G4Media.ro

Criză de ciobani în Botoșani, fermierii aduc oieri din Bangladesh: S-a creat…

Sursa foto: Pexels/ Ekrulila

Criză de ciobani în Botoșani, fermierii aduc oieri din Bangladesh: S-a creat o isterie, ciobanii noștri pleacă în străinătate

Fermierii se plâng de o criză de ciobani fără precedent. Mulţi ajung să sacrifice din animale fiindcă nu are cine să le mulgă sau să le îngrijească, iar alții angajează păstori din alte țări, anunță Adevărul.

În ultimii ani, oieritul se află într-o criză profundă la Botoşani din cauza lipsei forţei de muncă, puţini mai vor să se facă ciobani în România, iar fermierilor nu mai are cine să le îngrijească oile. Mulţi ajung, din această cauză, să le sacrifice.

Ionică Nechifor, preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de ovine Moldovovis şi director al Staţiunii de Cercetare Popăuţi din Botoşani, spune că această criză a ciobanilor a devenit critică.

„S-a creat aşa o isterie, în sensul ăsta, pleacă în străinătate. Ciobanii mai familişti rămân în satele lor, dar cei mai tineri iau drumul străinătăţii“, spune Nechifor.

Deficitul de ciobani a depăşit deja pragul de 50% la nivelul întregului judeţ. Toţi fermierii lucrează, în cele mai fericite situaţii cu jumătate din efectivul necesar la o stână.

Marii fermieri din Botoşani spun că nu găsesc forţă de muncă, nici dacă cheltuie 5000 de lei pe un cioban, iar în disperare de cauză, sunt fermieri din Moldova care sunt dispuşi să aducă ciobani din Asia.

„Un coleg de la Piatra Neamţ a făcut un contract cu patru cioabani din Bangladesh“, susţine Ionică Nechifor, potrivit sursei citate.

sursa foto: Pexels/ Ekrulila

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. S-a umplut Romania de crescatori de oi, care vor sa angajeze ciobani pe nimic…

  2. io va dau in scris ca globalizarea ne va aduce la nivelul bangladesului.

  3. Pe cand o actualizare a baladei „Miorita” ?

  4. Românași, fiți fericiti😀😀😀. Nu aveți criza de administrație prezidențială, administrație parlamentara siguvernanentala, polițiști, judecători, jandarmi, procurori, securiști de 9 feluri, consilieri de toate genurile, în general de sugaci de la buget. De oameni care SA PRODUCĂ CEVA, SA MUNCEASCĂ Adică, e criza😀😀😀