G4Media.ro

Cristian Popescu Piedone scoate din nou la licitație un acord-cadru de 1…

sursa foto: G4Media

Cristian Popescu Piedone scoate din nou la licitație un acord-cadru de 1 miliard de lei pentru întreținerea spațiilor verzi din Sectorul 5

La încheierea contractului cu firma turcească Esta, care are un acord-cadru din 2020 pe spațiile verzi din Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone intenționează să angajeze 1 miliard de lei (200 milioane euro) din bugetele viitoare ale Sectorului 5 pentru aceste servicii. La finalul lunii ianuarie 2024, Primăria Sectorului 5 a lansat o licitație în care oferă această sumă maximă pentru amenajarea, întreținerea și modernizarea spațiilor verzi pe 4 ani.

Suma reprezintă aproximativ un sfert din bugetul anual al Sectorului 5 pe următorii 4 ani. Pentru a face o comparație, cea mai complicată lucrare de infrastructură, reconstrucția Școlii Gimnazială „I.G. Duca” din Sectorul 5, costă 20 de milioane de euro, și va dura aproape 3 ani.

Dacă la celelalte sectoare de spațiile verzi se ocupă ADP-urile (administrațiile domeniului public), în Sectorul 5 responsabilă de întreținerea spațiilor verzi este, conform actelor publice, societatea comercială a Consiliului Local, Amenajare Edilitară S5 SRL. Această companie de stat, care are delegare de gestiune, a subcontractat însă prestarea serviciilor de întreținerea spațiilor verzi firmei turcești Esta İnşaat Sanayi Lojistik Ve Diş Ticaret Anonim Şirketi, în baza unui acord-cadru câștigat la licitație în 2020 în timpul predecesorului primar PSD Daniel Florea.

Potrivit unor surse G4Media, compania turcească ar fi subcontractat la rândul ei către o altă firmă de data aceasta românească, din Comana, însă aceste date nu sunt publice și nu pot fi verificate. În afara de contractul pe spații verzi de la Sectorul 5, firma turcească Esta, cu sucursală la Moscova a semnat, recent, cu statul român un contract de construcții drumuri, pentru modernizarea DN 71 Târgoviște-Sinaia.

La Sectorul 5, în urmă cu 4 ani, în 2020, tot în an electoral, Esta Inșaat Sanayi Lojistik Ve Diș Ticaret Anonim Șirketi câștiga acordul-cadru pe 4 ani, în valoare de până la 900 mil lei, scos la licitație de Primăria Sectorului 5. La licitație a participat o singură firmă, respectiv câștigătorul. Acordul-cadru din mandatul lui Florea (PSD, actual AUR), a fost pus în practică de Cristian Popescu Piedone, care avea libertatea de a semna sau nu un contract cu firma turcească. În rapoartele de activitate ale directorului general al companiei Amenajare Edilitară S5 SRL din ultimii ani se specifică că a fost încheiat contract subsecvent cu firma turcească începând din 25 mai 2021, având în vedere că un contract de prestări servicii se poate încheia oricând pe parcursul celor 4 ani, fără a avea continuitate. Firma avea ca obligații defrișarea, tăierea/toaletarea copacilor, montarea coșurilor, repararea băncilor, plantare, vopsire, servicii peisagistice etc.

Acum, la începutul lunii ianuarie 2024, odată cu expirarea vechiului acord-cadru, Primăria Sectorului 5 condusă de Cristian Popescu Piedone a lansat o nouă licitație, în care propune o sumă doar cu puțin mai mare, de 1 mld de lei, însă de departe cea mai mare sumă oferită de o administrație locală în București pentru spații verzi. “Sectorul 5 al Muncipiului București, în calitate de Autoritatea Contractantă, dorește să încheie un acord cadru, pe o perioadă de 48 luni, cu maximum 10 operatori economici, având ca obiect „Amenajarea, întretinerea și modernizarea spațiilor verzi aparținând domeniului public al Sectorului 5 al Municipiului Bucuresti”, se arată în anunțul de participare publicat pe pagina seap.ro. Principalele servicii se referă la achiziția de mobilier urban, echipamente pentru piscine, echipamente pentru parcuri și terenuri de joacă, servicii de reparare și de întreținere a echipamentului de distribuție electrică, servicii sanitare și de siguranță, servicii de amenjare peisagistică, produse de pepinieră etc.

Procedura a fost lansată pe 31 ianuarie 2024, iar deschiderea ofertelor era așteptată pentru 7 martie, însă procedura a fost contestată, iar Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor deși a respins suspendarea licitației, încă analizează pe fond cererea de a analiza documentația de atribuire a acestei proceduri de la Primăria Sectorului 5. Aceasta informație a fost publicată de site-ul Newsweek, care enunță și numele companiei care a depus această contestația, respectiv Maksan Techno Grup SRL, deținută tot un om de afaceri turc.

Primarul Sectorului 5 Cristian Popescu Piedone, ce a condus intermitent primăria, între sept 2020- mai 2022 și iunie 2023 – prezent, din cauza executării pedepsei cu închisoarea în dosarul Colectiv, și-a anunțat de curând intenția de a candida la Primăria Capitalei. Într-un sondaj comandat de Nicușor Dan, acesta s-ar afla pe primul loc în intenția de vot în Bucureșți, cu 40,4 %.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...