G4Media.ro

Ce mesaje au transmis politicienii de Mica Unire: Iohannis și Ciucă, înconjurați…

Ce mesaje au transmis politicienii de Mica Unire: Iohannis și Ciucă, înconjurați de militari la festivități fără public/ Barna, Cioloș și Ciolacu au transmis mesaje pe Facebook/ Simion a ținut agenda televiziunilor cu băile de mulțime din Iași

 • Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Senatului, Florin Cîţu, au participat, luni, la festivitățile organizate la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, nu s-a aflat alături de aceștia.
 • Dan Barna nu a participat nici el la vreun eveniment public, în timp ce Dacian Cioloș a fost prezent alături de primarul Emil Boc, la Cluj. George Simion a contrastat puternic cu ceilalți lideri politici făcând o baie de mulțime timp de mai multe ore, în Iași.
 • În mesajele pe care le-au transmis de Mica Unire, politicienii au preluat nevoile politice actuale ale partidelor din care fac parte și au prezentat evenimentele de la 1859 prin prisma propriilor agende politice: Ciolacu a vorbit despre ”unitate și stabilitate”, Cîțu despre liberalism ca ”singura soluție” pentru România, Cioloș despre rolul ”idealiștilor și al intelectualii de la 1859”, Barna despre ”valorile occidentale”, iar Simion despre ”românii curajoși care au făcut Unirea”.

Klaus Iohannis a ținut un discurs lipsit de emoție, trecând în revistă o lecție de istorie despre momentul 1859. Președintele a vorbit despre Mica Unire amintind de nevoia unui proiect care să ”coaguleze energiile poporului român” și de importanța unei ”conștiințe comune”:

 • ”În vremuri complicate, românii au demonstrat că pot acţiona cu o conştiinţă comună pentru îndeplinirea unui obiectiv istoric. Momentul de la 1859 ne prezintă imaginea unei clase politice vizionare, care şi-a asumat o misiune extrem de dificilă. Fără a crea disensiuni pe plan extern, românii au utilizat în mod abil contextul internaţional şi au ales un domnitor care s-a ridicat la înălţimea acestui proiect ambiţios”, a transmis președintele la festivitățile de dimineață.

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a transmis un mesaj similar cu al lui Iohannis,prin intermediul Facebook, vorbind despre nevoia de ”unitate și stabilitate”. El a făcut o paralelă cu unioniștii de la 1859 care au rezistat în fața dezbinării:

 • „La 163 de ani de la Unirea Principatelor, românii au nevoie mai mult ca oricând de #unitate şi de #stabilitate! Românii au nevoie de #fapte şi decizii corecte care să demonstreze că le suntem alături! Dezbinarea nu ne va salva în aceste momente dificile, dezbinarea nu ne va salva în faţa provocărilor economice, sanitare şi de securitate, ci tocmai idealurile care i-au animat pe unioniştii de la 1859 şi care încă îi mai animă pe români! La mulţi ani, dragi români!”.

Pe de altă parte, Iohannis, Ciucă și Cîțu au fost înconjurați de militari, iar evenimentul s-a desfășurat fără public. Televiziunile au transmis preț de câteva minute defilarea, momentul în care Iohannis a salutat Armata și a ținut discursul de 24 ianuarie.

Florin Cîțu a transmis un mesaj de Ziua Principatelor tot prin intermediul Facebook, mesaj pe care l-a asociat politic, amintind că Mihal Kogălniceanu (care a fost ministru de Interne și premier la scurtă vreme după Mica Unire), Ion C. Brătianu (care a avut mai multe funcții după Mica Unire și a fost și premier) și C.A. Rosetti (puternic militant al Unirii și unul dintre liderii Revoluției de la 1848, care a pregătit contextul Unirii de la 1859) erau liberali:

 • ”24 ianuarie reprezintă mai mult decât Unirea Principatelor Române. Alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate este dovada clară că avem nevoie de unitate pentru a scrie istorie. Dragi români, mesajul meu pentru voi e simplu: singura soluţie pentru a dezvolta România, pentru a continua ceea ce au început înaintaşii noştri, rămâne liberalismul. La mulţi ani!”, a scris Florin Cîţu, luni, pe Facebook.

Fostul lider USR Dan Barna nu a fost văzut la vreun eveniment public, iar actualul șef al partidului, Dacian Cioloș, a vorbit, tot printr-un mesaj publicat pe Facebook, despre ”o mână de idealiști din politică” și de ”intelectualii activi” care au insuflat viziunea unui singur stat la 1859. Barna, fostul lider USR, a marcat, într-un mesaj mai scurt, nevoia de apartenență a României la valorile occidentale, în contextul tensiunilor de la Marea Neagră:

 • Dacian Cioloș: ”Când ne întrebăm dacă ne lipsește ceva ca să progresăm și să fim cu adevărat un stat puternic, ne putem uita la momentul Unirii Principatelor din 24 ianuarie 1859. Unirea s-a făcut cu ambiție, cu inteligență diplomatică, cu energia oamenilor pusă în slujba unui ideal și cu sacrificii ale unor politicieni dintre care unii și-au vândut averile pentru a avea resurse cu care să alimenteze discursul unificator, alții au renunțat la funcții ca să se poată constitui un singur guvern în loc de două și o bună parte și-au riscat viața”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.
 • Dan Barna: ”Unirea Principatelor a fost posibilă pentru că oamenii și-au dorit-o și pentru că politicienii acelor vremuri au știut să profite de contextul internațional. Rusia pierduse războiul Crimeei, Imperiul Otoman era suficient de slăbit cât să nu se poată opune voinței Principatelor. Astăzi, când dincolo de granița de est a României se ridică iar umbra războiului, lecția pe care o reținem de la generația de atunci este că trebuie să rămânem fermi în apărarea valorilor noastre și să acționăm în baza lor. Iar valorile noastre de azi sunt europene și euro-atlantice”, a scris Dan Barna, pe Facebook.

