G4Media.ro

Criza Covid din Franţa: 4 din 10 infirmieri vor să-şi schimbe meseria

Criza Covid din Franţa: 4 din 10 infirmieri vor să-şi schimbe meseria

Pandemia de coronavirus care loveşte Franţa, dar şi restul lumii, de mai bine de un an, are ca efect „gonirea” sau „dezgustarea” infirmierilor. 4 infirmieri francezi din 10 spun că vor să își schimbe meseria. În mare parte pentru că profesia lor „nu este recunoscută la justa ei valoare în sistemul de sănătate”, scriu jurnaliștii RFI.

Efect previzibil sau bombă cu efect întârziat? Cert este că teama unui val de plecări din sistemul medico-sanitar este fondată. 4 infirmieri francezi din 10 afirmă că această criză sanitară provocată de Covid «le dă chef să schimbe meseria».

Rezutatul provine dintr-un vast sondaj realizat de Ordinul infirmierilor din Franţa. Obiectivul era să se dea «perspective de viitor» acestei meserii. Au răspuns, online, la întrebări, circa 30.000 de infirmieri şi asistenţi medicali. 40% dintre ei au răspuns că «actuala criză le-a dat chef să-şi schimbe meseria». O meserie pe care 90% dintre ei consideră că «nu este recunoscută la justa ei valoare de sistemul de sănătate». În fine, aproape o treime dintre infirmieri şi infirmiere consideră că meseria lor este «ingrată».

Printre ideile pe care le avansează cei interogaţi, se evidenţiază cea cu privire la revizuirea competenţelor lor, neschimbate din 2002. Astfel, infirmierii vor să aibă mai multe prerogative în materie de prevenţie şi de educaţie terapeutică. Printre altele să continue să vaccineze şi după criza Covid. «În Spania, de când a fost gripa spaniolă, vaccinarea e o prerogativă a infirmierilor» reaminteşte Patrick Chamboredon.

În Franţa există circa 700.000 de infirmieri, cu alte cuvinte unul la o mie de locuitori.

sursa foto: Facebook/ Olivier Véran

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. In Franța denumirea de infirmier desemnează asistentii medicali

  2. „În Franţa există circa 700.000 de infirmieri, cu alte cuvinte unul la o mie de locuitori.”

    Deci Franta are 700 de milioane de locuitori? Bun asa G4, copy-paste-ul sa traiasca.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.