G4Media.ro

De ce a prins discursul anti-migranți al lui Viktor Orban tocmai la…

De ce a prins discursul anti-migranți al lui Viktor Orban tocmai la Ditrău

Cazul Ditrău trebuie înțeles bine înainte de a fi comentat. Maghiarii dintr-o comună harghiteană s-au speriat de doi angajați din Sri Lanka aduși la fabrica de pâine din localitate și au organizat, în frunte cu preotul satului și cu primarul, o mică revoltă cerând socoteală patronului. Cu toții sunt victimele propagandei anti-migranți a lui Viktor Orban.

Ei trebuie priviți exact așa, ca victimele unui lung și agresiv proces de spălare pe creier dirijat de Budapesta. Ar fi util să-i înțelegem pe cât posibil, nu să ne repezim să-i punem la stâlpul infamiei. Și noi, majoritarii, am fost la un pas de prăbușirea într-o lume dominată de falsuri propagandistice în era Dragnea. Nu știu cum am fi arătat în câțiva ani. Măcar din acest motiv și ar trebui să ne aplecăm cu mai multă toleranță asupra cazului Ditrău.

Unde este Ditrău și cine sunt locuitorii lui

Comuna este situată în partea central-vestica a județului Harghita, la nord vest de orașul Gheorgheni. Potrivit portalului servicii publice Harghita, populația comunei este, conform recensământului din 2011, de 5487 locuitori, din care 617 în satul Jolotca. Componenţa etnică: 99,79 % maghiari, 0,21 % români (55 sunt de naţionalitate română) şi 3 de naţionalitate germană. Componenţa populaţiei după religie: 79 % de religie romano-catolică, 12 % de religie ortodoxă şi 9 % de religie protestantă (reformaţi, unitarieni, evanghelici).

De ce sunt victimele propagandei lui Orban

Maghiarii din Harghita și Covasna, spre deosebire de cei din Cluj sau Oradea, sunt ultra-majoritari, după cum lesne putem constata din statistică. Dată fiind enclavizarea etnică, mulți vorbesc foarte prost sau deloc românește. Prin urmare, maghiarii din Ditrău, la fel ca mulți alții din Harghita și Covasna, se informează din presa de la Budapesta. Or, presa din Ungaria este controlată, cu câteva excepții, de oamenii FIDESZ-ului condus de Victor Orban.

Doar o televiziune, RTL Klub și câteva site-uri ca Index.hu, hvh.hu, 24.hu, nepszava.hu, 444.hu, scapă controlului guvernamental. Jurnaliștii nealiniați sunt hărțuiți, atacați în oficioasele de partid, iar accesul lor la informație drastic limitat. Prin urmare, sursele principale de informații la care se uită maghiarii din Ditrău sunt cele controlate de regimul Orban: Duna TV, HirTV, Tv2, M1, M2, dar și o puzderie de publicații online. Kronika.ro, szekelyhon.ro, foter.ro și Maszol.ro (cel mai citit) sunt și ele puternic influențate de discursul de la Budapesta, via UDMR.

La ce se uită maghiarii din Transilvania

Potrivit unei măsurători realizate în 2019 privind consumul TV de către maghiarii din Transilvania, clasamentul arată astfel: primele patru locuri, cu procente de peste 50% sunt ocupate de televiziunile de la Budapesta. Maghiarii transilvăneni declară că se uită la Duna TV, (59,3%), RTL Klub (53%), TV2 (48,3%) și M1 (50,5%). Abia în a doua jumătate a clasamentului intră și posturile românești, dar cu procente mult mai mici ProTV (28,4%), Erdély TV (25,9%) , Antena 1 ( 12,8%), Digi24 (12,1%), Realitatea TV (10,8%), restul având procente de sub 10%.

Atenție mare, cifrele de mai sus se referă consumul de media pe întreaga populație maghiară din Transilvania, care cuprinde așadar zonele cu populație mixtă și cu etnici maghiari care vorbesc română. Prin urmare, este de așteptat ca în secuime (Harghita și Covasna) consumul de presă maghiară să fie mult peste cifrele prezentate mai sus, dacă nu cumva consum cvasi-integral de posturi TV din Ungaria.

Consumul de televiziuni românești s-a prăbușit dramatic în rândul maghiarilor din Transilvania. De pildă, dacă în 2013, 59% declarau că urmăresc PRO TV, cifrele s-au prăbușit în 2019 la 42%.

Ce spune propaganda lui Orban despre migranți

Cel puțin din 2015 încoace, de la izbucnirea crizei refugiaților, regimul lui Victor Orban și-a construit aproape întreaga identitate politică din lupta împotriva migranților. Predicatele-cheie sunt: Orban este singurul apărător al Europei în fața valului de migranți, ultimul mare apărător al creștinismului. Miliardarul George Soros, diabolizat în lungi campanii mediatice, apare prezentat drept creierul planului de a coloniza Europa cu migranți.

Elita politică de la Bruxelles ar fi influențată masiv de Soros. Acesta ar fi și motivul pentru care Orban a căzut în dizgrație, nicidecum din cauză că pune în pericol democrația, statul de drept și patronează un sistem corupt care se înfruptă discreționar din fondurile europene. Orban agită zilnic sperietoarea valurilor de migranți care vor năvăli în Europa. Succesul său electoral se bazează în mare măsură pe exploatarea cinică a temei migranților, altfel un pericol cvasi-inexistent pentru o țară mică și neatractivă economic pentru migranți.

