUL ! Nu ai observat că nu se mai zice nimic nici de ăsta ? Mai stie cineva cand va intra la …foncție ? Tăcere ! Și…dă-i cu autostrăzile,vericule ! Nici peste 30 de ani nu le vom avea însă . Acum , cică au navalit gandacii cei de soi ecologist . Ma rog . mă rog … Gandacul de colorado a fost nimicit . Gata ! Nu mai …să există ! Hai, noroc .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.