G4Media.ro

Cunoscut activist pro-democrație din Hong Kong: Rezistența noastră va continua, în pofida…

Cunoscut activist pro-democrație din Hong Kong: Rezistența noastră va continua, în pofida invalidării candidaturilor opoziției la legislative/ Sperăm că lumea va fi alături de noi în bătăliile viitoare

Mişcarea prodemocraţie va continua lupta în Hong Kong împotriva represaliilor din partea puterii centrale chineze, a afirmat vineri Joshua Wong, a doua zi după invalidarea a 12 candidaturi la alegerile legislative, între care şi a lui, potrivit France Presse, transmite Agerpres.

„Rezistenţa noastră va continua şi sperăm că lumea va fi alături de noi în bătăliile viitoare”, a declarat într-o conferinţă de presă Joshua Wong, simbolul „Mişcării Umbrelelor” în 2014.

Îmbrăcat într-un tricou negru pe care era înscris „Ei nu pot să ne ucidă pe toţi”, militantul de 23 de ani a criticat virulent decizia de invalidare a candidaturilor mai multor opozanţi remarcabili.

„Este fără nicio îndoială perioada de fraudă electorală cea mai scandaloasă din istoria Hong Kong-ului”, a declarat cel pe care autorităţile îl împiedicaseră deja să se prezinte la alegerile locale din noiembrie 2019, în cursul cărora tabăra prodemocraţie triumfase.

Invalidarea acestor candidaturi este o ilustrare a controlului tot mai ferm operat de puterea centrală chineză asupra fostei colonii britanice, care ar trebui să se bucure totuşi de o largă autonomie până în 2047, în virtutea principiului „O ţară, două sisteme”, notează AFP.

Ca răspuns la lunile de manifestaţii din 2019, fără precedent după retrocedarea din 1997, Beijingul a impus Hong Kong-ului la sfârşitul lunii iunie o lege controversată cu privire la securitatea naţională, denunţată de tabăra prodemocraţie ca instrument ilegal pentru înăbuşirea oricărei disidenţe.

Joi, autorităţile au informat 12 candidaţi prodemocraţie că nu au dreptul să se prezinte la alegerile legislative din septembrie, citând diferite motive şi, în special, luările lor de poziţie din trecut.

Tabăra prodemocraţie spera să capitalizeze popularitatea mişcării de contestare de anul trecut şi succesul său în scrutinurile locale din noiembrie trecut pentru a obţine pentru prima oară majoritatea în Consiliul legislativ (LegCo, parlamentul oraşului), compus astfel încât tabăra pro-Beijing are aproape automat câştig de cauză.

sursa foto: Facebook/ Joshua Wong

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. I-au redus la tacere pentru totdeauna.
    Restul lumii isi vede de treaba ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, la fel cum si-au vazut romanii de treaba dupa mineriada din 1990.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.