G4Media.ro

Contractul pentru cumpărarea a 32 de avioane F-16 din Norvegia pentru 388…

Sursa foto: Pentagon

Contractul pentru cumpărarea a 32 de avioane F-16 din Norvegia pentru 388 de milioane de euro a fost semnat / Primele aeronave vor fi livrate României spre sfârșitul anului 2023

Ministerul Apărării Naționale a anunțat, într-un comunicat de presă că, vineri, la sediul Romtehnica, a fost semnat contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 de la Guvernul Regatului Norvegiei.

MApN a obținut, în decembrie 2021, aprobarea Parlamentului pentru inițierea procedurilor de achiziție și derulării acestora conform prevederilor Legii nr. 214 din 2022.

Instituția militară a convenit cu reprezentanții norvegieni contractul de achiziție a 32 de avioane F-16 în configurația M6.5.2, motoare de rezervă și suport logistic.Valoarea contractului semnat astăzi cu Guvernul Regatului Norvegiei este de 388 milioane euro și se va derula pe o perioadă de trei ani, primele aeronave urmând să fie livrate spre sfârșitul anului 2023.

Contractul se derulează cu sprijinul Guvernului Statelor Unite ale Americii, în acest sens, Guvernul României a transmis scrisoarea de tip „Letter of request” adresată Guvernului SUA pentru care se anticipează primirea unui răspuns până la sfârșitul anului, precizează MApN.

Avioanele vor fi livrate României în stare operațională, cu o resursă disponibilă care va permite operarea acestora de către Forțele Aeriene Române pentru o perioadă de minimum 10 ani, respectiv pe durata perioadei de tranziție la avioanele de generația a V-a.

Achiziția celor 32 de avioane de la Guvernul Regatului Norvegiei reprezintă, în fapt, un transfer de capabilitate între două state membre ale NATO, pentru creșterea capacității de apărare a României și asigurarea contribuției naționale la apărarea colectivă în cadrul Alianței Nord-Atlantice.

În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6, achiziționate în baza prevederilor Concepţiei de realizare graduală a capabilităţii de apărare aeriană în cadrul programului „Avion multirol al Forţelor Aeriene”.

Misiunile specifice Serviciului de Luptă Permanent – Poliție Aeriană (SLP-PA) sunt executate cu aeronave F-16 și MiG-21 LanceR, însă folosirea acestora din urmă este o soluţie pe termen scurt (un an), susține MApN.

Ministerul subliniază că scoaterea graduală din serviciu a avioanelor MiG-21 LanceR şi necesitatea executării în regim permanent a Serviciului de Luptă – Poliţie Aeriană cu avioane F-16, coroborate cu evoluția mediului de securitate regional, au determinat nevoia identificării unei soluţii care să permită apărarea spațiului aerian al României cu avioane F-16 și executarea SLP-PA cu avioane F-16, conform angajamentelor asumate față de NATO.

Potrivit guvernului norvegian, avioanele F-16 pe care forțele aeriene norvegiene le au în uz au circa 40 de ani (sursa). Norvegia a vândut  deja în luna februarie 12 aparate F-16 către o companie americană, care le va folosi pentru antrenamente.

Inițial, suma totală de achiziție era de 454 de milioane de euro fără TVA.

Potrivit legislației, pentru achizițiile de tehnică militară de peste 100 de milioane de euro, Ministerul Apărării Naționale are nevoie de aprobarea Parlamentului.

Ministerul Apărării a discutat cu mai multe state membre NATO despre posibila achiziție de avioane F-16: Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia, Portugalia și Grecia, iar singura țară dispusă să vândă aeronavele a fost Norvegia.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Ieftin ca braga, pentru vechituri, asta înțeleg. Dar două elicoptere struțo-cămilizate ca să fie anti-navă, pentru 150 de milioane de coco – asta nu mai înțeleg.

  2. Nici un haurar cu texte de genul de ce nu dăm banii pe pensii si grădinițe, de cine ne apărăm, că Rusia e prietenoasă, ca devenim vasalii Occidentului Rau? Nimic, nimic?

  3. 40 de ani … Bă ,noi chiar suntem proștii Europei, noi vrem să cumpărăm cele mai vechi gioarse pe unde le găsim .Dați bă anunț la ziar: cumpărăm fiareeee vechiiiii….

  4. Iar baga ăștia borș în ele și le strica.

  5. In sfarsit! Au reusit sa treaca de meandrele concretului romanesc!
    Bataia pestelui la contractul asta e suportul logistic si motoarele de rezerva. La pret de black friday.

  6. Astea sunt alea pt care se discuta la inceputul anului? Alea pe care Norvegia voia sa le dea la casat si…a venit paiata aia din sua, cum o cheama..aia de a plecat direct in taiwan de a agitat si pe acolo apele. Iar dupa vizita scria toata presa ca a vb cu dulapul de la cotroceni sa le cumparam noi. Trebuie sa vanda si sua munitie si piese de schimb, nu?