Nu mai departe de vineri, premierul Viktor Orban a declarat la emisiunea „Bună dimineaţa, Ungaria!” difuzată de postul public de radio Kossuth că oamenii „rețelei Soros” sunt cei care organizează migrația în Balcani. Orban a mai spus că organizaţiile finanţate de Soros fac, practic, “consultanţă pentru migraţie” și că ”oligarhul numărul 1 din lume finanţează, prin metode de reţea acoperită, de tip mafie, aşa-zise ONG-uri: organizaţii civile, grupuri, activişti, respectiv cumpără politicieni.”.

Maghiarii din Ditrău cred că trăiesc în Ungaria

Acest discurs repetat zi de zi, de cinci ani încoace, a creat o falsă realitate în care trăiesc inclusiv maghiarii din Ditrău. Astfel, maghiarilor din Ditrău li s-a indus iluzia ca trăiesc in Ungaria și că pot să practice discursul urii împotriva migranților fără a fi sancționați de lege.

Apoi, liderii UDMR au cauționat în totalitate regimul Orban, de care au ajuns dependenți politic și financiar. În fine, statul român n-a avut nicio reacție notabilă în fața ofensivei Budapestei în Transilvania, manifestată prin investiții masive. Dimpotrivă, maghiarii din secuime trăiesc tot mai pronunțat sentimentul că Bucureștiul i-a abandonat economic și politic.

Prin urmare, să nu ne mirăm foarte tare că au reacționat atât de violent la vederea celor doi angajați din Sri Lanka, deși aceștia nu erau nici pe departe migranți, ci angajați contractuali aduși pe o perioadă determinată.

Dar propaganda lui Orban a proiectat deja în mințile maghiarilor, inclusiv la Ditrău, imaginea Europei cucerite de migranți. Iar această imagine se reflectă foarte bine în luarea de cuvânt a unei localnice, care a exprimat următoarele temeri la adunarea de sâmbătă de la Casa de Cultură:

 • „Să presupunem că şi alţi întreprinzători vor aduce câte șase muncitori la noi în sat, pentru câțiva ani. Trec doi ani, vor cere să se stabilească aici şi o să-şi aducă familiile şi după ce ce trec patru-cinci ani ne trezim că un sfert din casele din Ditrău sunt locuite de oameni de culoare. De asta ne temem noi, nu doar de cei doi sri-lankezi, ci de consecințe, trebuie sa ne gândim bine la consecințe că nu este vorba doar de ziua de mâine sau poimâine, este vorba de viitorul nostru, viitorul copiilor şi a nepoților noștri”. (Citește integral aici)

Această frază arată că maghiarii din Ditrău trăiesc de fapt în Ungaria, în realitatea falsificată de Viktor Orban și exprimă temerile injectate de a regimul de la Budapesta în societate cu perseverență în ultimii cinci ani de zile cel puțin.

Pâinea secuiască, simbol puternic. Ce-i cu brutăria din Ditrău

Un rol important îl joacă în cazul de față și simbolistica puternică. Cei doi angajați din Sri Lanka au fost angajați în fabrica de pâine din localitate. Kollo Katalin, care administrează împreună cu soțul ei brutăria din Ditrău, susține că cea mai mare problemă a localnicilor este faptul că ei cei doi străini ”ating pâinea”.

Altfel spus, nu concep ca pâinea tradițională secuiască cu cartofi să fie frământată de străini, văd în asta un fel de profanare a unui simbol puternic oriunde în lume: ”pâinea noastră cea de toate zilele”. Nu intrăm aici în detalii despre absurdul situației, și anume că patronii se plâng că localnicii nu vor să se angajeze la brutărie, iar localnicii acuză patronul că îi tratează prost. E altă discuție.

Dacă aruncăm o privire pe istoricul fabricii de pâine din Ditrău înțelegem și mai bine patriotismul local. Fosta brutărie de stat a fost închisă în anii 90, redeschisă prin 97 și închisă din nou în 2008. A fost preluată și relansată în 2010, numărul angajaților s-a mărit de la 12 la 65, iar produsele au ajuns să fie livrate în Harghita, Mureș, Neamț, Suceava și Bacău.

 • ”Până azi noi efectuăm multe procese în mod manual, care sunt astfel în mod evident mai lente și mai costisitoare, dar avem convingerea că în acest mod putem urma tradițiile și putem asigura produse gustoase și tradiționale clienților noștri”, se arată în site-ul de prezentare al brutăriei din Ditrău.

Altfel spus, propaganda lui Orban a prins în cazul Ditrău, cu atît mai mult cu cât în discuție este un element identitar, cu o simbolistică puternică și motiv de exacerbare a sentimentelor de patriotism local: pâinea secuiască.

Concluzie

Mica revoltă anti-migranți din Ditrău este relativ ușor de înțeles și de explicat. Locuitorii speriați de cei doi muncitori din Sri Lanka sunt de compătimit, nu de disprețuit. Ei trebuie scoși urgent cumva din această gaură neagră informațională, înainte ca întreg Ținutul Secuiesc să se transforme într-un spațiu rupt complet de realitatea din România, care riscă oricând să genereze tensiuni complet artificiale, mult mai grave decât spaima irațională în fața a doi străini inofensivi, veniți la muncă cu acte în regulă la brutăria din sat.

Nici România nu ar fi arătat foarte diferit în câțiva ani dacă regimul Dragnea ar mai fi rămas la putere.

Discursul anti-UE, anti-occidental și anti-Soros începuse deja și în România imediat după câștigarea alegerilor în 2016. Televiziunile și o bună parte a presei căzuseră în doar câțiva ani aproape în totalitate în mâinile lui Dragnea.

