G4Media.ro

Cseke Attila și Raed Arafat, despre ajutorul Ungariei și transferul pacienților: ”Sperăm…

Cseke Attila și Raed Arafat, despre ajutorul Ungariei și transferul pacienților: ”Sperăm să găsim soluții în comun/ Transferurile pe distanțe mari sunt o problemă foarte complexă, poți să mergi doar cu bolnavi intubați, care sunt în stare critică/ Nu anulăm nicio soluție de pe masă”

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, și secretarul de stat în Ministerul Afacerilor de Interne, Raed Arafat, au vorbit, vineri seară, la Antena 3, despre sprijinul oferit de Ungaria României, dar și despre activarea mecanismului european de ajutor în pandemia COVID-19.

Cseke Attila a declarat că România încă dispune de rezerve ale medicamentului Tocilizumab, dar a cerut preventiv pentru momentul în care stocurile se vor fi sfârșit. Attila, care este ministru interimar la Sănătate, a mai spus că ajutorul Ungariei este asemănător cu cel oferit de Germania Italiei și Franței la începutul pandemiei de coronavirus:

  • ”Avem o discuție în primul rând cu Ungaria care ne-a oferit sprijin pentru acest lucru (transferul pacienților, n.red.). Când a fost problema Italiei, Germania a oferit sprijin pentru partea de graniță. Și pentru Franța la fel, din punct de vedere logistic așa este fezabil. Specialiștii discută în aceste zile, trebuie stabilite niște lucruri legate de modalitatea de transfer, de capacitate. Sperăm să găsim soluții în comun. Este o chestiune absolut firească, de solidaritate, trebuie să ne bucurăm de ea”, a declarat Cseke Attila, vineri seară, la Antena 3.

Prezent de asemenea în emisiunea de la Antena 3, secretarul de stat și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență l-a completat pe ministru spunând că problema transferurilor pacienților COVID-19 pe distanțe mari ”este una foarte complexă”. Arafat a explicat faptul că selecția pacienților COVID-19 care pot fi transferați este ”sofisticată” din cauza mai multor condiții care trebuie îndeplinite simultan:

  • ”Problema transferurilor la distanțe mari este una foarte complexă. Acum 2 zile am vrut să trimitem 6 bolnavi la Mureș. Primii care i-am ales medicii au zis nu, pentru că nu vor suporta nici până la Ambulanță. A durat un timp până când am reușit să stabilim care sunt cei 6 care pot fi transferanți. Logistica înseamnă pod aerian și să spui ”mai am unul, mai am unul” și să îi transferi. E sofisticat. Este problema resursei de oxigen. Nu poți să iei oameni care sunt pe sisteme cu oxigen cu flux mare. Poți să mergi doar cu bolnavi intubați, care sunt în stare critică. E foarte complicat. Noi nu anulăm nicio soluție de pe masă. Mai este soluția să ai echipe care ajută”, a declarat Raed Arafat, vineri seară, la Antena 3.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Activarea mecanismului european de protecție civilă în pandemie e sub masa!

  2. doar remarc : un ungur si un palestinian rezolva problemelor dacilor verzi ortodocsi !

  3. Singura soluție rațională si de bun simț este ca bolnavii de covid care nu au vaccinul făcut sa fie redirecționați acasa cu paracetamol ca tratament iar locurile la ATI sa fie pentru copiii 0-20 ani si pentru vaccinații 20-130 ani.
    In felul asta se vor goli locurile la ATI!
    Este singura soluție creștină.