G4Media.ro

Criza prețurilor la energie: Italia vrea să revizuiască modul de calcul al…

Criza prețurilor la energie: Italia vrea să revizuiască modul de calcul al facturilor la electricitate

Italia analizează o posibilă revizuire a modului în care sunt calculate facturile la electricitate, în încercarea de a controla preţurile într-un moment în care costurile la energie sunt la un nivel ridicat, au declarat marţi, pentru Reuters, două surse din apropierea acestui dosar, potrivit Agerpres.

Ministrul italian pentru Tranziţia Ecologică, Roberto Cingolani, a spus luni că preţurile cu amănuntul la electricitate în Italia ar urma să crească cu 40% în următorul trimestru, influenţate de preţurile internaţionale mai mari la gaze naturale şi scumpirea certificatelor de emisii.

O astfel de majorare de preţuri, dacă va fi confirmată de Autoritatea de reglementare care stabileşte preţurile la electricitate pe piaţa reglementată odată la trei luni, ar veni după o creştere de 9,9% în al doilea trimestru. Creşterea din perioada aprilie-iunie ar fi fost de aproximativ 20%, dacă autorităţile de la Roma nu ar fi injectat resurse în valoare de 1,2 miliarde de euro pentru a diminua aşa-numitele „costuri de sistem”.

O majorare cu 40% a facturilor la electricitate ar însemna costuri mai mari cu 1.300 de euro pe an pentru familii, a estimat Asociaţia pentru protecţia consumatorilor, Assoutenti.

Reforma avută în vedere ar include o revizuire a costurilor de sistem din facturile consumatorilor, a dezvăluit una dintre sursele citate de Reuters, adăugând că o propunere ar putea fi înregistrarea lor în codul general al impozitelor.

Potrivit lui Davide Tabarelli, preşedintele centrului de reflexie Nomisma Energia, scoaterea costurilor de sistem din factura finală plătită de consumatori ar putea contrabalansa creşterile de preţuri la materii prime, care în opinia sa „sunt destinate să continue să crească”. „Dar nu va fi uşor, pentru că multe din aceste elemente au legătură cu energia”, a spus Davide Tabarelli.

Costurile de sistem, care includ lucruri precum cheltuieli pentru a acoperi stimulentele pentru energia regenerabilă şi siguranţa nucleară, reprezintă, în medie, peste 20% din factura finală pentru italieni.

În procedura sa trimestrială de revizuire, Autoritatea de reglementare din Italia stabileşte preţurile la electricitate pentru consumatori pe piaţa reglementată cu amănuntul, care reprezintă aproximativ o treime din piaţa totală. Italia intenţionează să finalizeze liberalizarea pieţei de electricitate cu amănuntul în 2023.

Planurile autorităţilor de la Roma intervin într-un moment în care guvernele din întreaga Europă sunt presate să limiteze creşterea facturilor la energie pentru a ajuta familiile şi micile afaceri, în condiţiile în care economiile ies încet din pandemie.

De exemplu, premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat luni că Spania va plafona preţurile la gaze, va reduce taxele şi va redirecţiona profiturile companiilor energetice, în cadrul unui pachet de măsuri destinate să reducă preţurile la electricitate care au crescut exploziv în ultima perioadă.

Cererea ridicată de gaze naturale, livrările limitate şi scumpirea certificatelor de emisii au crescut preţurile la electricitate în multe ţări, iar preţurile pentru perioada următoare arată că este puţin probabil ca problema să dispară înaintea iernii.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

 1. Și [în] România [furnizorul] vrea revizuiască modul de calcul al facturilor, la electricitate – multiplicându-le, cu mai multe sute la sută!
  La noi, când e vorba de furat legal, de re-vândut energie, de umplut buzunarele băieților deștepți, orice e posibil – România e țara tuturor posibilităților!

 2. Multi isi vad doar facturile de consum casnic dar cel mai grav este ca vor creste facturile pentru consumatorii industriali.
  Electricitate scumpa inseamna multe afaceri din industrie nerentabile, adica migrarea productiei in afara UE, in tari cu electricitate ieftina.
  Faptul ca vom fi capusati de acesti intermediari pe piata energiei inseamna miliarde de euro care vor iesi din economie doar pe acest tertip, fara investitii sau cu investitii minime.
  Nu poti liberaliza piata de distributie curent sau gaz, ca sa ai concurenta reala trebuie sa ai retele paralele si nu dubleaza nimeni infrastructura de curent/gaz doar de dragul de a avea concurenta.
  UE a lansat o min ciuna cu aceasta falsa piata concurentiala.
  Intr-o lume normala, ar fi fost contestata vehement aceasta hotie legalizata prin directiva UE.
  Toata lumea tace, banuiesc ca multi isi iau bani de la UE. Nu zic de g4 med, la ei era clar de mult.

 3. Hai cu criza aia economica odata dom’le, macar sa stim o treaba: ori la bal, ori la spital.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.