În câțiva ani, la fel cum Ungaria lui Orban înjură azi migranții, pe Soros și Bruxelles-ul, și România lui Dragnea risca să ajungă un mare Ditrău, cu o bună parte din populație captivă în universul paralel al propagandei de stat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

58 comentarii

 1. Bun, asta cam intelsesem.
  Intrebarea e: CUM? Cum poti sa ii scoti de sub aceasta vraja?
  Canal unguresc TVR?
  Ce investitii ca nicaieri nu se ivesteste nimic in Romania.
  Deci o problema reala dar nu ii vad soulutia.

  • Cel mai bun comentariu! Așa este: Cum să? ? O întrebare ce arată că editorialul și a atins ținta.

  • Cum?
   Statul roman trebuie sa ia in serios tendinta de enclavizare a maghiarilor din cele doua judete, ura etnica atat de invechita si de neeuropeana, care a produs manifestari numeroase impotriva romanilor, prea usor tolerate.
   Sa-si faca mai simtita prezenta in aceasta zona, nu sa-si bage capul in nisip.
   Sa realizeze ce ar deveni o regiune autonomma imbaxita de ura si de sovinism, in inima Romaniei.
   Sa analizeze daca nu cumva aceasta tendinta maladiva spre ura etnica nu este incurajata si de existenta unui partid etnic, UDMR,

  • Cine sunt acesti oameni secuii?

   https://en.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%A9kelys

   In Evul MEdiu secuii impreuna cu sasii au avut un rol important in apararea regatului Ungariei impotriva otomanilor ca si gardieni ai granitei de est.
   Cuvantul secui vine dintr-un cuvand din maghiara care inseamna pazitori de frontiera.

  • Acum cateva zile a mai debitat si Pantzi tampenia asta.
   Banuiesc ca si pentru asta tot Orban cel Rau e de vina:
   http://m.hotnews.ro/stire/23639725

   hahaha

 2. Domnul tapalaga: explica ceva: 0,2%romani si 12% ortodocși. De ce de asta nu zici nimic?

  • Acei 12% ortodocsi sunt romani asimilati. In Harghita si Covasna numarul romanilor asimilati este mare.

  • Timbru, asta vroiam să zic. Dar de asta nu se pomenește nimic. Nici de biserica ortodoxă română daramata la Ditrau în 1940

  • De ce? De frica! Motiv din care multi romani s-au lasat alungati, in interesul purificarii etnice a majoritarilor din zona. Sub privirea indolenta a nesimtitului stat roman.
   Un popor pacifist si cam lasa-ma sa te las, are doua ghjnioane: unul, foarte greu de surmontat, acela de a fi vecin cu un popor foarte predispus la ura, aproape la fel de predispus ca unele popoare asiatice care terorizeaza acum lumea civilizata cu atentatele teroriste.
   Al doilea este statul roman indolent, dominat de 30 de ani de mafii politice care au alte preocupari, dar nu interesele poporului roman.

 3. Hai sa nu fim chiar asa de politicalicorect.
  La televiziunile din Romania nu ai ce sa vezi. Nici eu nu ma mai uit.
  E greu de crezut ca patronul nu a gasit sa angajeze pe nimeni dintr-o comuna de peste 5000 de locuitori. Daca moda asta cu adusul muncitorilor din lumea a 3-a o sa tina atunci o sa creasca somajul in Romania in loc sa creasca salariile mici, asa cum e de dorit. Ca toata lumea vrea asta minus patronii fara scrupule. Poate atunci sindicatele o sa spuna ceva in favoarea muncitorului roman. Ca sunt sindicate nationale nu internationale.
  Cu siguranta secuii au gresit din multe puncte de vedere insa au si dreptate din alte puncte de vedere. Iar o analiza lucida si obiectiva, dle Tapalaga, ar fi trebuit sa arate ambele puncte de vedere. Prea multa politica corecta arata o coloana vertebrala de cauciuc.

  • Patronii fără scrupule. Și cu asta a-ți spus tot domnule Vasile Roaită. Dă-i cu sirena…..!

  • in Romania anului 2020 somajul e la minim istoric, cei care nu si-au gasit de lucru au plecat in strainatate… iar cei care au ramas in zonele rurale fac pe asistatii sociali.. si nu lucreaza orice munca. E la fel ca in Anglia unde englezii nu lucreaza pe santier, ci est-europenii (printre care si multi romani), asa si aici nu vor sa lucreze la facut de pita, vor patroni sau srfi de tura….

  • VLAICU total de acord cu tine.Foarte multi se vor gìndi la cei din Ditrãu peste 5 ani cind vor realiza ce inseamnã pentru muncitorii autohtoni forța de muncã strãinã ieftinã.Se vorbeste despre fel si fel de proiecte cum sã aduci oamenii acasâ ,iar cei ce n-au plecat sã fie ținuți acasã.Vrãjealã!Singurul proiect ,singura metodã sint BANII.Sã nu fim ipocriti si sã confundãm românii care lucrã afarã cu nepalezii ,vietnamezii care vin în România!Românii se duc în tãri bogate pentru a presta munci refuzate de autohtoni,iar nepalezii ,vietnamezii vor ajuta patronii nesimtit si lipsiți de bun simț ,de cultura de a fii patron ca sã tinã si asa nenorocita muncitorime în si mai mare sãrãcie.

