G4Media.ro

Coumunitatea LGTB anunță un protest duminică: Tragem un semnal de alarmă că…

Coumunitatea LGTB anunță un protest duminică: Tragem un semnal de alarmă că în România în continuare cuplurile necăsătorite, gay sau heterosexuale, peste 800.000 de cetățeni, nu au un cadru legal pentru a-și oficia relațiile

Comunitatea LGBT anunță că organizează duminică, începând cu ora 14, un protest în Piața Universității, pentru legalizarea parteneriatului civil, pentru a marca un an de la ceea ce asociația MozaiQ numește ”victoria de la referendumul pentru familie”.

”Tragem un semnal de alarmă că în România în continuare cuplurile necăsătorite, gay sau heterosexuale, peste 800.000 de cetățeni, nu au un cadru legal pentru a-și oficia relațiile și a li se oferi protecție. Drepturi cum ar fi moștenirea, decizii privind intervențiile medicale, partajul, imigrația, asigurările medicale și altele le sunt în continuare interzise cuplurilor necăsătorite”, se arată în comunicatul Asociației.

Redăm mai jos integral comunicatul Asociației MozaiQ:

”A trecut un an de la referendumul pentru familie, care a avut loc pe 6 și 7 octombrie 2018, când grupuri conservatoare și politicieni lași au încercat să modifice definiția familiei în Constituție pentru a restrânge drepturile comunității LGBT din România. Referendumul care a avut loc acum un an a avut cea mai scăzută prezență la urne din istoria electorală a României, ceea ce a arătat că românii au respins minciunile, ura și intoxicările îndreptate înspre comunitatea LGBT.

Asociația MozaiQ marchează trecerea unui an de la acel plebiscit prin două evenimente. Vineri, 4 octombrie, începând cu ora 19, la Centrul Ceh, pe str. Ion Ghica 11, găzduim o dezbatere cu personalități din societatea civilă și mediul politic. Vor fi alături de noi senatorul USR Vlad Alexandrescu, deputata PNL Adriana Săftoiu, Petre Florin Manole, deputat PSD, Mircea Toma (ActiveWatch), sociologul Mircea Kivu, Cosmin Pojoranu (Funky Citizens) și directorul executiv MozaiQ Vlad Viski. Dezbaterea va avea ca subiect cauzele eșecului de la referendumul pentru familie, dar și situația comunității LGBT astăzi.

De-a lungul dezbaterii de trei ani cu privire la modificarea Constituției și mai accentuat în campania electorală din octombrie 2018 toți liderii marilor partide din România au declarat public că susțin legalizarea parteneriatelor civile, ca o formă de recunoaștere a cuplurilor gay. Mai mult, atât curțile europene, respectiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului și Curtea de Justiție a UE, cât și Curtea Constituțională a României au dat în ultimii ani decizii prin care cer statului român să ofere o formă de recunoaștere a cuplurilor formate din persoane de același sex. În ciuda promisiunilor, diferitele proiecte legislative privind parteneriatele civile sunt blocate în Camera Deputaților.

Duminică, 6 octombrie 2019, începând cu ora 14, în Piața Universității, MozaiQ învită comunitatea LGBT și susținătorii la protestul „Tradiția noastră e iubirea”, un protest public pentru legalizarea parteneriatului civil. Tragem un semnal de alarmă că în România în continuare cuplurile necăsătorite, gay sau heterosexuale, peste 800.000 de cetățeni, nu au un cadru legal pentru a-și oficia relațiile și a li se oferi protecție. Drepturi cum ar fi moștenirea, decizii privind intervențiile medicale, partajul, imigrația, asigurările medicale și altele le sunt în continuare interzise cuplurilor necăsătorite.

„Politicienii ne-au tot promis că ne vor oferi drepturi și acum se dovedește că au mințit. Vrem legalizarea de urgență a parteneriatelor civile și nu vom mai aștepta să ni se ofere vorbe goale” a declarat Robert Rațiu, președinte MozaiQ.

„Statul român are o obligație să recunoască cuplurile gay, iar clasa politică nu mai poate fugi de responsabilități. Deja există șapte cupluri gay care s-au adresat CEDO pentru a da statul în judecată. Mai devreme sau mai târziu parteneriatele civile trebuie legalizate” a declarat Vlad Viski, director executiv MozaiQ.

La un an de la referendumul pentru familie, în ciuda palmei date de români clasei politice și grupurilor conservatoare, comunitatea LGBT se găsește în continuare într-o situație vulnerabilă. Prin urmare, cerem clasei politice să aibă o atitudine proactivă și să repecte promisiunile făcute privind legalizarea parteneriatelor civile.”

