G4Media.ro

De ce este Bulgaria ținta cea mai logică a atacurilor hibride rusești?

De ce este Bulgaria ținta cea mai logică a atacurilor hibride rusești?

Analiză a publicației bulgare MEDIAPOOL, citată de Rador:

Bulgaria s-a dovedit din nou a fi o țintă ușoară pentru atacurile hibride rusești – de data aceasta prin încercarea Moscovei de a implica țara noastră în cazul exploziei podului din Crimeea.

Există multe motive pentru aceasta – în primul rând, un număr mare de politicieni bulgari care promovează activ diviziunea în societate pe linia Rusiei lui Putin, continuând să pună semnul egal între interesele naționale ale Bulgariei cu cele ale Kremlinului.

Astfel, în țară izbucnește o Coloană a cincea din ce în ce mai puternică, alimentată de interesele rusești și lacunele din activitatea serviciilor speciale; favorizate de corupție, incertitudine politică, administrație slabă și alte probleme de sistem. La aceasta se adaugă și faptul că în ultimii ani s-a vorbit foarte mult despre contracararea atacurilor hibride și a dezinformarii, dar această contracarare nu a devenit politica instituțiilor, cu atât mai puțin a mass-media principale, care sub pretextul asigurării „pluralismul” de puncte de vedere, de fapt oferă o platformă publică celei mai nesăbuite propagande ruse și conspirații nebunești.

Toate acestea fac din Bulgaria ținta cea mai logică și ușoară a atacurilor hibride rusești în Uniunea Europeană. Și acest lucru s-a văzut foarte clar în insinuările rusești legat de bombardamentele de pe podul din Crimeea, în care singurul stat membru UE implicat a fost Bulgaria. Kremlinul ar fi putut „împinge” cu ușurință traseul camionului și prin alte țări, dar nicăieri nu ar fi avut un efect atât de bun. Apoi s-a schimbat versiunea, dar acest lucru nu are o mare importanță, pentru că, așa cum a afirmat CE încă din primele ore după „descoperirile” rusești, nici nu merită să fie discutate, pentru că nu sunt altceva decât speculații.

Bulgaria, însă, demonstrează un comportament complet diferit. Ceea ce nu este ciudat, în condițiile în care cabinetul a fost numit de președintele Rumen Radev, unul dintre puținii lideri europeni care preferă să respecte „neutralitatea” sau, mai exact, să se umilească față de războiul Rusiei în Ucraina.

Timp de mai bine de o zi, guvernul bulgar a rămas tăcut, în mod rușinos, fără a exprima o poziție oficială cu privire la afirmațiile Moscovei, dar inspecția privind camionul comandată de autorități a arătat că aceste afirmații au fost luate de bune. Președintele Radev, care în urmă cu doar câteva zile s-a declarat „convins” împotriva aderării Ucrainei la NATO, a rămas tăcut cu privire la acest aparent atac hibrid.

În cele din urmă, serviciile bulgare au constatat că camionul nu a trecut prin Bulgaria, iar „mărfa cu caracteristici similare a fost introdusă pe teritoriul Bulgariei dintr-un alt stat membru UE într-un container cu documente conform regimului de tranzit” și a fost sub supraveghere vamală. Acest lucru nu a împiedicat însă ancheta rusă să anunțe, doar câteva ore mai târziu, că dispozitivul exploziv pentru podul din Crimeea a trecut prin Ruse. Versiunea se întoarce imediat, pentru că prin granițele bulgare, dintre care unele s-au dovedit a fi private, trece totul – de la migranți la legume contaminate cu pesticide.

De ce nu ar fi și un dispozitiv exploziv?

Munca Moscovei este înlesnită și mai mult de eșecul sistematic al autorităților bulgare și serviciilor de a reflecta atacurile hibride, începând de la imixtiunea în alegeri până la atacurile asupra oficiilor poștale ale statului. Nesusținute de vreo dovadă (fără a avea nevoie de așa ceva) versiunile își trăiesc viața reală în spațiul public, deja interpretate de „experți” în studiourile de televiziune, media online și rețelele de socializare.

Astfel, Bulgaria se prinde și mai mult în plasa otrăvitoare a unui hibrid plat. Mesajul este clar – trebuie să continuăm să „ne umilim” pentru că rușii ne-au indicat deja în mod direct. Darămite să mai vorbim despre trimiterea de ajutor militar pentru apărarea Ucrainei.

Mai mult, președintele Radev a avertizat deja că Bulgaria Democrată se grăbește să împingă țara noastră în război, propunând Bulgariei să se alăture țărilor sale partenere din UE și NATO și să ajute Ucraina, care a fost supusă tirurilor de rachete. Politicienii bulgari, care au permis implicarea Bulgariei în hibridul cu explozia, practic dau o carte albă Kremlinului să se amestece direct în treburile interne ale țării într-un moment de criză politică și perspective neclare pentru formarea unui guvern. Ei l-au ales încă o dată pe Putin în detrimentul Bulgariei, adâncind ruptura în societate și alimentând argumentele Kremlinului.

Într-o țară al cărei ministru al apărării a repetat spusele lui Putin despre o „operație militară specială”, acest lucru este ușor de realizat. Acum, în timp ce Putin terorizează Ucraina cu atacuri asupra obiectelor civile și a cetățenilor, în Bulgaria dilema de pe ordinea de zi este dacă ambasadorul rus Eleonora Mitrofanova va fi invitată la ceremonia de deschidere a noului parlament. Din șapte partide parlamentare, doar două – Bulgaria Democrată și Continuăm Schimbarea – au susținut propunerea de a nu o invita, iar ulterior li s-a alăturat și GERB. Dar, din moment ce nu există un acord al tuturor părților, i se va trimite o invitație.

Astfel, politicienii bulgari vor bea paharul autoumilirii până la fund, demonstrându-i lui Mitrofanova că nu sunt „lachei euro-atlantici”, așa cum a numit ea guvernul anterior, indiferent că pe 3 martie chiar a comparat Eliberarea Bulgariei cu invazia Ucrainei. Un diplomat rus nu și-ar permite un astfel de comportament într-un alt stat membru al UE, dar Moscova știe că aici se poate.

Subiectul din jurul invitației lui Mitrofanova în parlament a scos la iveală și comportamentul absurd al primei forțe politice GERB, al cărei lider a pledat pentru negocieri „anti-Putin” și pentru un guvern euro-atlantic cu Continuăm Schimbarea, Bulgaria Democrată și Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți și din cauza războiului lui Putin în Ucraina. Reprezentanții GERB nu au susținut propunerea ca ambasadorul rus să nu fie invitat, apoi GERB a ieșit cu poziția opusă – că Mitrofanova nu ar trebui invitată și, în sfârșit, Vejdi Rașidov de la GERB, decanul de vârstă dintre deputații din noul parlament, a avertizat că, dacă ea nu va fi invitată, asta ar fi o „declarație de război”. Comentariile sunt inutile. (Traducerea: Mirela Petrescu)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Mediapool e sait al Stoianei Georgieva fost purtator de cuvint al fostului premier Ivan Kostov,gurul neoliberalizmului bulgar.

  2. În lumea bazată pe reguli, a spune adevărul e un act subversiv.