 4. Statul roman a facut mai nimic pentru cele doua judete. Care au un potential imens (resurse naturale, turism, etc) si nu se bucura de atentia cuvenita. De ce ne miram ca locuitorii nu invata limba romana? Cu un prefect si zece politisti nu poti implica comunitatea intr-o forma de integrare mai accentuata. Trebuie facute investitii publice in HarCov nu exacerbata influenta Ungariei.

  • Cred ca nu cunosti realitatea locala. Frica ca puritatea etnica a secuilor sa nu fie afectata a facut ca UDMR sa refuze investitii majore in Harghita si Covasna, numai la Sfantu Gheorghe au refuzat un numar mare de investitii straine de frica sa nu vina si romani sa lucreze acolo. Exact ceea ce se intampla la Ditrau se intampla pe scara larga in toata Harghita si Covasna, si apoi e normal ca in zona se fie un dezastru economic. Statul Roman a batut palma cu UDMR-ul ca ei pot face ce vor acolo, inclusiv sa saraceasca populatia.

  • @Zimbru, Care puritate etnica a secuilor? Secuii nu mai sunt secui ci au fost maghiarizati. Tocmai de unguri trebuie sa se teama secuii cind vine vorba de puritate etnica.

 5. unguri aia nu sau speriat de 2 sri lankezi
  sau speriat de trendu care se creaza
  ca o sa se umple romania de alti tigani , de parca nam avea noi destui
  de ce nu se aduce imigranti din ucraina din zona cernauti sau din siberia unde au fost deportati romanii???? daca tot avem nevoie de emigrantii sa tinem salariile jos
  sa se poata inbogatii patronii si mai mult
  polonezi siau adus 2 mil de ucraineni dar nu au acceptat nici un musulman ungurii la fel
  iar noi din nou santem prostii

  • Stan, nu “ se aduce “ imigranți din Ukraina deoarece nu ne-am ocupat. Dar, dacă trimitem câteva vagoane și pe cineva să-i prindă cu un lasou, cred că s-ar rezolva rapid. Sau din Germania, se spune că ei ar fi mai harnici și știu să facă lucruri nemțești….

  • Unii „sau” speriat teribil de cratime, ortografie de baza, acordul subiectului cu predicatul si majuscule!
   Inainte de a da lectii de politica externa n-ar risca sa iei lectii de gramatica si ortografie!

  • istoric vorbind cei care lucreaza in Polonia din Ucraina sunt din vechile reugiuni poloneze, care pana la 1940 erou in in componenta statului polonez, dar ce stim noi, facem KKK, asa cum in zona Iasului e plin de romani (moldoveni) din Basarabia(RM), la inceput s-a mai facut ceva scandal, acuma e ceva normal. Sa mearga putorile de unguri la munca, ca au atata scoala cat sa atinga conditia de brutar.

  • @Garett, este normal ca un troll rus (Stan) sa aiba probleme cu scrisul.

 6. Eu cred ca sint 3 chestii aici:
  1/ pericolul emigrantilor e real in toata Europa. Nu e vorba de negri, musulmani, islamisti sau teroristi, e vorba de cei care nu vor sa se integreze, cei care nu au aceleasi valori cu ceilalti. Un exemplu mic si amarit, de la mine de la serviciu (lucrez in Germania): am doi colegi din Bangladesh care nu au auzit nici de Frozen, nici de Andersen, Thomas Mann sau Socrate.
  2/ e clar ca Orban insista exagerat pe tema migrantilor si ca incearca sa pozeze in aparatorul Europei. E exemplul perfect de populist: a gasit o gaurica in pulover si acum baga degetul prin ea. Pompierul piroman.
  3/ Localnicii din Ditrau ar fi strimbat din nas si daca ar fi fost angajati doi olteni, numai ca n-ar fi facut atita taraboi.
  In fine, localnicii din Ditrau nu vorbesc romaneste nu pentru ca se uita la canale unguresti ci invers: se uita la canale unguresti pentru ca nu vorbesc romaneste. Nu prea vor.

  • Posturile tv unguresti sunt de 1000 de ori peste cele romanesti.
   Sunt facute pentru unirea oamenilor nu dezbinarea si deznadajduirea lor.
   Eu nu inteleg boaba de maghiara dar mai dau pe posturile lor din cand in cand si imi lasa un sentiment placut.

  • Posturile de TV unguresti controlate de guvern sunt cam ca toate posturile comuniste si plictisitoare si pline de ineptii.

 7. Dl Tapalaga sunt de acord ca trebuie sa intelegem cauzele urei etnice din Ditrau, care este cu siguranta mult mai raspandita decat mentionati in articol si se aplica integii enclave. Discursul etnic si rasist al lui Viktor Orban a gasit un teren foarte fertil printre maghiarii din Transilvania. Dar sa stiti ca atunci cand ai de a face cu rasisti nu poti fi tolerant. Toleranta are limite, poti incerca sa intelegi de ce un om a omorat pe cineva, dar asta nu inseamna ca nu iei si masuri pentru al pedepsi pentru a nu mai comite o asemenea fapta.
  In fine, in ceea ce ma priveste cred ca statul Roman ar trebui sa finanteze presa maghiara independenta din Transilvania. Sa nu faca aceasi greseala ca Ungaria si sa faca propaganda, ci doar sa le permita maghiarilor sa se exprime liber.

 8. Tare am impresia ca Harcov nu era chiar o oaza de toleranta si dragoste pentru non-localnici, chiar si inainte de 89 😉
  Nu mai dati vina pe Viktor Orban, in cazul asta.

