G4Media.ro

Contraofensiva ucraineană: Cea mai mare parte a trupelor nu a fost încă…

sursa foto: Facebook/ Volodimir Zelenski

Contraofensiva ucraineană: Cea mai mare parte a trupelor nu a fost încă angajată în lupte, dă asigurări ministrul Apărării

Într-un interviu acordat Financial Times, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că recentele cuceriri teritoriale ale Ucrainei sunt departe de a fi „principalul eveniment” al contraofensivei, transmite Le Figaro.

Ucraina afirmă că are încă spațiu de manevră. În timp ce unii analiști occidentali sunt îngrijorați de progresul lent al contraofensivei, Reznikov a declarat pentru Financial Times că țara sa nu a angajat încă grosul trupelor sale în luptă. Potrivit acestuia, nu s-a apelat la principalele rezerve de luptători, inclusiv la majoritatea brigăzilor antrenate recent în Europa și echipate cu tancuri și vehicule blindate occidentale.

De asemenea, ministrul a declarat pentru cotidianul britanic că recentele recuceriri teritoriale ale Ucrainei sunt departe de a fi „principalul eveniment” al contraofensivei. „Când se va întâmpla, o veți vedea cu toții … Toată lumea o va vedea”, a declarat Oleksii Reznikov. Aceste cuvinte contrastează cu cele ale președintelui Volodimir Zelenski, care, în urmă cu câteva zile, a declarat pentru BBC că progresele pe câmpul de luptă au fost „mai lente decât ne-am dori”.

Progrese ucrainene în toate sectoarele liniei frontului

Până în prezent, potrivit Ministerului britanic al Apărării, contraofensiva ucraineană a recucerit de la ruși aproximativ 300 km², de două ori mai mult decât a anunțat oficial Kievul. Unele dintre aceste câștiguri nu au fost făcute publice pentru a nu „expune trupele”, potrivit lui Reznikov. Marți, 27 iunie, președintele Zelenski a anunțat că forțele ucrainene au avansat în toate sectoarele active ale frontului, în special spre Kreminna, Velika Novosilka și pe flancurile lui Bahmut. Cu o zi înainte, Ucraina a recucerit satul Rivnopil, între Marioupol și Donețk.

Dar, potrivit lui Vladimir Putin, „principala axă de efort” a forțelor ucrainene s-ar putea afla mult mai la vest, spre Orihiv (regiunea Zaporojie), relatează Institutul pentru Studiul Războiului în buletinul său zilnic. Potrivit think-tank-ului, este posibil ca șeful Kremlinului să fi identificat aici cel mai critic punct al luptelor care vor avea loc în viitorul apropiat.

Ministrul ucrainean al apărării i-a avertizat totuși pe observatorii conflictului că operațiunea actuală nu va semăna cu cele din Harkov și Herson din septembrie, care au pus în dificultate armata rusă. „Nu te poți aștepta la un miracol în fiecare operațiune”, a declarat el pentru Financial Times.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. s-a repozitionat wagner in belarus, se vor „plictisi” si vor ataca ceva, e bine sa fie trupe ucraineni pregatite