G4Media.ro

Croaţia a format un al treilea guvern condus de premierul pro-UE Andrei…

Sursa foto: Pixabay

Croaţia a format un al treilea guvern condus de premierul pro-UE Andrei Plenkovic

Parlamentul croat a aprobat vineri un guvern dominat de partidul conservator pro-european HDZ, condus de prim-ministrul Andrej Plenkovic, care a obţinut al treilea mandat pentru această funcţie în urma alegerilor parlamentare de luna trecută, transmite Reuters, citată de News.ro.

HDZ (Uniunea Democrată Croată), de lungă durată, care a condus anul trecut ţara membră NATO, cu 3,8 milioane de locuitori, pentru a intra în spaţiul Schengen, a format o coaliţie cu Mişcarea Patriei (DF) de extremă dreapta.

Mişcarea Patriei va avea trei miniştri în guvernul format din 18 membri.

„Vrem o Croaţie de succes, vitală, justă, durabilă şi suverană”, a spus Plenkovic parlamentarilor care au prezentat programul guvernamental.

Din cei 141 de parlamentari prezenţi, 79 au votat pentru şi 61 împotriva guvernului, cu o abţinere.

DF, anti-imigranţi, a militat pe o platformă de apărare a valorilor tradiţionale ale familiei şi împotriva permiterii partidului minoritar sârb să se alăture oricărei viitoare coaliţii, stârnind temeri că noul cabinet va fi orientat mai mult spre dreapta.

Dar, în baza unui acord de coaliţie între cele două părţi, HDZ îşi va păstra miniştrii Afacerilor Interne şi Culturii, ceea ce înseamnă că politicile din sectoarele cheie privind politica migranţilor şi drepturile minorităţilor nu se vor schimba, spun analiştii.

”Este evident că prim-ministrul Plenkovic va găsi calea de a continua să conducă politici centriste, concentrate pe UE. Cred că nu va exista nicio schimbare majoră a politicilor publice. Croaţia rămâne stabilă ca stat care pledează pentru mai multă Europă”, a declarat analistul politic Davor Gjenero.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Din ce in ce mai multe coalitii de centru dreapta cu extrem aa de dreapta.