  • Chiar nu era. Era greu sa cumperi orice, ca „nu intelegeau”. Dar cand faceai vreun comentariu despre venetici care in 1000 de ani nu s-au civilizat si despre organele mamelor lor, imediat intelegeau!

 9. Flapsuri!

  cazul Ditrau reprezinta un simbol, cel al ghetoizarii pe care UDMR-ul si Bisrica Reformata si Biserica Catolica le-au promovat dupa 1990!

  elita maghiara din zona a construit constant mitul cetatii asediate, inca de pe vremea comunismului, cand vedeau in investitiile economice din zona mobilul ascuns al romanizarii! nu e mai putin adevarat ca si * marii nostri analisti* au incuviintat afirmatiile lor, dupa 1990, uitand un lucru esential, ca investitiile creeau locuri de munca pentru localnici, pentru elitele locale, care nu mai erau astfel obligate sa paraseasca comunitatea, ca scolile mixte ii faceau pe copiii maghiari sa invete romaneste si astfel romanii sa invete maghiara…

  Simbolul *cetatii asediat* constanta victimizare, aparitia inamicului sub forma a nu stiu carui orfelinat, de transformarea pelerinajelor in manifestari politice, cu steagurile statului vecin, totul legat de paradisul pierdut prin Trianon…

  asa se face ca in cadrul *cetatii asediate* au aparut alte ghetouri! separarea scolilor, astfel ca copiii maghiari sa nu mai stie romaneste, copiii romani sa nu aiba cum sa invete maghiara…cum de am uitat asta?

  Si culmea tupeului, sa vii acum sa o dai cu pilda samarineanului milostiv! pai samarineanul milostiv nu era evreu, era strain si arata compasiune fata de un evreu…si, in plus, samarineanul milostiv vorbea limba care se vorbea, si tocmai gratie cunoasterii limbii s-a putut duce la hangiu sa-i spuna ca suporta toate cheltuielile…

  UDMR-ul a fost la guvernare, din 1990…de ce nu a cerut ca autostrada sa treaca prin Covasna? de ce autoritatile noastre nu au construit ideea autostrazii Transilvania prin Covasna, nu-mi pot explica!

  liderii politici maghiari erau primii care aveau responsabilitati, dar ei au tradat cauza: imbunatatirea conditiilor de viata ale secuilor, prin deschidere, oportunitati de dezvoltare, investitii, adica dezvoltarea infrastructurii…legitimarea lor politica s-a bazat pe mentinerea resentimentelor istorice, nu pe deschidere, pe inmultirea sanselor, ci pe reducerea lor…

  Daca nu stii romaneste poate un doctor absolvent al unei facultatii de medicina in limba maghiara sa profeseze in Brasov, Sibiu sau Bucuresti! Hai sa ne uitam pe presa din trecut si sa vedem care au fost replicile elitei maghiare la acest argument?

  tocmai pentru stiu romaneste, liderii UDMR au dorit sa-si salveze monopolul puterii in cadrul comunitatii lor, prin blocarea concurentei in relatiile de putere de la Bucuresti!

  astea cu Dragnea si politica lui sunt flapsuri, pur si simplu flapsuri…

 10. De ce a prins discursul lui Orban la Ditrău?
  De proști ce sunt, de-aia.
  Ah, că e urât să influențezi proștii cu televizorul… Da, dar asta nu-i face mai puțin proști pe proști.
  Hai să nu le mai găsim scuze.

  Dacă era Coreea de Nord cu un regim totalitar care nu-ți dă voie să ai altă altă opinie și, de generații, te forțează să aplauzi ca foca un conducător suprem, da, mai ziceam că discursul le-a sucit mințile.
  Dar în Harcov nu e Coreea de Nord, în satul ăla ai la televizor de la DunaTV până la CNN și Discovery, merge internetul inclusiv pe siteuri de torente, poți să asculți Europa Liberă la radio Gloria ca pe vremuri, poți să faci caricaturi cu orice șef de stat, e libertate totală.
  Dacă în condiții de libertate totală și acces la toată informația din lume ajungi să fii controlat de discursul nu-știu-cui, păi ești prost.

 11. 3.3 milioane au votat cu Dăncilă. Deci tot sunteţi o naţie de proşti şi ticăloşi.

  • 3,3 milioane au votat-o pe Viorica pentru că nu voiau alt prost .Așa că fiecare cu prostul lui .

 12. Sa inteleg ca se plătesc ore suplimentare ptr meseria de postac pnl-ist? Se numește democratie postacule

 13. 1. Cate locuri de munca asigura micutul Ditru, de se sperie localnica asta?!
  In afara de aceasta Brutarie, unde mai pot fi angajati imigranti?!
  Cred ca in afara Institutiilor publice(Scoala, Politie..), NU exista alte locuri de munca…
  De unde atata frica?!
  2. Oameni izolati, rupti de lume, parca sunt in Evul mediu, propaganda maghiara(nici Romanii NU ar fi fost altfel primiti!) a creat asemenea specimene!
  In Anii 1992-2008 Primarul UDMR din Sfantu Gheorghe NU a permis Investitori styraini in zona, ca sa NU strice compozitia etnica a zonei, EL a declarat asta public!
  NIMENI din UDMR nu a luat atitudine, zona e in saracie alaturi de teleorman si Vaslui, in plus ura fata de romani in secuime e cunoscuta, copiii maghiari NU vor sa invete Limba romana, NU vor, asta e realitatea, sa nu ne ascundem dupa deget!
  Pentru ei, zona aia izolata unde locuiesc e Ungaria, parte din Ungaria mare, asta stiu acei oameni, acolo NU e Romania!
  NU o data la protestele maghiarilor pentru Autonomie, maghiarii au scris pe pancarte: „Tinutul secuiesc NU e Romania”!
  Pai, cum sa ne mire ceea ce vedem la Ditrau?!
  Ma mir ca cei din Ditrau nu au vorbit iar de „pamantul lor”, prin Anii ’90maghiarii din Transilvania vorbeau depsre „pamantul nostru” chiar si liderii UDMR in frunte cu Marko Bela!

