G4Media.ro

Crimele comunismului: Au fost exhumate două victime din ”orfelinatul groazei” de la…

Foto: IICMER

Crimele comunismului: Au fost exhumate două victime din ”orfelinatul groazei” de la Păstrăveni – Neamț, unde au murit 394 de copii

Doi copii morți în anii comunismului în Căminul spital pentru minori irecuperabili de la Păstrăveni (Neamț) au fost exhumați în această săptămână în cadrul unei anchete a Parchetului General, la sesizarea penală a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului (IICMER), potrivit unui comunicat al acestei instituții.

Experți din cadrul Institutului de Medicină Legală ”Mina Minovici” vor face expertize medico-legale pentru a stabili cauza reală a decesului celor doi copii, care au trecută în fișă afecțiunea encefalopatia cronică drept cauză a morții.

Căminul spital de copii deficienți nerecuperabili Păstrăveni, situat în comuna Păstrăveni, județul Neamț, a fost înființat la 1 octombrie 1966. Aici a fost înregistrat un număr total de decese de copii de 394. Principalele cauze de deces consemnate în certificatele de deces sunt: encefalopatie cronică infantilă – 163 cazuri, bronhopneumonie – 119 cazuri, epilepsie – 33 cazuri sau malnutriție proteo-calorică și oligofrenie – câte 11 cazuri.

IICCMER a sprijinit demersul procurorilor, oferind consultanță istorică cu privire la regimul comunist și asistență în demersurile de arheologie contemporană. Expertiza arheologică a fost asigurată de Dr. Constantin Preoteasa, arheolog expert în cadrul Complexului Muzeal Neamț.

În data de 12 mai a fost exhumată în Cimitirul de la Păstrăveni (jud. Neamț) o victimă de sex feminin, care la momentul morții avea vârsta de 17 ani, dintre care 14 ani petrecuți în Căminul spital Păstrăveni, fiind diagnosticată cu retard mintal global irecuperabil. Cauza oficială a morții tinerei a fost encefalopatia cronică.

A doua exhumare a avut loc în cimitirul Costișa (jud. Neamț). Victima, de sex masculin, avea vârsta de 11 ani la momentul morții, iar conform mărturiei tatălui, oferită reprezentanților IICCMER, copilul prezentase primele simptome de boală în jurul vârstei de 5 ani, însă internarea la Păstrăveni a survenit doi ani mai târziu, chiar în zilele de Crăciun. Cauza oficială a decesului a fost anorexie neurogenă. Similar cu cealaltă victimă, primise diagnostic de encefalopatie cronică infantilă, prin factori postnatali.

Pe 31 mai 2017, IICCMER a sesizat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la săvârșirea infracțiunii de tratamente neomenoase, prevăzută de art. 358 alin.1, cu aplicarea art. 41 alin.2 Cod penal și art.5 Cod penal, prin organizarea unui regim caracterizat de tratamente inumane și degradante aplicate minorilor cu handicap sever aflați în Căminul spital pentru minori nerecuperabili Păstrăveni (Județul Neamț), în perioada 01.10.1966 – 30.04.1990, cu consecința a 394 de decese confirmate.

În denunțul depus, IICCMER a susținut că agenți ai Statului Român au organizat, implementat și controlat un regim caracterizat prin alimentație necorespunzătoare, nerespectarea condițiilor minimale igienico-sanitare, lipsa condițiilor elementare de trai (frig, umezeală, mucegai etc), izolarea de lumea înconjurătoare și uneori chiar de familie. (Foto: Orfelinatul groazei Pastraveni / IICMER)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Da, trebuie dezvăluite și cercetate crimele comunismului !
  Vezi, însă, că asemenea atrocități s-au petrecut și la … necomunisti, precum, de exemplu, in Canada superdemocratica.

 2. cica… agenti ai statului roman… spuneti clar, e vorba de angajatii centrului respectiv, nu cred ca aveau functie de agenti ai statului, erau ingrijitori, asistenti, medici de la centrul respectiv. luati listele de personal din acei ani si chemati-i la audieri.

