G4Media.ro

Csaba Asztalos: Acordarea alocației de stat pentru copii în funcție de venitul…

Csaba Asztalos: Acordarea alocației de stat pentru copii în funcție de venitul părinților este neconstituțională / Sigura distincție se poate realiza pe criteriul de vârsta sau dizabilitate

Acordarea alocației de stat pentru copii în funcție de venitul părinților este neconstituțională, afirmă președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, într-o declarație pentru G4Media.ro.

Asztalos a indicat decizii ale Curții Constituționale care consacră faptul că alocația este un drept al copilului și că singura distincție pe care o poate realiza statul în acordarea alocației de stat pentru copii se poate realiza pe criteriul de vârstă sau dizabilitate.

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat luni că a propus în cadrul şedinţei coaliţiei guvernamentale o diferenţiere a alocaţiilor pentru copii în funcţie de veniturile familiilor.

Redăm mai jos integral declarația lui Csaba Asztalos pentru G4Media.ro

”Acordarea alocației de stat pentru copii în funcție de venitul părinților este neconstituțională. Astfel, potrivit art. 49 alin. (2) din Constituția României statul acordă alocații de stat pentru copii, ajutoare pentru îngrijirea copilului bolnav ori cu handicap, precum și alte forme de protecție socială.

Potrivit Deciziei nr. 227/2006 a CCR ” norma constituțională înscrisă în cap. II privind drepturile și libertățile fundamentale nu prevede și nu permite, în definirea subiecților dreptului la alocațiile acordate de stat, nicio altă condiție în afara aceleia ca beneficiarii să fie copii. Această consacrare a dreptului copiilor la ocrotire specială, sub forma alocațiilor acordate de stat fără nicio discriminare, corespunde principiilor generale care stau la baza statului român, prevăzute în art. 1 alin. (2) din Constituția României…”

De asemenea, potrivit Decizie nr. 232/2021 a CCR în privința alocației de stat pentru copii arată că ”este un drept al copilului” care este prevăzut de art. 49 alin. (2) din Constiuție și este transpus prin prevederile Legii nr. 61/1993. (pct. 19 din decizie)”.

Singura distincție pe care o poate realiza statul în acordarea alocației de stat pentru copii se poate realiza pe criteriul de vârstă sau dizabilitate. Astfel, potrivit Deciziei CCR nr. 31/2020 art. 49 alin. (1) din Constituție se referă la ”obligațiile pozitive existente în sarcina statului cu privire la crearea unui cadru juridic de protecție a sănătății, integrității fizice și psihice ori a dezvoltării intelectuale a vieții economice și sociale a copilului în considerarea vârstei.” Pe aceste considerente se justifică a se acorda o alocație de stat diferențiate pentru copilul în vârstă de până la 2 ani, respectiv pentru copilul cu dizabilități.

Totuși, statul nu este împiedicat să gândească alte politici publice de susținere a familiilor în vederea creșterii natalității, dar nu prin acordarea diferențiată a alocațiilor de stat pentru copii în funcție de venitul părinților.”

Decizii relevante ale CCR pe tema alocațiilor de stat pentru copii: 277/2006, 495/2012, 223/2019, 593/2020, 649/2020, 232/2021, 51/2021, 400/2020, 171/2013 (49/2021, 690/2020), 362/2020, 781/2012, 765/2011, 597/2018.

Și fostul ministru al justiției, Ana Birchall, scrie pe Facebook că propunerea liderului UDMR, despre care liderul USR, Dan Barna a spus că va fi analizată, este neconstituțională.

 

 

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Se intampla asta pentru ca nu se stie pentru ce exista acea alocatie. Ar trebui sa fie un sprijin pentru elev, cu care sa faca ceva pentru scoala. Sa isi asigure rechizite, toate cartile necesare studiului, etc. Ar fi un ajutor pentru parintii saraci, care vor ramane in continuare saraci in economia noastra, pentru ca nu se urmareste reducerea saraciei ci doar vorbitul de rau despre saraci. Din nefericire parintii saraci o folosesc si sa cumpere mancare din alocatia copiilor, lasati prostiile cu exemplele cu unii care o beau si iau tigari, sunt cativa nu majoritatea. Bogatul nu crede la cel sarac e de cand lumea.
  Dar copiii de bogati sa nu primeasca!!!
  Ce e asta? Suntem in comunism? Copiii de chiaburi sunt vinovati fata de clasa muncitoare?
  Copiii sunt copii au dreptul toti la aceeasi alocatie, de la bugetul de stat, care poate acoperi foarte multe traznai. Vezi PNDR ul care nu a adus prosperitate in zona rurala decat pentru membrii de partid alesi pe spranceana.

  • Perfect de acord cu tine , se dau bani mulți ptr dezvoltare rurală dar acești bani nu ajung in mediul rural. MADR ministerul agriculturii și dezvoltării rurale unde????? Doar la așa zișii fermieri???? Mergeți domnilor la țară să vedeți unde fermierii noștri puși pe furat evaziune fiscală și spălare de bani se dau cu jeepane stau în vile luxoase iar unii nu ai ce mânca. Nu sunt locuri de muncă în agricultură doar zilieri pe post de sclavi la negru prost plătiți munciti zi lumină.

 2. Și Hunor nu înțelege maghiara, sau ce?!

 3. Asta era clar din start. Daca vor sa ajute copiii din familii sarace, se gasesc solutii cu duiumul.

 4. Este IMORAL daca nu si NECONSTITUTIONAL sa acorzi ajutor banesc pentru cresterea copului unor familii cu mari resurse financiare ! Asa ca Mr. Csaba las-o moarta cu „necostitutionalitatea” Iar pentru „alti comentattori” : Banii sunt dati pentru INTRETINEREA copilului – nu numai pentru rechizite scolare (de care nici n-are nevoe de la nastere pana la scoala) Mi-ar fi rusine sa incasez acesti bani de la stat daca as avea un salariu decent !

  • @Th. Iliescu – E vorba de discriminare, in primul rand! Alocatia este pentru copii, indiferent ai cui sunt. Da, se pot ajuta familiile sarace, dar in al mod.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.