 14. Pai, unul dintre cei doi este catolic, ceea ce nu l-a impiedicat pe popa catolic, aflat in fruntea razmeritei, sa-l diabolizeze.
  Ce asemanare ar fi cu Teheran?
  Ai auzit de cazuri in care romani /crestini angajati la firme din Iran au fost alungati? Pana si in moschee esti acceptat, daca respecti ritualul.
  Dar citindu-te inteleg ce-i si-n mintea acestor oameni incuiati in bula lor.

 15. O mica completare, daca imi este permis!

  nu am vazut nicaieri o analiza a acestei atitudini *anti-Soros*, poate o fi si nu stiu eu!

  nu discut aici valorile pe care Soros le propune si valorile celor care se opun lui Soros tocmai din acest motiv!

  nu stiu daca discursul sau este sustinut de actiuni concret,

  plec de la presupozitia ca ar fi ceva aici…si tot ce voi scrie are legatura cu aceasta presupozitie…

  modernitatea, cea occidentala, a luat fiinta avand la baza cateva propozitii fundamentale!

  una a fost aceea a lui Rousseau * sa transformi puterea in drept si supunerea in datorie!*.

  de unde cateva intrebari?

  care este dreptul puterii lui Soros, mai bine zis, cum este el indreptatit , nu vorbesc de persoana sa, mai bine zis, care sunt mecanismele de indreptatire?

  in al doilea rand, propozitia lui Rousseau are in vedere un spatiu bine delimitat, iar in interiorul acestor granite exista o clara responsabilitate a celui care are puterea prin drept fata de cel care i-a acordat-o si care se simte dator gestului pe care l-a facut sa o respecte!

  in acest spirit, unde este responsabilitatea lui Soros, daca il consideram ca *autor* al diverselor actiuni? cum mai ramane cu constiinta datoriei, a simtului cetatenesc in acest caz?

  vedem prin urmare o noua realitate a puterii si implicit, a mecanismelor de dominatie, ea nu mai este undeva sus, *cocotata* acolo prin mecanismul de vot…ea apare la conexiunea intre informatii-retele de socializare, in afara implicarii oricarei institutii oficiale…

  in acest context, sa ma mir de puterea formidabila pe care o au azi in lume serviciile secrete? nu este aceasta putere un raspuns tocmai la aceasta disolutie a puterii traditionale? unde mai sunt democratia in acest loc, cu sora ei geamana, responsabilitatea politica?

  Nicaieri!

  cazul *Ditrau* este inca unul fericit, vedem institutiile, responsabilitatile lor….vor veni vremuri cand se vor produce lucruri de o amploare mult mai mare in care nu vei sti cum de au aparut si cine poarta responsabilitatea!

  Pe cine vom da vina? Pe Dragnea si psd-ul?

 16. Desigur mass-media cea corecta politic, cea care a ignorat/tolerat ani de zile derapajele din ce in ce mai crase din Secuime nu are nici o vina!
  Cand se fluturau steagurile Ungariei, cand se SARBATOREAU 70 de ani de la intrarea trupelor horthyiste in Transilvania de Nord, cand diversi politicieni maghiari indemnau efectiv la secesiune sub masca „autnomiei cu caracteristici statale” (apropo, este pe rol in Parlament inca un proiect legislativ pe tema asta), cand „mesterii populari” din zona vindeau (inca o fac) suveniruri cu harta „Ungariei Mari” si tricouri cu „Justice for Hungary”, cand organizatii paramilitare fascistoide faceau tabere de vara dupa dorinta muschilor lor, toata presa a tacut malc!
  Acele putine voci care indrazneau sa arate ce se intampla acolo au fost puse la colt de „mainstream” si catalogate drept „extremiste”, „nationalist-ceausiste” etc
  Acum cand localnicii din Ditrau si-au dat arama pe fata si si-au aratat deplinul rasism aceleasi voci „corecte politic” fac un spagat logic ca sa ne arate cum de fapt tot romanii sunt de vina!
  Aceeasi presa care aplauda furtunos CNCD-ul care s-a autosesizat in secunda doi dupa afirmatiile primarului din Tg. Mures se face ca ploua acum cand CNCD-ul doarme in papuci si se autosesizeaza abia la cateva zile dupa eveniment!
  PRESA ROMANEASCA este la fel de vinovata ca si cea maghiara.
  Scenariu: daca statul roman decide sa interzica difuzarea canalelor maghiare pe teritoriul Romaniei, cate minute ii sunt necesare d-lui Tapalaga pentru a scrie un articol care sa condamne furtunos aceasta „incalcare a drepturilor la libera informare”?

