G4Media.ro

Contre între principalii candidați la șefia Comisiei Europene din cauza indezirabililor est-europeni:…

Contre între principalii candidați la șefia Comisiei Europene din cauza indezirabililor est-europeni: Weber îi critică pe socialiști că nu au luat măsuri împotriva lui Dragnea, în vreme ce Timmermans arată cu degetul spre Viktor Orban

Principalii candidați la șefia Comisiei Europene, Manfred Weber (PPE) și Frans Timmermans (PES) s-au contrat joi pe seama slăbiciunilor din propriile lor familii politice, în speță Ungaria lui Viktor Orban și principalul partid de guvernământ din România – PSD, scrie Calea Europeană.

”Ceea ce îmi vine dificil să înțeleg este că domnul Salvini a mers astăzi la domnul Orban și îi spune că suntem prieteni”, a început Frans Timmermans, făcând referire la sugestiile vicepremierului Italiei de a forma o alianță a populiștilor cu principala familie politică europeană – PPE, dar și la declarațiile similare ale premierului Ungariei.

”Viktor Orban este suspendat, el nu mai mare nicio putere în PPE. Îl puteți întreba pe Frans Timmermans despre atitudinea lui Fico (n.r. – fost prim-ministru), un socialist care a avut poziții împotriva migrației”, a replicat Weber.

”M-aș fi bucurat să răspundă întrebării despre Viktor Orban, dar nu a făcut-o. Însă eu sunt bucuros să răspund la orice întrebare despre orice social-democrat care are o atitudine necuviincioasă. (…) Dar sunt dispus să abordez orice problemă din partide, așa cum am făcut cu partidul din România (n.r. – PSD), care are o atitudine necuviincioasă și nu respectă regulile statului de drept. Am fost foarte strict cu asta, iar partidul meu este foarte strict cu asta. Manfred Weber nu trebuie să își facă griji despre asta. Cred că are îngrijorări mai mari cu Viktor Orban”, a continuat Frans Timmermans.

Luna trecută, președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Serghei Stanișev, a anunțat că ”liderii PES consideră înghețate relațiile cu PSD” până când guvernul României își clarifică angajamentul față de statul de drept și urmează recomandările Comisiei Europene, potrivit unui comunicat de presă al PES.

Mai mult, Stanișev arată în comunicatul citat că apartenența PSD la familia socialiștilor europeni va fi discutată în iunie, la viitoarea întâlnire a conducerii PSD.

Până în iunie, PES nu va mai organiza nici un eveniment împreună cu PSD, a mai anunțat Stanișev în comunicatul oficial postat pe site-ul PES.

Măsurile luate de PES la adresa PSD vin la scurt timp după ce, pe 20 martie, PPE a suspendat FIDESZ, partidul premierului maghiar, Viktor Orban.

Decizia, adoptată în urma unui vot al delegaţilor din partidele membre PPE reuniţi la Bruxelles, a fost luată după mai multe apeluri ca partidul premierului ungar Viktor Orban să fie supus unor măsuri disciplinare pentru încălcarea principiilor statului de drept.

„Suspendarea presupune următoarele: nu poate participa la nicio reuniune a partidului; nu are drept de vot; nu are drept de a propune candidaţi pentru posturi”, a precizat Joseph Daul în postarea sa de pe Twitter.

După anunţul făcut de Daul, premierul ungar Viktor Orban a spus că a fost de acord în mod voluntar să suspende participarea Fidesz la PPE, pentru a preîntâmpina o suspendare forţată din cauza îngrijorărilor privind statul de drept.

Orban a precizat că PPE a fost de acord nu să suspende Fidesz, ci să îi permită voluntar să nu mai participe la activitatea formaţiunii paneuropene până când o comisie independentă îşi va finaliza analiza asupra statului de drept în Ungaria.

De altfel, în textul de compromis adoptat pe 20 martie, se arată că „preşedinţia PPE şi Fidesz au convenit de comun acord suspendarea Fidesz până la publicarea unui raport de către o comisie de evaluare (din cadrul formaţiunii – n.r.)”. În textul de compromis nu este menţionată nicio durată a suspendării.

Un proiect G4Media.ro – Fundația Konrad Adenauer
#MonitorizareEuroparlamentare

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

7 comentarii

 1. Astfel de declaraţii sunt amplu difuzate în UE şi alungă investitorii noştri serioşi.

  • Au zis ca in iunie, dupa alegeri, vor discuta soarta PSD.

   Mai mult decat atat, n-am ce sa le cer europenilor.

   Hai sa votam pe 26 mai, iar in iunie sa scoatem sampania cand PSD este, in final, dat afara din S&D.

 2. ”Vajnicii” noștri conducători, Tăriceanu, prieten cu Narâșkin, (Nr. 2 in stat), este amenințat că ALDE-România va fi excusă din Grupul ALDE al Parlamentului European, iar acum, și Dragnea (Nr.3 in stat) este avertizat că PSD România, va fi exclus din Gurupul socialistilor europeni ! O vorbă românească spune: ” O belea nu vine niciodată singură” Sâc ! prea li se urcase la cap amândorăra ! ine seamănă vânt, culege furtună ! Dar dacă amândoi au fost sfătiuți să o facă ? Curând vom afla și asta ! Tot ”nașul” are ”nănaș” ! Hîtru românul nostru domnule ! Te crede cât te crede , dar ți când se supără, o face cu patimă !

 3. Dle Timmermans, bla-bla-bla…. Sunteti complici cu hotii din PSD, dle Timmermans. Demagogia are o limita. Actionati, daca nu sunteti un penibil si un socialist tipic mafiot.

 4. Un fel de : „Ba, p-a ma-tii”, ca-n Caragiale!!
  Penibil, asta e exemplul pe care il dati Romaniei si Ungariei iar Viktor Orban si Dragnea jubileaza!
  Am spus asta dinainte: PSD va fi tigaia ruginita atarnata de coada socialsitilor europeni la aceste europarlamentare, liderii PES de la Brussels au lalait-o ca sa se foloseasca de voturile aduse de PSD, acum se contreaza cu PPE care s-a lalait la fel de Ani de zile cu Viktor Orban!
  Penibil, sa ne mai miram ca PSD face ce face iar romanii ii voteaza?!

 5. Adica e ca la noi, la Bucuresti!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.