La polul opus, George Simion, liderul AUR, a ținut agenda televiziunilor în prima parte a zilei după ce a fost stropit cu cerneală în timpul unei băi de mulțime la Iași. Co-fondatorul Alianței pentru Unirea Românilor și-a continuat programul, a spus că nu va face plângere împotriva celui care l-a murdărit, a spus că n-are nevoie de SPP, că e ”în mijlocul românilor” și că ”iubește toți românii”. Simion a transmis mesaj prin intermediul LIVE-urilor pe Facebook care s-au viralizat rapid. AUR a organizat luni un eveniment în centrul Iașului după ce primarul Mihai Chirica a spus că nu va organiza eveniment din cauza situației pandemice. Câteva mii de oameni, potrivit Ziarul de Iași, au participat la evenimentul AUR din Iași.

Foto: Ilona Andrei / G4Media

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

28 comentarii

 1. George Simion a semnat autografe pana la terminarea cernelei in stilou dar un simpatizant l-a umplut imediat!

  • REGIE FACUTA DE AUR SA APARA LA STIRI.
   CU ATAT SE OCUPA ACEST INDIVID. SA APARA LA STIRI.

  • simioane, L-AI INTREBAT PE bobby paunescu CAT S-A INFRUPTAT familia LUI DIN bancorex?
   BANCA devalizata de patrioti SI PENTRU CARE INCA PLATIM GAURA DE 2-3 MILIARDE DE DOLARI ?

 2. Cine munceste se vede.

 3. Dacian Cioloș a fost prezent la festivitățile de la Cluj.

  • O nascut sau e inca tot gravid?

 4. se inventeaza mereau o ocazie sa iasa armata pe strazi; o incercare extrem de jalnica pentru justificarea privilegiilor specialilor nesimtiti.

 5. E o țară împărțită între oamenii cu conștiință, care vor reforme urgente și cei fără conștiință, care vor să intre în hora hoților.

  • Băi Putină, și care sunt oamenii cu conștiința, ăia care au omorât 500 de români pe zi, gen Mihăilă?

  • Scuze, am cerneala în loc de creier și fac spume când vad adevarul

  • eugene, mergi la popa ca iti da cu aghiazma si te vindeca, ca pe aia 500 pe zi .. pe care i-ati omorat

 6. A(b)uristii confiscă orice manifestare publică. Nu mai poți sărbători 1 Decembrie, 24 ianuarie, 21 decembrie și orice zi importantă în istoria României că trebuie să vină ei cu circul lor în orașele emblematice ale evenimentelor.

 7. Suntem o țară dezbinata de clasa politică, de media, în vaccinati și nevaccinati, în săraci și bogați, în deștepți și prosti ,după etnie,religie ,clasa socială etc etc și niciodată acest popor nu va fi unit.

 8. Cind esti tilhar si mincinos te temi sa iesi in mijlocul oamenilor . Iti tragi in jurul tau lingaii .

 9. „Hey hey baby (hu ha)
  I wanna know if you’ll be my girl
  Hey hey baby (hu ha)
  I wanna know if you’ll be my girl !”

 10. Cum se numește articolul asta, controlul daunelor?

 11. Nu mai interesează pe nimeni ce spune și ce face Iohaos!

 12. Ce ironie,acest dezbinător vorbește de unire…Tipic rumânesc…

 13. De Ziua Unirii, Romania e mai dezbinata ca oricand dupa eveniment, in timp ce politrucii aburesc ca intotdeauna!!!
  Greata…

  • Deloc Romania e la fel de dezbinata ca si ieri , hora a unit cita oameni dar nu ptr. cine trebuie. restul e pamflet marca lili.

 14. Unirea a fost la Iași, Werner neamțul nu știm unde a dispărut înconjurat de securitate , generali obezi și plagiatori

  • 1. Unirea s-a finalizat la Bucuresti, nu la Iasi.
   2. Oamenii politici incep cariera prin a fi aplaudati, apoi nu sunt bagati in seama si in final sunt fugariti pe unde sunt prinsi/ vazuti. Ghici in ce etapa sunt astia de azi… Ficusul, Ciuplagiatul ala si ceilalti? 🙂

  • Unirea sa făcut la Iașii aici sau pus bazele primului parlament roman, Moldova nu a vrut unirea decât ii anumite condiții care au fost acceptate de tara romanesca si așa sa născut primul parlament din Romania. A fost cu adevărat o unire si o structura noua. Nu se poate separa Moldova de Tara romanesca a fost un acord comun si Moldova a impus crearea a ce tu numești Romania, ne acceptând o suveranitate a Tari Romanești asuprea ei , astfel sa născut parlamentul României si Romania e azi. Unirea nu fost alegerea lui Cuza ca domnitor al celor 2 tari ci crearea unui structuri noi care oferea celor 2 tari drepturi egale , iar certa dintre ele a fost primul rege al României si nu era roman. Am sa te las tine sa afli cine era.

 15. Ce rusine de presedite…ce rusine de militari speciali….

 16. iohanis a zis doar peeeeseeeedeee si noil-am crezut

 17. Iohannis nu poate fi inconjurat de public dar publicul poate fi inconjurat de Iohannis ?!

 18. Bineînțeles ca doar uniți pot fura si tâlhari mai bine.