  • Azi, un jurnalist roman daca scrie ceva care NU e in linia UDMR e sovin, pus la colt de UDMR, fara prea multe reactii din partea colegilor din mass-media romaneasca…
   Nu stiu cati jurnalsiti(sau TVuri!) inteleg situatia din secuime, dar cred ca o SCHIMBARE la acesti oameni NU va veni din IZOLAREA etnica practicata de UDMR prin tot felul de cerinte autonomiste, din lipsa de comunicare si ignorare completa a celeilalte parti.
   In secuime!
   Nu exista azi nici o punte de COMUNICARE intre comunitatea maghiara majoritara si comunitatea romanesca minoritara!
   Cum sa nu apara asemenea reactii la acesti oameni rupti de restul Romaniei si al Lumii!?
   Pentru ei EXISTA numai Ungaria-mama!
   Presa romaneasca nu scrie despre asta…mai apare cate ceva in Covasnamedia, dl Manolachescu mai scrie, dar cati mai scriu…
   Daca nu apare cate un eveniment(un urs, un imigrant…), NIMIC nu se intampla in secuime…rupti de Romania…

  • Te contrazic: dacă un jurnalist român scrie altceva decât linia udemeristă, alți jurnaliști ROMÂNI vor fi cât se poate de fericiți să-l atace ei primii, pentru a-și arăta „deplina adeziune la valorile europene de toleranță multietnică”!
   Te poți edifica citind reacțiile „jurnaliștilor de bine” în legătură cu scandalul de la Valea Uzului!
   Invariabil accentul a fost pus pe ridicarea crucilor de beton în 2016 trecând sub tăcere dărâmarea celor românești în 1994!

 17. Dan Tapalaga, ca de obicei inexact si confuz in exprimare.
  Stimate domn Tapalaga, poate nu ati auzit dar si Romania are un Orban al ei, e chiar primul ministru si intamplator are acelasi nume cu premierul ungar. Din cauza acestei coincidente de nume ar fi corect sa specificati in titlul articolului despre care anume Orban este vorba. Sau vreti sa primiti clickuri la articol punand un titlu de senzatie astfel incat ca noi cititorii sa credem cumva ca al nostru Orban ar fi facut asa ceva?

 18. CUI foloseste? Intreaga ” operatiune” a fost pusa la cale de primar si preot. Ei sunt cei care au puterea sa mobilizeze ” gloata”. Experinta au. De la alegeri, referendum. Cine i-a mobilizat pe cei 2 ? UDMR-ul!!! Sunt disperati, vad ca le zboara presul de sub picioare, cetatenii de etnie maghiara incep sa priceapa ca UDMR-isti sunt doar pe furat.
  PS. Corpul de Control al Premierului trebuie sa mearga la Ditrău, nu de la ministerul Muncii.

 19. Niciunde nu am găsit informatii despre patron. Declaratiile video sau doar citate se refereau la administrator, director, care dupa cum vorbeste in limba romana pare a fi o secuianca de treaba, si chiar profesionista in brutarit. Nu m-as mira daca pana la urma se va afla ca patronul e chiar Omar Haisam ca si la apa minerala Dorna. Enclavizare? Oare ce ar zice lipovenii din delta daca cherhanaua ar angaja pescari din ….Botswana unde apa si barca se vad doar la televizor, la fel ca painea in Sri lanka, fosta Ceylon, membra a Commonwealth …
  Nici macar in teleormanul lui Dragnea painea nu e de pe vremea dacilor. Cititi morometii.. Ce ar zice sa vina 2 laponi la fabrica de mamaliga…

  • Bun, zi tu: ce ar fi?
   Ar cadea cerul, ar seca delta, daca ar mai veni cativa somalezi sa traga la rame alaturi de lipoveni (dupa ce se mai intremeaza fizic, evident 🙂 )?

 20. …”cine nu-si cunoaste istoria…”-in martie.’90,la Tg.Mures : fabrica „de paine” este inchisa ,cateva zile orasul nu este aprovizionat cu paine …anumite biserici distribuie paine pentru anumiti „credinciosi”…cand sosesc intr-un cartier camioane cu paine din alt judet (purtand,ca raspuns la lipsirea unei jumatati din populatia orasului de un aliment important ,inscriptia „de la romani pentru romani”) sunt chemate imediat televiziunile,ca sa se vada cum sunt discriminati minoritarii…despre cauza „protestului”…nimic ,ca de obicei-dar vrem sa tratam „boala”

 21. In tot rāul – un bine. Va mai avea îndrazneala Kelemen Hunor sa spuna ca maghiarii din Romania sunt discriminati, ca nu au drepturi…si sa ceara alte si alte drepturi ori de câte ori un partd are nevoie de voturile UDMR ? De urmarit…

 22. Ce nu înțeleg: de ce eu nu cad în nici o vrajă a vreunui discurs naționalist? De ce unii cetățeni pot gândi cu capul lor și alții nu, indiferent de propaganda. Propaganda lui Dragnea a ajuns și la mine, totuși am rămas imun la ea! Eu nu as paria pe inocența nimănui. Atât trompetele propagandiste cât și receptorii sunt în mod egal responsabile!

  Iar discursul ăla cu “atingerea” pâinii de către niște străini cu piele neagră e hitlerism pur sânge! Fără alte comentarii. Să nu ne grăbim sa ne frecăm mâinile, sunt și localități cu români care ar putea cădea în isteria asta!