Sursa Foto: Mozaiq

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

21 comentarii

 1. De unde naibii 800,000?!

  • Mai e un pic si ajungem noi la butoane! Casatoriile ghei vor fi obligatorii! Unu nu mai ramaneti fara o casatorie ghei consumata!

  • Pamflet
   De unde scot tot felul de ong-uri si de televiziuni tot felul de cifre, in tot felul de domenii care nu au nicio treaba cu realitatea.
   Ar trebui sa existe o lege care sa condamnw astfel de manipulari

 2. Hai cu eliberarea dosului de sub asuprirea dreptei, votati noua stanga, votati plusere!

 3. Nu se intemeiaza 400 de mii de familii in Romania pe an….
  Ei vor sa credem ca tot atatea cupluri vor să se paxeze, vorba francezului, și n-au săracii cum.
  Există notari.

  Cifre pentru proști, tot așa cum propaganda din universitațile americane venea cu cifre de tipul 10 % populație gay, sau 50 % rata de viol în campusurile americane (rape culture).
  Practic, ajunseseră campusurile americane mai periculoase decât închisorile din mexic….
  Isteria stângii ori îi va duce pe ei la lada de gunoi a istoriei, ori ne va duce pe noi la colapsul civilizației.

 4. Imediat in pagina G4 este articolul cu Plescoi și Cârnații = cei din curcubeu care vor imputi strada la data anunțată

 5. 800.000 de cetățeni? Glume proaste.

 6. Prea mult zgomot pentru o minoritate. Un homosexual ar trebui sa fie multumit ca in zilele noastre nu mai este considerat un infractor. Ca este tolerat cu viciul lui contra firii. Ca nu mai este mereu in pericol de a fi denuntat si condamnat la puscarie. Dar sa vina cu pretentii, stimabile, ma-ntelegi, ca sa i se valideze nefericita deviatie sexuala sub forma mariajului, e mult prea mult.

 7. Din cei 800.000 dacă scădem pe cei necăsătoriți(bărbat și femeie) cați rămâneți? 10? 15? De rasul cur-cilor!

 8. Uliuuu, lua-r-ati smoală în gât.

 9. 800.000?! Păi vă returnează Rovana, 1 – 1, ca să nu rămîie membru neonorat!

  • Deci a da dintr-o extremă in alta este foarte periculos pentru societate. Acum avem extremiști de stânga și ăștia cu protestul lor gay sunt extremiști de dreapta. Dar 90% din populație este moderată și nu are nevoie de fanatisme din nicio parte. Când vom avea partide neextremiste?
   Sincer nu mă interesează orientarea nimănui atâta timp cât nu și-o arată grotesc pe stradă , fiecare face ce vrea în limita bunului simt dar să vii cu tot felul de pretenții când noi ca tara avem probleme mult mai grave ca de exemplu alcoolismul, violenta in familie, copii neglijați și abuzați, sărăcie, sistem medical la pământ, firme in prag de faliment, alimente nesănătoase, etc. .
   Sunt de acord că acești oameni nu trebuie discriminați dar nici lăsați să impună ei tot felul de legi care sa le justifice devierile.

  • @Cetatean
   Buna Dimineata
   Homosexualii sunt Ever Forever Pomanagii de Stanga ! Nu au treaba cu dreapta ( sau poate intre doua sedinte fac bataturi in palma dreapta )

 10. Băieți de la G4media, cu astfel de știri vă tăiați craca de sub picioare. Come on, asta e știre? Cine verifică cifrele astea, Tim Cook?

  Ori scrieți lucruri serioase ori ieșiți de pe platforma. E plin internetul de cancan.

 11. ? Votati CURcubeul ?

  • Este un fagot in US Pete Butgiege naiba sa îl ia, el încearcă însă nu ii iese ce ii intra in dos; ăștia de la curcubeu și o caută și or găsi și Limanarea

 12. „Statul Roman are o obligatie sa recunoasca cuplurile gay”
  Pai le vezi din avion cat de evidente sunt. Statul Roman are si o obligatie sa:
  – recunoasca referendumul 300
  – recunoasca referendumul Fara penali
  – recunoasca problemele din invatamant, sanatate, pensii, sistem privat, sistemul bugetar, coruptie, birocratie, s.a.m.d
  Luati de va jucati voi intre voi la casutele voastre si lasati problemele Mai importante sa primeze.
  Se insisita mult prea mult pe porcaria asta lgbt. Cum spune si in alt comentariu – atata timp cat nu o manifesteaza nimeni grotesc pe strada.