 3. Crimele comunismului au continuat probabil pana azi.Am lucrat in 2010 din partea unei firme care trebuia sa monteze si sa realizeze service-ul ptr, de abia instalatul sistem antiincendiu al ,,Centrului de recuperare Pastraveni Neamt” si am fost ingrozit de ce am vazut si trait acolo.Un bun jurnalist ar trebui sa investigheze tot ce se petrece acolo in institutia coordonata de Consiliul Judetean Neam , respectiv de seful PSD , viitor puscarias ptr cel putin 8 ani Ionel Arsene.Institutia avea cam 2 sau 3 clase de elevi de maxim 12 elevi si traia din banii UE .Intreg personalul, de la paznici pana la tovarasa directoare de atunci(zic bine asa), vorbea extrm de urit despre elevii pe care ii aveau in ingrijire si de pe urma carora traiau si inca f bine.Ar trebui ca un reporter bun sa o faca pe pe directoare aia sa-si spuna adevaratele convingeri despre elevii din institutia condusa, idei demne de personalul de la Auschwitz.Si se comportau la fel de urat cu copii pe care ii injurau mereu si-i siloveau.Instituta era complice la tunuri enorme date de Arsene acol.De exemplu achizitionarea unui sistem antiincendi (si cred ca si a centralei termice) ultraperformante cu o capacitate total nepotrivita(mult prea mare si fara motivatia pericolului iminent de incendiu ) ptr 3 dormitoare de copii .Sistemul a fost achizitionat pe multi bani de la firma proiectantului, care cica a asigurat si montajul si care apoi a furat placa de baza (inima sistemuyui).Copii aflati in,, ingrijire” evident au fost considerati vinovati desi era evident ca nu puteau avea acces la sistem si cunostinte ptr asa ceva.Alt tun au fost aduse 3 firme sa repare sisteme, incaierand pe sustinatorii acestora, una din ele, cea trimisa de Arsene neavand specialisti si mijloace sa-l repare.Dar.. era vorba de multi bani moka …europeni.Cat am lucrat acolo nu se remediase situatia.Revenind la aceste lagare de exterminare a copiilor cu handicap , am ramas uimit de aformatiile unui profesor de sport care lucra …inca la aceasta mizerabila institutie care marturisea plin de nesimtire cum le batea si viola pe elevele de acolo.Si mai ales faptul ca a fost turnator al Securitatii inca din liceu.Ebine ptr ca macar acum am putut scrie despre aceste lucruri care m-au intors pe dos pana azi.

  • multumim pentru dezvaluiri.
   era si mai bine daca ati fi luat ceva atitudine inca de atunci. sa fi contactat presa sau sa fi ridicat niste reclamatii la politie/protectia copilului si sa le povestiti ce ne-ati scris aici.

  • Se autosesizeaza cineva? Asta e mult mai grava decat angajarile fictive facute de politicieni pe la protectia copilului sau pe unde au mai fost.

 4. Nu trebuie uitați acești copii.

 5. Un papagal „știe” mai multe cuvinte. Tu repeți doar câteva : trol, Pravda …
  Roagă un vecin să-ți arate macar utilizare google translate ca să citești știri și în alte limbi.

  • Papagal e cel care se ia dupa altii. M-ati auzit ca am ras de dvs, propagandistii sovietici, ca aveti putine cuvinte in vocabular si cateva clisee de la narrativele de propaganda si ati zis sa ma copiati. De exemplu, de Pravda, e prima oara cand spun. Dvs puteti sa cititi stiri in ce limbi doriti, degeaba, din moment ce nu intelegeti ce cititi nici in limba romana.

  • M-ati auzit ca am ras de dvs, propagandistii sovietici, ca aveti putine cuvinte in vocabular si cateva clisee de la narrativele de propaganda si ati zis sa ma copiati. Asa fac aia de ziceti ca stiu mai multe cuvinte. Si nici macar nu intelegeti ce faceti. De exemplu, de ziarul sovietic, e prima oara cand spun. Dvs puteti sa cititi stiri in ce limbi doriti, degeaba, din moment ce nu intelegeti ce cititi nici in limba romana.

 6. Dar condiţii inumane există şi acum în spitalele ţării.

  https://www.g4media.ro/imagini-de-groaza-din-spitalul-resita-pacienti-tinuti-goi-pe-holuri-si-mizerie-de-nedescris-managerul-recunoastem-ce-se-intampla-in-spital.html

  S-a făcut ceva în acest caz? Trăiască dinastiile de ciocoi şpăgari şi pensiile speciale! S-au scris mii de articole despre abuzurile din centrele de plasament. Şi? Pedepse cu suspendare… Avem sute de boieri gen Oprescu, Streinu-Cercel, Dorobăţ, Beuran, Lucan etc Şi? Nimic.