 23. Secuii au o atitudine de izolare inclusiv fata de ungurii din Romania- sunt mai speciali, sa nu vorbim fata de alte etnii.
  Tocmai UDMR este „surprins” solicita de 30 de ani catre majoritatea romana o toleranta si intelegere pentru minoritatea etnica maghiara

 24. Chestiunea Ditrau mi se pare o gaselnita foarte abila, care de fapt se foloseste subtil de problemele inter-etnice, pentru a se inocula in subconstient ideea de a accepta imigrantii, prin empatizarea cu cauza lor si prin crearea de similitudini intre migrarea romanilor in vest si migrarea afro-asiaticilor in Europa. Sunt speculate, cu rezultate foarte bune, ideile de „palma data rasismului maghiar”, „sentimentul de superioritate romanesc”, „asemanarile cu cazurile imigrantilor romani in vest”, „problema romano-maghiara”. Dupa cate observ, multa lume a cazut in capcana rasismului si nu vad de fapt esenta, anume inocularea in subconstientul colectiv a ideii de acceptare neconditionata a imigrantilor. Daca analizam tari precum Franta, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie, tari ai caror cetateni se confrunta cu grave probleme privind integrarea imigrantilor, vom vedea ca lucrurile nu sunt asa roz si ca imigrantii nu numai ca nu se vor integra in brutaria din Ditrau, dar vor schimba chiar si reteta painii, iar daca nu le va placea localnicilor, le-o vor baga cu forta pe gat, convingandu-le, noaptea in pat, nevestele celor plecati dupa forinti in pusta maghiara. Cam asta se intampla stimati domni prin tarile occidentale, unde un imigrant are mai multe drepturi decat un cetatean al tarii respective. Comparatia cu imigrantii romani este eronata, cultura noastra fiind relativ apropiata celei occidentale, impactul sosirii alor nostri acolo fiind minim, comparativ cu cel al afro-asiaticilor. Cei ce au cunoscut si au observat indeaproape stilul de viata al imigrantilor vor intelege bine despre ce e vorba. Asadar, bun venit Romanie in randul tarilor globalizate! E doar o parere, nu dati cu pietre!

 25. Dane, aici te inseli. Aia-s prosti dinaia agresivi. D-aia de iti dau in cap cand le arati ca nu-i ca ei. Is fricosi, saraci, rai si prosti. Ramasi cu 100 de ani in urma tarii din care fac parte. Inchistati in tampenia lor care ii apara de orice forma de progres si bunastare. Si le place, ca altfel ar fi plecat in Ungaria. Sau ar fi invatat umpic de franceza/engleza/germana si ar fi fugit cu toata familia in prima tara cu GDP per capita umpic mai mare decat al romaniei, unde si-ar fi facut o viata ca aia 6 milioane de romani fugiti de dupa revolutie pana azi. Da nu-s dornici. Is la fel ca nenorocitii aia din Braila care isi beau alocatia copiilor in birt in timp ce pompierii le pompau apa din case. Acelasi aluat, alta limba.

 26. Ceea ce s-a intamplat la Ditrau se putea intampla in orice localitate ungureasca din Transilvania.
  In aceste zone autoritatea statului român tinde spre zero iar influenta massmediei de limba romana este chiar zero.Locuiesc in Ardeal si stiu ce zic.Vina o poartă statul român ca de 30 de ani a facut concesii uriase UDMR acordand drepturi unei minoritati ,mult peste standardele europene ,in speranta unei reconcilieri istorice.Colac peste pupăză ,Marele conducator Dragnea pentru un pumn de voturi era cat pe aici sa ne pricopseasca cu o noua sarbatoare națională si anume 15 Martie.
  Care ar fi solutiile atunci pentru integrarea minoritatii maghiare in viata socială a țării?
  Cred ca nu trebuie sa inventam noi mare lucru,ar trebui doar sa ne uitam putin in curtea vecinilor nostri slovaci si să luam aminte la rezolvarea unora din multele probleme pe care le avem cu minorițatea maghiara.

 27. dintre care „55 de naționalitate română și 3 de naționalitate germană” -> ceea ce spuneți aici este că ceilalți 5429 de locuitori nu au cetățenie română, adică nu au carte de identitate românească sau dreptul la pașaport românesc. Cred că este o greșeală.

 28. G4media în numele toleranței si a dreptului la liberã opinie si exprimare sterge comentariile incomode .Bravo!!

 29. se incearca denaturarea realitatii. cu exemple fara legatura, .sa compari doi snobi (stirea pare fake news, fara nume , prenume:adevarul.ro/locale/cluj-napoca/clujeni-porsche-scara-revolta-cauza-munictorilor-sri-lanka-domnii-reclamat-mi-au-spus-le-am-stricat-strada-e-zona-lux-1_5e392df85163ec4271bfa037/index.html)cu nazismul unguresc nu are rost. la ditrau e vorba de sovinism si extremism maghiar al intregii comunitati de unguri. Romanii sunt un neam tolerant, peste masura de tolerant.

 30. Nu erau numai , patroana mai voia sa aduca inca 5 oameni din Nepal si Sri Lanka. Va rog sa va informati. Acesti 7, probabil ca, cu vremea, s-ar fi inmultit in inca 100 si tot asa.

 31. La tv par niste prostovani manipulati, dar au o comuna civilizata, o catedrala frumoasa, e curat, e mult peste satul mediu din Romania.
  Sa nu-i mai criticam atat.
  Pur si simplu au dreptate. E plina Europa de vest de specimene care vin din tari distruse chiar de ei, asa rase valoaroase sunt.
  Secuii astia au macar uraj sa spuna ceea ce cred. De ce nu-i inghitim pe astia de culoare? Pt ca separarea de zeci de mii de ani ne-a facut diferiti fizic si pt ca nu exista state de succes ale lor. N-au produs nimic de valoare in ultimii 500 de ani si pe unde se aseaza totul de prabuseste. Asa zisa mana de lucru ieftina e in realitate foarte scumpa.